ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/276/13.

Módosító javaslat

Dr Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése alapján a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosításáról szóló T/276. törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

nyújtom be:

A törvényjavaslat 12. §-a maradjon el:

[12. § A Szja tv. 40. §-ának címe, továbbá a 40. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

"Személyi és családi kedvezmények

40. § (1) Az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az errõl szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdõ napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havi 1500 forint.

(2) Az összevont adóalap adóját csökkenti a családi kedvezmény.

(A változat)

(3) A családi kedvezmény eltartottanként

a) egy és kettõ eltartott esetében havi 1700 forint;

b) három vagy több eltartott esetében havi 2300 forint;

c) súlyosan fogyatékos eltartott esetében fogyatékos eltartottanként havi 2600 forint.

(B változat)

(3) A családi kedvezmény eltartottanként

a) egy és kettõ eltartott esetében havi 1300 forint;

b) három vagy több eltartott esetében havi 1700 forint;

c) súlyosan fogyatékos eltartott esetében fogyatékos eltartottanként havi 2000 forint.

(4) A (3) bekezdés rendelkezéseinek alkalmazásában eltartott az, akire tekintettel családi pótlékot folyósítanak. Súlyosan fogyatékos eltartott az, aki után a családi pótlékot a fogyatékos állapotára tekintettel folyósítják, továbbá a rokkantsági járadékban részesülõ magánszemély is, abban a háztartásban, ahol ellátásáról folyamatosan gondoskodnak.

(5) A családi kedvezményt az a szülõ, nevelõszülõ, hivatásos nevelõszülõ, gyám veheti igénybe, aki a családi pótlék igénybe vételére jogosult, illetõleg a rokkantsági járadékban részesülõ magánszemély esetében a folyamatos ellátásáról gondoskodó, egy háztartásban élõ magánszemélyek egyike, feltéve, hogy a kedvezmény érvényesítése esetén adóbevallásában (a munkáltatója az adóbevallást helyettesítõ elszámolásban) a fogyatékos eltartott természetes azonosító adatait vagy adóazonosító jelét feltünteti.

(6) Amennyiben a családi pótlékot olyan magánszemély nevére folyósítják, akinek a 33-34. § rendelkezéseit is figyelembe véve nincs a családi kedvezmény összegének érvényesítéséhez elegendõ adója, akkor az (5) bekezdés rendelkezésétõl eltérõen a családi kedvezményt a vele együttélõ házastársa is igénybeveheti, feltéve, hogy adóbevallásában (a munkáltatója az adóbevallást helyettesítõ elszámolásban) az eltartott természetes azonosító adatait vagy adóazonosító jelét feltünteti, azonban az ugyanazon eltartottra vonatkozó családi kedvezmény a családi pótlék-folyósításban részesülõ magánszemély és abban nem részesülõ házastársa között nem osztható meg."]

Indokolás

Nem helyes a családoknak a gyermekvállalás terheit mérséklõ támogatást adókedvezmény formájában nyújtani, mivel ebben az esetben a támogatás éppen a leginkább rászorulókhoz nem jut el. Márpedig a KSH adatai szerint aktív keresõ nélküli háztartásokban él azoknak a gyerekeknek a 14 százaléka, akikkel kapcsolatban a szülõ vagy más eltartó családi pótlékra jogosult. Ez a módosító javaslat összefügg a költségvetéshez majd benyújtásra kerülõ módosító javaslatunkkal, amely a családi pótlék inflációt meghaladó növelésével juttatja el a támogatást a családokhoz, de eljut az alacsony jövedelmû, illetõleg adóköteles jövedelemmel nem rendelkezõ családokhoz is.

Budapest, 1998. október 27..

Bauer Tamás
SZDSZ

Béki Gabriella
SZDSZ