T/164/10.

Módosító javaslat!

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény módosításáról szóló T/164. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

A javaslat 7.§-ának az alábbi módosítását javasoljuk:

7. §

E törvény 1999. január 1. napján lép hatályba. [Egyúttal a Kt 17. §-ának (4) bekezdése hatályát veszti.]

Indokolás:

A javaslat eredménye képpen nem a fáradt olaj kezelését végzõ szervezetnek nem kell sem kezelésre vonatkozó felhatalmazással, sem környezetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkeznie. Hiszen a hatályos törvény 17.§ (3) és (4) bekezdése a következõk szerint rendelkezik:

"(3) Külön jogszabályban meghatározott feltételekkel és mértékig visszaigényelhetõ a kenõolajokra vonatkozó Kkt. azon része, amelyre vonatkozóan a kötelezett a veszélyes hulladékokra vonatkozó elõírások betartásával a termékdíjköteles kenõolajat (a továbbiakban: fáradt olaj) visszagyûjti és újrahasználja, vagy újra feldolgozza, vagy energianyerésre felhasználja (a továbbiakban: kezeli). Kezelésnek minõsül az is, ha a kötelezett a visszagyûjtött fáradt olajat egy kezelésre engedéllyel rendelkezõ szervezetnek igazoltan átadja.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott kezelést végzõ szervezet olyan jogi személy lehet, aki rendelkezik a kezelésre vonatkozó felhatalmazással és környezetvédelmi hatósági engedéllyel."

Nem megengedhetõ, hogy a megfelelõ felhatalmazás és hatósági engedély nélkül végezhetõ legyen e tevékenység.

Budapest, 1998. október 17.

dr.Szili Katalin
országgyûlési képviselõ

Göndör István
országgyûlési képviselõ

Kovács Tibor
országgyûlési képviselõ

dr.Veres János
országgyûlési képviselõ