T/728/85.

Dr. Áder János úrnak

az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése a szerzõi jogról szóló T/728. számú törvényjavaslathoz a következõ

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elõ:

A javaslat 90.§-ának az alábbi módosítását javaslom:

90. §

(1) A szerzõi és a szomszédos jogok közös kezelését végzõ egyesület abban a körben, amelyben a nyilvántartás szerint jogkezelésre jogosult, rendszeres idõközönként megállapítja az egyes felhasználási módok tekintetében - a felhasználókra indokolatlan megkülönböztetés nélkül vonatkozó - jogdíjakat és a felhasználás egyéb - szintén indokolatlan különbségtétel nélkül érvényesülõ - feltételeit.

(2) A jogdíjak és egyéb feltételek megállapításához a miniszter jóváhagyása szükséges. A miniszter a jóváhagyás elõtt véleményt kér a jelentõs felhasználóktól és a felhasználók érdekképviseleti szervezeteitõl. A jóváhagyás a jogdíjak és egyéb feltételek alkalmazásának és a Magyar Közlönyben való nyilvánosságra hozatalának feltétele; nem zárja ki, illetve nem érinti azonban az egyéb jogszabályok érvényesülését a jogdíjak és az egyéb feltételek tekintetében.

(3) A jogdíjakat és a felhasználás egyéb feltételeit tartalmazó [díjszabást a jogkezelõ egyesület a jóváhagyást követõen] díjszabásról a miniszter a Magyar Közlönyben [saját nevében nyilvánosságra hozza.] közleményt jelentet meg.

(4) A díjszabást a felhasználókkal szemben indokolatlan megkülönböztetés nélkül kell alkalmazni.

Indokolás:

A törvényjavaslat eredeti rendelkezése, amely szerint a jogkezelõ szervezet saját nevében hozza nyilvánosságra a Magyar Közlönyben (amely a Magyar Köztársaság hivatalos lapja) a díjszabást idegen a Közlöny szellemétõl és tartalmától.

Célszerû a díjszabást ugyanúgy miniszteri közleményben megjelentetni, mint a szerzõi és szomszédos jogok közös kezelését végzõ egyesületek nyilvántartásba vételét és az általuk végzett jogkezelési tevékenység részleteit (89.§ (3) bekezdés).

Budapest, 2001. október 27.

Molnár Gyula

országgyûlési képviselõ