MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
KORMÁNYA

T/46. számú
TÖRVÉNYJAVASLAT

a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény
módosításáról

Elõadó: Dr. Szabó János
honvédelmi miniszter

1998. augusztus

 

1998. évi törvény
a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény
módosításáról

1.§

A hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény 10.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

"10.§ (1) Az a hadirokkant, hadiözvegy, volt hadiárva, volt hadigyámolt és volt hadigondozott családtag, akinek a korabeli hadigondozó hatóság által megállapított pénzellátását 1944. december 22-ét követõen politikai okból megszüntették, vagy szüneteltették, illetve ilyen ellátás iránti kérelmét politikai okból elutasították, az elmaradt pénzellátás kompenzálására egyösszegû térítésre jogosult. Meg kell állapítani az egyösszegû térítést annak a hadirokkantnak és hadiözvegynek, akinek hadigondozotti igényjogosultsága 1991. december 31-e elõtt fennállt, de számára pénzellátást ezen idõpontot követõen állapítottak meg. A pénzellátás politikai okból történõ megszüntetése, szüneteltetése, illetve elutasítása bizonyítására dokumentumok hiányában a kérelmezõ írásos nyilatkozata elfogadható.

(2) A térítés mértéke:

I. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén 250.000 Ft,

II. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén 200.000 Ft,

III. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén 150.000 Ft,

IV. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén 100.000 Ft,

V. járadékosztályba sorolt hadirokkant, valamint a hadiözvegy esetén 75.000 Ft,

a volt hadiárva, volt hadigyámolt és a volt hadigondozott családtag részére 50.000 Ft.

(3) A hadirokkant részére kifizetett egyösszegû térítés összege a hadirokkant járadékosztályba sorolásának változására tekintettel nem módosítható.

(4) Volt hadiárva, akit szülõje halála miatt, volt hadigyámolt, akit szülõje hadirokkantsága miatt, volt hadigondozott családtag, akit unokája, gyermeke vagy testvére halála miatt hadiárvaként, hadigyámoltként, illetve hadigondozott családtagként az 1933. évi VII. tc. alapján hadigondozásba vettek.

2.§

E törvény 1999. január 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévõ ügyekben is alkalmazni kell.

INDOKOLÁS

a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény módosítására
készített törvényjavaslathoz

Általános indokolás

Az Alkotmánybíróság 2/1998. (II.4.) AB határozata írta elõ a törvény módosítását.

Részletes indokolás

Az 1.§-hoz

A javaslat a Hdt. 10.§ (1) bekezdésében rögzített jogosulti kört kibõvíti az Alkotmánybíróság határozatára tekintettel, és az egyösszegû térítés folyósítását rendeli el a volt hadigyámoltak és a volt hadigondozott családtagok részére is.

A hadirokkantak egyösszegû térítése kifizetésének szabálya megváltozott az 1997. évi XIX. törvény hatályba lépését követõen (1997. április 12.). Míg a módosítást megelõzõen az 1949. január 1-je elõtt meghatározott hadieredetû fogyatkozásra tekintettel kellett megállapítani az egyösszegû térítés összegét, ma a hatályos törvény szerint a hadieredetû fogyatkozás jelenlegi százalékos mértéke az irányadó. A hadirokkantak jelentõs része a korábbi szabályozás alapján megkapta az egyösszegû térítést. Most - mivel állapotuk változására tekintettel magasabb járadékosztályba vannak sorolva - kérik a már kifizetett és a jelenlegi járadékosztály szerint megállapítható egyösszegû térítés különbözetét. Ez a kérés nem teljesíthetõ, mert az 1997. évi XIX. törvénynek nincs visszamenõleges hatálya.

A negyedik bekezdés a volt hadiárva, a volt hadigyámolt és a volt hadigondozott családtag fogalommeghatározását rögzíti.

A 2.§-hoz

A hatályba lépés az Alkotmánybíróság döntésének megfelelõen 1999. január 1-jén történik.