Parlament képe
Készült: 2019.08.25.07:35:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

331. ülésnap, 64. felszólalás
Felszólaló Dr. Szél Bernadett (LMP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:29

Felszólalások:  <<  64  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány immár másfél éve hitegeti a magyar embereket a stratégiai partnerségi intézményekkel. Ennek keretében a Magyarországon működő óriáscégekkel szerződnek le.

Egyrészt ezt nem túl hatásosan teszik, hiszen a Jabil pont most bocsátott el 670 embert, de az összes veszteség körülbelül 1500-2000 fő, holott önök munkahelyteremtést és munkahelybővítést ígértek. Sok emberben joggal merül fel a kérdés, hogy van-e értelme egyáltalán ezeknek a stratégiai megállapodásoknak vagy sem.

Ami azonban most kiemelt érdeklődésre tart számot az LMP részéről, az az, hogy vajon vizsgálta-e a kormány a stratégiai partnereknek az adózási gyakorlatát. Körülbelül egy hónapja konkrétan tudjuk, hogy Magyarországon a kiemelt adózók egy csoportja adócsaló-hálózatokhoz kapcsolódik, évente 1000, de akár 1700 milliárd forint adó elcsalásában vétkesek. Biztosan tudjuk azt is, hogy a kormány erről tudott, hiszen 2011-ben maga Horváth András, az a Horváth András, akinek önök annyira nem bírnak a szemébe nézni, hogy még a páholyokban sem tűrik meg itt az ülésteremnek a közelében, levelében tájékoztatta Rogán Antalt és Lázár Jánost, és részletesen feltárta a hálózatok működését, módszereit, és megnevezte az érintett ágazatokat.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem önt, hogy figyelembe vették-e a stratégiai partnerségek megkötésénél ezeket az információkat, annál is inkább, mert még a Magyar Nemzet is írt róla, hogy a 2012 tavasza és 2013 áprilisa között működő Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért szintén tájékoztatta a kormányt, hogy 9 nagy áruházláncból 6 esetében folyamatos volt információim szerint az áfacsalásban érintett termékeknek a forgalmazása. De több forrás is megerősítette, hogy nemcsak az élelmiszeriparról meg a kereskedelemről van szó, hanem számítástechnikáról, háztartási gépekről, és még számos más piac is érintett ebben a csalásban.

(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés
alelnöke foglalja el.)

A kérdésem az államtitkár úrhoz az, hogy vajon vizsgálta-e a kormány a stratégiai partnereknek az adózási gyakorlatát, esetleges érintettségét az ezermilliárdos kárt okozó adócsaló gyakorlatokban. Ha nem vizsgálta, akkor ez egy újabb bizonyíték arra, hogy ezeket a partnerségeket sima kommunikációs lufinak szánják, hogy eltereljék a figyelmet arról, hogy milyen mértékben kudarcot vallott a legfontosabb választási ígéretük, az, hogy önök egymillió munkahelyet teremtenének itt tíz év alatt. De azt sem tudjuk kizárni a lehetőségek közül, hogy a magyar kormány pontosan tudta, hogy olyan nagyvállalatokkal köt szövetséget, amelyek folyamatosan meglopják ezt az országot.

Érdemi válaszát érdeklődéssel várom, államtitkár úr. (Taps az LMP és a Jobbik soraiban.)

Felszólalások:  <<  64  >>    Ülésnap adatai