ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/276/78.

Módosító javaslat
megváltoztatása

dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 103.§ (3) bekezdése alapján a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosításáról szóló T/276. számú törvényjavaslathoz T/276/39. szám alatt benyújtott módosító javaslatunkat

m e g v á l t o z t a t j u k

az alábbiak szerint:

A törvényjavaslat 12.§-ához (Szja tv. 40.§):

A 12.§ az alábbiak szerint módosuljon illetve egészüljön ki:

"12. § A Szja tv. 40. §-ának címe, továbbá a 40. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

"Személyi [és] családi és egyéb kedvezmények

40. § (1) Az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az errõl szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdõ napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havi 1500 forint.

(2) Az összevont adóalap adóját csökkenti a családi kedvezmény.

(A változat)

(3) A családi kedvezmény eltartottanként

a) egy és kettõ eltartott esetében havi 1700 forint;

b) három vagy több eltartott esetében havi 2300 forint;

c) súlyosan fogyatékos eltartott esetében fogyatékos eltartottanként havi 2600 forint.

(B változat)

(3) A családi kedvezmény eltartottanként

a) egy és kettõ eltartott esetében havi 1300 forint;

b) három vagy több eltartott esetében havi 1700 forint;

c) súlyosan fogyatékos eltartott esetében fogyatékos eltartottanként havi 2000 forint.

(4) A (3) bekezdés rendelkezéseinek alkalmazásában eltartott az, akire tekintettel családi pótlékot folyósítanak. Súlyosan fogyatékos eltartott az, aki után a családi pótlékot a fogyatékos állapotára tekintettel folyósítják, továbbá a rokkantsági járadékban részesülõ magánszemély is, abban a háztartásban, ahol ellátásáról folyamatosan gondoskodnak.

(5) A családi kedvezményt az a szülõ, nevelõszülõ, hivatásos nevelõszülõ, gyám veheti igénybe, aki a családi pótlék igénybe vételére jogosult, illetõleg a rokkantsági járadékban részesülõ magánszemély esetében a folyamatos ellátásáról gondoskodó, egy háztartásban élõ magánszemélyek egyike, feltéve, hogy a kedvezmény érvényesítése esetén adóbevallásában (a munkáltatója az adóbevallást helyettesítõ elszámolásban) a fogyatékos eltartott természetes azonosító adatait vagy adóazonosító jelét feltünteti.

(6) Amennyiben a családi pótlékot olyan magánszemély nevére folyósítják, akinek a 33-34. § rendelkezéseit is figyelembe véve nincs a családi kedvezmény összegének érvényesítéséhez elegendõ adója, akkor az (5) bekezdés rendelkezésétõl eltérõen a családi kedvezményt a vele együttélõ házastársa is igénybeveheti, feltéve, hogy adóbevallásában (a munkáltatója az adóbevallást helyettesítõ elszámolásban) az eltartott természetes azonosító adatait vagy adóazonosító jelét feltünteti, azonban az ugyanazon eltartottra vonatkozó családi kedvezmény a családi pótlék-folyósításban részesülõ magánszemély és abban nem részesülõ házastársa között nem osztható meg.

(7) Az összevont adóalap adóját csökkenti a magánszemély által az 1990. évi C. törvény rendelkezései alapján az adóévben a helyi önkormányzat adóhatóságához igazoltan befizetett adóösszeg egyharmada (helyi adók kedvezménye).

(8) A helyi adók kedvezményét a magánszemély akkor veheti igénybe, ha azt egyébként adóalapot csökkentõ költségként nem veheti figyelembe."

I n d o k o l á s

Ennek az új rendelkezésnek az a célja, hogy kiszámíthatóvá tegye az állampolgárok számára az adóterheket. Az egyes egyének szempontjából nincs különbség, hogy az adott adófajtát a helyi vagy a központi költségvetés számára kell befizetnie. A helyi adók tehát hozzáadódnak a központi adókhoz. A magánszemélyek, ha a helyi önkormányzat számára egy adott adót befizetnek, indokolt, hogy annak egy részét a központi költségvetés számára fizetett adóból levonhassák.

Az egyéni vállalkozó, aki Szja-alany, a helyi adót költségként írhatja le. El kell kerülni, hogy a költséggel csökkentett adóalap után fizetendõ adó összegébõl a helyi adó egy részét újra levonhassák, ennek elkerülésére szolgál a (8) bekezdés.

B u d a p e s t, 1998. november 4.

dr. Kóródi Mária
SZDSZ

Dr. Hack Péter
SZDSZ

Mécs Imre
SZDSZ