T/325/129.

Módosító javaslat!

dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetésérõl* szóló, T/325. számú törvényjavaslathoz - a Házszabály 94. §, 102. § (1) bekezdésében (121. § (7) bekezdésében)* foglaltaknak megfelelõen -

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztünk elõ.

A törvényjavaslat 86. § (2) bekezdése elhagyását javasoljuk:

"Az állam tulajdonában lévõ vállalkozói vagyon értékesítsérõl szóló 1995. évi XXXIX. törvény módosítása

86. §

. . .

[(2) A Priv. tv. mellékletében a tulajdonosi jogokat gyakorló földmûvelésügyi miniszter cím alatt a Concordia Közraktár Rt. 50 %+1 szövegrész helyébe a következõ rendelkezés lép:

/Tulajdonosi jogokat gyakorló miniszter: földmûvelésügyi miniszter/

"Concordia Közraktár Rt. 100 %.]

Indokolás

Semmi nem indokolja azt, hogy ez a fontos intézmény teljes mértékben állami tulajdonban legyen. Azért sem, mert a nem állami tulajdon privatizálásából olyan összeg folyhat be, amelyet például a fejlesztés alapjául szolgáló beruházásokra lehet fordítani.

De a Concordia Rt. körüli, közelmútbeli botrányos vezérigazgató-csere is azt támasztja alá, hogy nem indokolt a teljes mértékû állami tulajdonlás. Hiszen ez azt is jelentheti, hogy a kormányváltásokkor ez a mezõgazdasági termelõk számára igen fontos piacszabályozó intézmény gátlástalan politikai csatározások színterévé válhat. Pontosan ezért, az ágazatot a hatalom eszközévé tevõ események megkímélésére született

meg az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló törvény. De a költségvetési törvényjavaslatban a Concordiával kapcsolatos elképzelés is azt jelzi, hogy vannak, akik figyelmen kívül kívánják e törvényt hagyni.

Budapest, 1998. november 19.

dr. Orosz Sándor
MSZP

Pásztohy András sk.
MSZP

Simon József sk.
MSZP

Zatykó János sk.
MSZP

Karakas János sk.
MSZP

Németh Imre sk.
MSZP

Lakatos András sk.
MSZP

Herbály Imre sk.
MSZP