T/759/5.

Módosító javaslat

dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnöke

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A házszabály 94. §-ának (1) bekezdése és 102. §-ának (1) bekezdése alapján a közjegyzõkrõl szóló 1991. évi XLI. törvény módosításáról szóló T/759. számú törvényjavaslathoz a következõ

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elõ:

I.

A törvényjavaslat 26. §-a a következõ (3) bekezdéssel egészül ki:

"(3) A Kjt. 54. §-a a következõ l) ponttal egészül ki:

(Az országos kamara jogai és feladatai különösen:)

l) pénz, értéktárgy és értékpapír bizalmi õrzésére vonatkozó szabályok megsértése miatt keletkezett, és a közjegyzõ vagyonából nem fedezhetõ károk megtérítésének fedezésére alapot képez vagy felelõsségbiztosítást köt."

II.

A törvényjavaslat 68. §-a (4) bekezdésének elsõ mondata helyébe a következõ rendelkezés lép:

"A törvény 7. §-a (2) bekezdésének a 70. életév betöltésével kapcsolatos rendelkezése, a törvény 3. §-a, 26. §-ának (3) bekezdése és 59-62. §-ai 2000. január 1-jén lépnek hatályba."

I n d o k o l á s:

Különösen fontos érdek fûzõdik ahhoz, hogy a Kjt. 162. §-a alapján bizalmi õrzés céljából a közjegyzõ által átvett pénz, értéktárgy és közforgalomban levõ értékpapír a rendeltetésének megfelelõen kerüljön kezelésre, felhasználásra, illetõleg hogy a bizalmi õrzés szabályainak megsértése miatt keletkezett károk - a kár megtérítésére köteles közjegyzõ vagyoni helyzetétõl, valamint hagyatékának értékétõl függetlenül - megtéríthetõek legyenek. Ennek érdekében szükséges a Magyar Országos Közjegyzõi Kamara számára elõírandó szabálynak a törvényjavaslatba - a szükséges felkészülési idõ biztosításával - történõ beiktatása. A rendelkezés késõbbi idõpontban történõ hatálybalépésének lehetõvé tételére a módosító javaslatban foglalt "l)" pontot a 26. § külön (3) bekezdésében foglalt rendelkezés iktatja be a Kjt. szövegébe.

Budapest, 1999. március 02.

Dr. Horváth Balázs
MDF

Dr. Rubovszky György
FIDESZ