T/548/80.

módosító javaslat

dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a temetõkrõl és a temetkezésrõl szóló T/548. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

1. A törvényjavaslat 4.§ (1) bekezdését az alábbak szerint javasoljuk kiegészíteni:

4. § (1) A temetõ tulajdonosa az állam, a települési önkormányzat, az egyház, gazdálkodó szervezet (Ptk. 685. § c./ pontja) és alapítvány lehet. Gazdálkodó szervezet és alapítvány csak abban az esetben szerezheti meg temetõ többségi tulajdonjogát, illetve mûködtethet temetõt, ha megfelelõ garanciákat biztosít a temetõ teljes élettartama alatt a kegyeleti követelményeknek megfelelõ mûködésre.

2. A törvényjavaslat 41. § (1) bekezdését a következõ g) ponttal javasoljuk kiegészíteni:

[felhatalmazást kap a kormány, hogy rendeletben állapítsa meg]

g) az alapítványok, illetve gazdálkodó szervezetek többségi tulajdonában levõ temetõk mûködési garanciájának feltételrendszerét.

Indokolás:

A törvényjavaslat - helyesen - lehetõséget biztosít arra, hogy ne csak az önkormányzatok és egyházak, hanem gazdálkodó szervezetek és alapítványok is lehessenek temetõk tulajdonosai, üzemeltetõi.

Felmerül azonban a kérdés, mi történik, ha ezek a szervezetek - bármilyen elõre nem látható okból - késõbb, a porladási idõ elõtt beszüntetik mûködésüket. Erre az esetre kíván garanciális követelményeket megfogalmazni a szabályozás, amelynek konkrét tartalommal való megtöltését a kormányrendelet biztosíthatja.

Budapest, 1999. február 9.

Pozsgai Balázs
országgyûlési képviselõ
MSZP

Hajdu László
országgyûlési képviselõ
MSZP

dr. Szabó György
országgyûlési képviselõ
MSZP

Pál Béla
országgyûlési képviselõ
MSZP

Szabó Sándorné
országgyûlési képviselõ
MSZP

Filló Pál
országgyûlési képviselõ
MSZP