T/296/83.

Dr. Áder János úrnak

az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése a nemdohányzók védelmérõl és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló T/298. számú törvényjavaslathoz a következõ

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elõ:

A javaslat 8. §-ának az alábbi módosítását javasoljuk:

8. §

(1) Ez a törvény a kihirdetését követõ hetedik hónap elsõ napján lép hatályba azzal, hogy a szórakoztató, vendéglátóipari szolgáltatást nyújtó közforgalmú intézményekre vonatkozó dohányzási korlátozást [2000.] 2002. január 1-jétõl kell alkalmazni.

(2) A dohányzásra, valamint a dohánytermékek forgalmazására vonatkozó, e törvényben foglalt tilalmak, korlátozások nem érintik az egyéb jogszabályban meghatározott érdekbõl, célból, illetõleg módon elrendelt dohányzási tilalmakat, korlátozásokat.

(3) A 6. § (1) bekezdésében meghatározott felirat nagyságára vonatkozó rendelkezéseknek meg nem felelõ csomagoló-anyaggal dohánytermék 2002. december 31-éig forgalmazható.

(4) Felhatalmazást kap a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelõ tárca nélküli miniszter, hogy az irányítása alá tartozó fegyveres szervek tekintetében a dohányzásra, a dohányzóhelyek kijelölésére, illetõleg a dohánytermékek forgalmazására vonatkozó részletes, illetve e törvénytõl eltérõ szabályokat rendeletben meghatározza.

(5) E törvény hatálybalépésével egyidejûleg a munkavédelemrõl szóló 1993. évi XCIII. törvény 38. § (2) bekezdésének a helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(2) A nemdohányzók védelme érdekében - az (1) bekezdésben foglaltakat nem érintve - gondoskodni kell dohányzóhelyek, dohányzóhelyiségek kijelölésérõl, illetõleg a zárt légterû dohányzóhelyeken a folyamatos légcserét biztosító megfelelõ mûszaki megoldásról. Zárt légterû, több munkavállaló egyidejû tartózkodására szolgáló munkahelyeken - a dohányzás számára kijelölt hely kivételével - nem szabad dohányozni."Indokolás:

Figyelembevéve, hogy az összes vendéglátóhelyek több mint fele képtelen ezen elkülönített, zártlégterû dohányzóhelyek kialakítására és pusztán egy negyede képes eleget tenni a törvényjavaslat elõírásainak.

Továbbá figyelembevéve, hogy azon helyek amelyek nem képesek eleget tenni az elõírásoknak elsõsorban a kis méretû családi vállalkozásban üzemeltetett, olcsó sörözök és vidéki kiskocsmák.

Célszerû megfelelõ felkészülési idõt engedni a vendéglátóhelyek üzemeltetõinek, hogy a törvény által elõírt, átalakításokat a vedéglátó helységekben elvégezhessék.

Budapest, 2001. október 30.

Puch László
országgyûlési képviselõ

Göndör István
országgyûlési képviselõ

Sáling József
országgyûlési képviselõ