T/758/10.

Módosító javaslat

dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94.§./1/ bekezdése és 102.§./1/ bekezdése alapján a közbeszerzésekrõl szóló 1995. évi XL törvény módosításáról szóló T/758 számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ.

  1. A törvényjavaslat 21. §-ával módosított Kbt. 41.§-a /2/ bekezdésének következõ módosítását javaslom:

"/2/ A biztosíték akkor is teljesíthetõ az elõírt összegnek az ajánlatkérõ bankszámlájára történõ befizetésével, ha a rendelkezésre bocsátás módjaként az ajánlatkérõ bankgaranciát ír elõ. A befizetés helyét, illetõleg az ajánlatkérõ bankszámla-számát, továbbá a befizetés igazolásának módját a felhívásban meg kell határozni."

Indoklás

Ez a kiegészítés elõsegíti, hogy az ajánlattevõk megfelelõ információval (az ajánlatkérõ bankszámla-számával) rendelkezzenek annak a joguknak a gyakorlásához, hogy bankgarancia helyett befizetéssel teljesítsék az ajánlati biztosítékot.

  1. A törvényjavaslat 34.§-ának /2/ bekezdésével beiktatott Kbt. 71/B.§-a /1/ bekezdésének és /3/ bekezdésének következõ módosítását javaslom:

"/1/ A hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás - a /3/ bekezdés szerinti eset kivételével - ajánlati felhívás kiküldésével kezdõdik. Az ajánlati felhívásnak a 71.§./4/ bekezdésében foglaltakon kívül tartalmaznia kell a tárgyalásos eljárás 70.§. szerinti jogcímét, [ valamint] azt, hogy az ajánlatkérõ igényli-e az írásbeli ajánlattételt [ .] , valamint a 9. számú melléklet 2/d), 3., 4., 8., 9/a)-c) és 11. pontjaiban foglaltakat, továbbá a 34.§./3/ bekezdésében foglaltakat, ha az ajánlatkérõ az összességében legelõnyösebb ajánlatot kívánja választani."

"/3/ A 70.§./1/ bekezdésének c) pontja szerinti, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásban azzal az ajánlattevõvel kell tárgyalni és a tárgyalás befejezésekor írásban szerzõdést kötni, aki a szerzõdést a rendkívüli helyzet által megkívánt idõ alatt képes teljesíteni. Ebben az esetben a köztartozások hiányáról (46.§./1/ bekezdésének b) pontja, /3/ bekezdése) az ajánlattevõnek nyilatkoznia kell, és az ezekkel kapcsolatos igazolásokat legkésõbb a szerzõdéskötést követõ tizenöt napon belül kell csatolni. Az eljárás megkezdésérõl telefaxon tájékoztatni kell a Bizottságot, megjelölve a 71.§./4/ bekezdésében és (1)-(2) bekezdésben foglalt adatokat."

Indoklás

A törvényjavaslat 33. §-ával megállapított 71. §-ának /4/ bekezdésében, mely a tárgyalásos eljárás során az ajánlattevõk részére közvetlenül megküldött ajánlati felhívás tartalmát írja elõ, csak azok az adatok szerepelnek, melyek a hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárásban relevánsak. A 71/A.§./3/ bekezdése elõírja, hogy a hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárás ajánlati felhívásában hivatkozni kell a korábban közzétett részvételi felhívásra is, amely számos lényeges adatot tartalmaz, így a két dokumentumból az eljárásra vonatkozó összes lényeges adat megállapítható. Azonban a 71/B.§./1/ bekezdése, mely a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás ajánlati felhívásának tartalmát írja elõ, a 71.§./4/ bekezdésében foglaltakat nem egészíti ki mindazokkal a lényeges információkkal, amelyek az ajánlattételhez szükségesek. Ezt a hiányt korrigálja a módosító javaslat, mely a tárgyalásos eljárás részvételi felhívásának pontjaira való hivatkozással határozza meg, hogy ebben az ajánlati felhívásban mely lényeges adatokat kell közölni. Ez a módosító javaslat a Kbt. 34.§./3/ bekezdésére való hivatkozás miatt összefüggésben van az ehhez benyújtott módosító javaslattal.

