T/758/34.

módosító javaslat

Dr. Áder János

az Országgyûlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a közbeszerzésekrõl szóló 1995. évi XL. törvény módosításáról szóló T/758. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat 39. §-ával módosított Kbt. 88. § (1) bekezdése f) pontjának következõ módosítását javasoljuk:

"f) bírságot szab[hat] ki az e törvény szabályait megszegõ, illetõleg a nyilvánvaló jogsértés ismeretében szerzõdést kötõ szervezettel és a jogsértésért, illetve a szerzõdéskötésért felelõs személlyel, illetõleg a szervezettel [vagy az azzal] jogviszonyban álló, a jogsértésért felelõs személlyel[, illetõleg] és szervezettel szemben;"

I n d o k o l á s

A módosító javaslat kötelezõvé teszi a bírság kiszabását arra az esetre, ha a Kbt.-t megszegték. Nemcsak a törvény aktív megsértõjét rendeli bírságolni, hanem azt is, aki a jogsértés ismeretében szerzõdést kötött, annak ellenére, hogy pl. az 5. számú melléklet adataiból megállapítható volt, hogy az ajánlatkérõ nem az elõzetes elvek szerint bírálta el az ajánlatokat.

A módosítás abban is eltér a törvényjavaslattól, hogy nem tesz lehetõvé alternatívát abban az esetben, ha a Kbt. megsértésében mind maga az ajánlatkérõ szervezet, mind a döntést hozó személy közrejátszott, hanem kötelezõvé teszi mindkettõjük bírságolását. Ha pedig az ajánlatkérõ más szervezetet vagy az alkalmazottai körén kívül álló természetes személyt bízott meg azzal, hogy nevében járjon el, az ajánlatkérõt, e szervezetet, valamint annak a jogsértésért felelõs alkalmazottját, illetõleg a megbízott természetes személyt is egyidejûleg bírságolni kell, ha mindannyian felelõsek.

Budapest, 1999. március " "

Perlaki Jenõ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Dr.Latorcai János
Fidesz - Magyar Polgári Párt