Országgyûlési képviselõ

K/170.

Kérdés!

Dr. Áder János Úrnak,
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

az Alkotmány 27. § és a Házszabály 91. § (1) bekezdése alapján

a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter Úrhoz az alábbi

k é r d é s t

intézem:

"Milyen jövõt tervez a Minisztérium, az elõzõ években kialakult, és Magyarország felé irányuló, külföldi eredetû tej- és tejtermék-eladás számára?"

Magyarországon évente 150-200 millió liter tejtöbblet jelenik meg a belföldi piacon.


Ez a tejtöbblet, mint eladhatatlan készlet, veszteséget okoz a termelõ számára,és rontja a felvásárlási árat. A kialakult helyzeten az utóbbi idõben javított a Földmûvelésügyi Minisztérium által kezdeményezett iskolatej-akció.

Csak elismerni lehet a Miniszter úrnak azt a kezdeményezését, hogy gyermekeink az iskolákban ne éhezzenek, hanem tanuljanak.

Ugyanakkor az elõzõ években Magyarország felé jelentõs mértékû , külföldrõl eredõ tej- és tejtermék-eladás alakult ki, és ez akkor is nehéz helyzetbe hozza a hazai termelõket, rontja az õ értékesítési lehetõségeiket, ha a túltermelésbõl adódó készletek egy részét, az iskolatej-akció csökkenti. A helyzet ugyanis az, hogy az ebben az évben jelentkezõ gabonafelesleg jelentõs részét az állatokkal meg kell etetni.A jó gazdák az állatlétszámot növelni fogják. Így ebbõl a gabonafeleslegbõl ugyancsak jelentõs mértékû többlettejet fog elõállítani a magyarországi szarvasmarha-állomány.

Ezért, okkal kérdezem:

Milyen jövõt tervez a Minisztérium az elõzõ esztendõkben kialakult,külföldi eredetû és Magyarország felé irányuló tej- és tejtermék-eladás számára? - Az Országgyûlés elött várom szóbeli válaszát.

Budapest, 1998. szeptember 17.

Dr. Czira Szabolcs s.k.
országgyûlési képviselõ
(FKGP) -(Paál S.)