Országgyûlési Képviselõ

T/181.

Képviselõi önálló inditvány!

Törvényjavaslat

az általános forgalmi adóról szóló, többször módosított

1992. évi LXXIV. törvény módosításáról

1. §

Az általános forgalmi adóról szóló, többször módosított 1992. évi LXXIV. törvény 48. § (3) bekezdése b) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép és kiegészül az alábbi c) ponttal:

"b) az adóév elejétõl, illetve - ha az adóalany az év közben jelentkezett be - az adóalanyként történt bejelentkezési idõponttól kezdõdõen negyedévenként kérheti az adóhatóságtól az adó visszatérítését, vagy ha

c) a 28. és 29. §-ban meghatározott adómérték alá tartozó termék értékesítés vagy szolgáltatás nyújtás összesített adóalapja az adóév elejétõl, illetve - ha az adóalany év közben jelentkezik be - az adóalanyként történõ bejelentkezés idõpontjától kezdõdõen az adóéven belül göngyölítetten eléri vagy meghaladja az adómentesség választására jogosító összeghatárt, (49. § (2) bekezdés), ez esetben az adóhatóság az adó-visszaigénylési kérelmet teljesíti."

2. §

A 48. § (4) bekezdés elsõ mondata helyére az alábbi rendelkezés lép:

"(4) Az adóhatóság az adó visszaigénylési kérelmet akkor is teljesíti, ha"

3. §

Ez a törvény 1999. január hó 1-én lép hatályba.

I n d o k o l á s

Az általános forgalmi adóról szóló, többször módosított 1992. évi LXXIV. törvény 48. § (3) bekezdés b) pontja értelmében az adóalany az adó visszatérítését az adóbevallás benyújtásával egyidejûleg kérheti az adóhatóságtól (a megadott feltételek mellett) és azt az adóhatóság csak akkor teljesíti, ha az adóalany összetett adóalapja az adóév elejétõl vagy a bejelentkezése idõpontjától az adóéven belül eléri vagy meghaladja az alanyi adómentesség választására jogosító összeghatárt, a 2.000.000.- Ft.-ot. (1996. évi LXXX. törvény 12. §.)

Az adóalany tehát csak egy meghatározott összeghatár elérésekor jogosult az adóbecsatolással az adó-visszaigénylést kérni és így a befizetés idõpontjától a visszatérítésig a befizetett összeg használatától - gazdasági befektetésétõl - elesik. A befizetett összeg addigi használati joga és jövedelme kamatmentesen, az adóalany gazdasági érdekét sértve, a költségvetést illeti.

Indokolt, hogy az adóalany, az állampolgár az alkotmányos jogegyenlõség megvalósulásával az adó-visszatérítéshez mielõbb - negyedévenként - hozzájusson. A módosító javaslatban adott határidõk e követelménynek megfelelnek.

Megjegyzés: A módosító javaslat az Alkotmány 70/A. § (3) bekezdésében rögzített jogegyenlõség megvalósulását segíti.

Budapest, 1998. szeptember 16.

Tisztelettel:

Barkóczy Gellért
FKGP
országgyûlési képviselõ