T/758/14.

Módosító javaslat

Áder János Úrnak

az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a közbeszerzésekrõl szóló 1995. évi XL. törvény módósításáról szóló T/758. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A Törvényjavaslat 6. §-ában szereplõ, a Kbt. 6. §-ának a.) pontját módósító szövegrész az alábbiak szerint módosul:

"6. §

A Kbt. 6.§-ának a), e) és h) pontja helyébe a következõ rendelkezések lépnek, a § a következõ i) és j) ponttal egészül ki:

( E törvény hatálya nem terjed ki)

a.) azokra az államtitkot vagy szolgálati titkot érintõ, illetõleg nemzetbiztonsági vagy honvédelmi érdekkel összefüggõ beszerzésekre, amelyek vonatkozásában az Országgyûlés illetékes bizottsága a törvény alkalmazását kizáró elõzetes kétharmados döntést hozott;"....

Indokolás

A jelenleg hatályos törvény csak abban az esetben engedi meg a törvény szigorú elõírásaitól való eltérést, ha a honvédelmi vagy nemzetbiztonsági célú beszerzések közbeszerzési eljárásban történõ lebonyolítása az államtitok vagy szolgálati titok sérelmével járna. A törvénymódósítás a jogszabály által pontosan meghatározott államtitok, illetõleg szolgálati titok sérelmének veszélye mellett lehetõvé teszi a törvénytõl való eltérést a jóval bizonytalanabb tartalmú honvédelmi vagy nemzetbiztonsági érdekkel való összefüggés esetén is.

A törvényjavaslat célja kétségtelenül helyeselhetõ, de bizonytalanabb jelentéstartalma miatt indokolt a törvény eredeti céljának érvényesülését szigorúbb garanciákhoz kötni. Ezért javasolom, hogy a közbeszerzési törvény hatálya alóli kivétel csak az illetékes bizottság kétharmados döntésével tegye lehetõvé a törvény.

Budapest, 1999. március hó 19.

Keleti György

országgyûlési képviselõ