T/757/34.

Dr. Áder János úrnak

az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése a termõföldrõl szóló 1994. évi LV. törvénymódosításáról szóló T/757. számú törvényjavaslathoz a következõ

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elõ:

A javaslat 4. § -ának az alábbi módosítását javasoljuk:

4. §

Az Ftv. a következõ alcímmel, valamint 25/A. és 25/B. §-sal egészül ki:

"Földhasználati nyilvántartás

25/A. §

(1) A földhivatal az illetékességi területéhez tartozó termõföldekrõl, valamint a mezõ-, vagy erdõgazdasági mûvelés alatt álló belterületi földekrõl önálló nyilvántartást vezet, amelynek alapja a közhiteles ingatlan-nyilvántartás. A földhasználati nyilvántartás tartalmazza a földrészletek ingatlan-nyilvántartás szerinti helyrajzi számát, alrészleteit, a földrészlet (alrészlet) vagy földrészletek használójának nevét, lakcímét, a használat jogcímét, határozott idõre kötött szerzõdés esetén a használat idõtartamát.

(2) Aki szerzõdés alapján termõföldet használ, s annak területe - a földrészletek számától függetlenül - az egy hektárt meghaladja, köteles a szerzõdést annak megkötésétõl számított harminc napon belül a földhivatalhoz nyilvántartásba vétel céljából benyújtani.

(3) Aki a (2) bekezdésben meghatározott mértékben saját tulajdonú, vagy közös háztartásban élõ személy, illetve közeli hozzátartozó [Ptk. 685.§ b) pont] tulajdonában álló termõföldet használ, a földrészlet vagy földrészletek (1) bekezdés szerinti adatait köteles a földhivatalnál a használatbavételtõl számított harminc napon belül bejelenteni.

(4) A földhivatal a szerzõdés benyújtását, illetve a bejelentés megtörténtét, valamint a nyilvántartott tényeknek a tényleges helyzettel való egyezõségét hivatalból ellenõrizheti.

(5) A (2) és (3) bekezdés szabályait akkor is alkalmazni kell, ha az e bekezdések alapján használt földterületek együttesen az egy hektárt meghaladják.

(6) A szerzõdés benyújtását, illetve a bejelentést elmulasztó földhasználót a földhivatal bírsággal sújtja, aminek mértéke a 2. számú melléklet 1.a) pontja szerint számított földvédelmi bírság kétszereséig terjedhet. A meg nem fizetett bírság adók módjára behajtandó köztartozás. A bírság 50%-a az illetékes megyei (fõvárosi) földhivatalt , 50%-a az illetékes önkormányzatot illeti meg.

25/B. §

(1) Ha a rendelkezésre álló adatok alapján feltételezhetõ, hogy a szerzõdés - részben vagy egészben - jogszabályba ütközik, a földhivatal - annak megküldésével - értesíti az ügyészt.

(2) A földhivatal az általa vezetett földhasználati nyilvántartásból földhasználathoz kötött, költségvetési kapcsolattal összefüggõ ügyben hatóság megkeresésére adatot szolgáltat."

Indokolás:

Az önkormányzatot a törvényi kötelezettségek mellett anyagilag is célszerû ösztönözni.

Budapest, 2001. október 26.

Farkas Imre
országgyûlési képviselõ

Göndör István
országgyûlési képviselõ