T/338/98.

Kapcsolódó módosító javaslat

Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök úr!

A Házszabály 102. §-ának (1) bekezdése alapján a miniszterek feladat- és hatáskörének változásával, valamint az Ifjúsági és Sportminisztérium létrehozásával összefüggésben szükséges törvénymódosításokról szóló, T/338 számú törvényjavaslathoz - csatlakozva Béki Gabriella (SZDSZ) által benyújtott T/338/91. számú módosítójavaslathoz - a következõ

kapcsolódó módosító javaslatot

nyújtom be:

A törvényjavaslat 31. §-ának módosítását a következõk szerint javasolom

"31. §

(1) A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlõségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény (a továbbiakban: Fot.) 25. §-a (1) bekezdésének a) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

/(1) A Tanács tagjai:/

"a) a Belügyminisztérium, a Szociális és Családügyi Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium, a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, az Ifjúsági és Sportminisztérium, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium, az Oktatási Minisztérium és a Pénzügyminisztérium [ helyettes államtitkára] képviselõje; "

(2) A Fot. 25. §-a (1) bekezdésének e) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

/(1) A Tanács tagjai:/

"e) a fogyatékosok érdekében mûködõ nonprofit szervezetek által delegált három fõ."

[ (2)] (3) A Fot. 25. §-ának (2) bekezdésében, 26. §-ának (2) bekezdésében, valamint 30. §-ának (2) bekezdésében a "népjóléti miniszter" szövegrész helyébe a "szociális és családügyi miniszter" szövegrész lép.

[ (3)] (4) A Fot. 25. §-ának (5) bekezdésében a "Népjóléti Minisztérium" szövegrész helyébe a "Szociális és Családügyi Minisztérium" szövegrész lép."

I n d o k o l á s

A minisztériumi struktúra megváltozásával módosítást kell végrehajtani az Országos Fogyatékosügyi Tanács összetételén. A benyújtott törvényjavaslat páros létszámú Tanács felállítását eredményezte. A kapcsolódó módosító indítvány oly módon javasolja ezt kiküszöbölni, hogy a fogyatékosok érdekében mûködõ nonprofit szervezetek képviseleti aránya növekedjen a Tanácsban. Másrészt a kapcsolódó módosító javaslat lehetõvé teszi azt, hogy az érintett minisztériumok képviseletüket megfelelõ szinten tudják biztosítani.

Budapest, 1998. december 1.

Koltai Ildikó
Fidesz-MPP

Dr. Frajna Imre
Fidesz-MPP

Dr. Horváth Zsolt
Fidesz-MPP