T/276/55.

Módosító javaslat

Dr. Áder János úr
az Országgyûlés elnöke részére

Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) módosításáról szóló T/276. számú törvényjavaslathoz (a továbbiakban: Javaslat) a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A Javaslat 23. §-ának (2) bekezdésében a Szja tv. 66. §-ának (4) és (5) bekezdése a következõk szerint módosuljon:

"(4) Az osztalékelõleg adója 20 százalék, amelyet a kifizetését követõ elsõ mérleg szerinti eredmény megállapítása során osztalékká vált jövedelem (2), illetõleg (6) bekezdés szerint megállapított adójával szemben adóelõlegként kell elszámolni. Az elszámolás a kifizetõ kötelezettsége az osztalék megállapításának idõpontjában. Osztalékelõlegnek kell tekinteni a kifizetõ által az osztalékra jogosult magánszemély részére a várható osztalékra tekintettel kifizetett, a kifizetõnél követelésként nyilvántartásba vett összeget.

(5) Az (1) bekezdés b) pontjában említett esetben az osztaléknak minõsülõ jövedelem után az adó 20 százalék, amelyet a kifizetõ a legközelebbi alkalommal kifizetett adóköteles jövedelembõl von le, vagy ha ez az adóévben nem lehetséges, akkor azt a magánszemély a kifizetõ által adott igazolás alapján az adott évrõl szóló bevallásának benyújtásával egyidejûleg fizeti meg. Nem kell az elõbb említett esetben az adót megfizetni, ha a gazdasági társaságokról, illetõleg a szövetkezetekrõl szóló törvény rendelkezései szerint a gazdasági társaság, illetõleg a szövetkezet jogutódlással történõ megszûnése (átalakulása), vagy a szövetkezet részleges átalakulása keretében történt a jegyzett tõke felemelése, azzal, hogy utóbb az árfolyamnyereség számítása szempontjából az ily módon szerzett vagyoni érték az árfolyamnyereség részét képezi, illetõleg - mint a vállalkozásból kivont, adózatlanul befektetett jövedelem - adóköteles."

INDOKOLÁS

A javaslat indokolatlanul diszkriminálja a szövetkezetek részleges átalakulását, holott erre a szervezeti változási formára az adójog egyebekben (Art., társasági adó, Áfa) többször is kitér, elismerve létjogosultságát. A módosítás itt is indokolt, mert bár a szövetkezet nem szûnik meg, az átalakulási szabályokat (megfelelõ eltérésekkel) végre kell hajtania.

B u d a p e s t, 1998. november