H/973.

Bizottsági önálló indítvány

Az Országgyûlés

...../1999. (...) OGY. határozata
a Hungária Televízió Közalapítvány Kuratóriumának
az 1997. áprilistól 1998. márciusig terjedõ idõszakról szóló beszámolójáról
és az abból adódó feladatokról

Az Országgyûlés elfogadja a Hungária Televízió Közalapítvány (továbbiakban: Közalapítvány) Kuratóriumának beszámolóját az 1997. áprilistól 1998. márciusig terjedõ idõszakról.

Az Országgyûlés felkéri a Közalapítvány Kuratóriumát, õrködjék fokozott figyelemmel, hogy a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (továbbiakban: Rtv.) 29. § (2) bekezdésében megfogalmazott követelmények maradéktalanul érvényesüljenek a Duna Televízió Rt. közszolgálati mûsorszolgáltatási szabályzatának alkalmazása során.

I n d o k o l á s

A Hungária Televízió Közalapítvány Kuratóriuma a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény elõírásainak megfelelõen az Ellenõrzõ Testület véleményével együtt benyújtotta az Országgyûlésnek az 1997. évi tevékenységérõl szóló beszámolót, amelyet a bizottság részletesen megvitatott, s ennek alapján a beszámolót elfogadásra javasolja az Országgyûlésnek.

A beszámoló részletesen foglalkozik az Rtv. közszolgálatiságra vonatkozó elõírásainak érvényesülésével, s megállapítja, hogy a Duna Televízió legtöbb mûsora megfelelt az általános követelményeknek, noha a részletes követelményrendszert tartalmazó Közszolgálati Mûsorszolgáltatási Szabályzat csak a beszámolási idõszak végére lépett hatályba. A beszámoló utal arra, hogy voltak a kiegyensúlyozottság elvét sértõ mûsorok. A bizottság javaslata azt célozza, hogy az Országgyûlés hívja fel a Közalapítvány Kuratóriumának figyelmét a Szabályzat elõírásainak engedmények nélküli érvényesítésére.

Budapest, 1999. március 16.

Sasvári Szilárd
a bizottság elnöke