A 71/B.§./3/ bekezdése meghatározza, hogy mely adatokat kell közölni a Közbeszerzési Döntõbizottsággal a rendkívüli sürgõsség esetén hirdetmény közzététele nélkül induló tárgyalásos eljárásban. A módosító javaslat ezek körét kiegészíti azokkal az adatokkal, melyekkel az ajánlati felhívásban megjelölendõ adatok körét is bõvítette.

  1. A törvényjavaslat 42.§-a /5/ bekezdésének következõ módosítását javaslom:

"/5/ E törvény hatálybalépésével egyidejûleg hatályát veszti a Kbt. 1.§-ának c) pontja után szereplõ zárójeles szövegrész, a Kbt. 9.§./62/ bekezdésének b) pontja, 10. §-ának c) pontja, 11.§-ának /4/ bekezdése, 23. §-ának /3/ bekezdése, 26.§-a /5/ bekezdésének második mondata, 39.§-a, 42. §-a /1/ bekezdésének utolsó mondata, /2/ és /6/-/8/ bekezdése, 48.§-ának /3/ bekezdése, 50.§-ának /3/ bekezdése, 56. §-ának /1/ bekezdése, 60.§-ának /2/-/3/ bekezdése, 68-69. §-.a, 73. §-ának /2/ bekezdése, 94.§-ának /6/ bekezdése, 95.§-a, valamint a Kbt. 50.§-a feletti cím.

Indoklás

Szükséges a törvényjavaslat 42. §-ának /5/ bekezdéséhez fûzött módosító javaslat, mely a Kbt. 94.§-ának /6/ bekezdését is hatályon kívül helyezni javasolja, ugyanis a 94.§./6/ bekezdése 1996. december 31-ig terjedõ idõpontra vonatkozó szabályt tartalmaz.

  1. A törvényjavaslat 2., 3., 8., és 9. számú mellékleteivel módosított Kbt. 2., 3., 8. és 9. sz. mellékletei 3. pontjának a következõ módosítását javasolom:

"3.a) A beszerzés tárgya és mennyisége:

  1. A teljesítés helye:
  2. Annak meghatározása, hogy az ajánlattevõ a beszerzés tárgyának egy részére tehet-e ajánlatot:
  3. * A részajánlat tételének szempontja:"

Indoklás

A Kbt.-nek a törvényjavaslat 19. §-ával módosított 33.§-a /3/ bekezdése elõírja, hogy ha az ajánlatkérõ a felhívásban lehetõvé teszi a beszerzés egy részére történõ ajánlattételt, akkor a felhívásban vagy a dokumentációban elõ kell írni, hogy a közbeszerzés tárgyának mely elemeire lehet részajánlatot tenni. A módosító javaslat ezen rendelkezésnek megfelelõ pontot helyez el a hirdetményben. A 2., 3., 8. és 9. sz. mellékletek 3. pontjainak azonos módon kell kiegészülnie.

  1. A törvényjavaslat 5. mellékletével módosított Kbt. 5. melléklete 1. pontjának a következõ módosítását javaslom:

" 1. a) Az ajánlatkérõ neve, címe:

  1. A beszerzés tárgya, mennyisége:
  2. Eredményes volt-e az eljárás:
  3. * Eredménytelen eljárás esetén az eredménytelenség indoka:"

Indoklás

Az 5. számú melléklet szerinti összegezés azt a célt szolgálja, hogy az abban foglaltakat az eredményhirdetéskor (vagy az eredménytelenség kihirdetésekor) közöljék és az ajánlattevõknek a szerzõdéskötés elõtt legyen idejük jogorvoslati eljárás indítására, ha a törvény megsértését érzékelik. Az eljárás eredménytelenségének indoka is fontos információ, melybõl jogsértõ magatartásra lehet következtetni, tehát szükséges az 5. számú mellékletet ezzel kiegészíteni.

Budapest, 1999. március 5.

dr. Gémesi György
MDF

Szászfalvi László
MDF