Parlament képe
Készült: 2019.08.18.03:35:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

331. ülésnap, 52. felszólalás
Felszólaló Dr. Józsa István (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:10

Felszólalások:  <<  52  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Látom, a miniszter úr nem tette tiszteletét a Házban, ezért az őt helyettesítő államtitkárhoz intézem elmarasztaló szavaimat.

Államtitkár úr, önök súlyos mulasztásban vannak a NAV áfaadócsalás-botrány néven elhíresült ügy kivizsgálása tekintetében. Közel egy hónapja került nyilvánosságra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal működéséről szóló botrányos ügy. Egy november 8-ai sajtótájékoztatón a NAV korábbi munkatársa arról beszélt, hogy nagyobb hazai cégek és más multinacionális vállalatok több mint ezermilliárd forint értékben csaltak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztált.

A nyilvánosságra hozott állítások szerint az adóhatóság az egyes adózókat célzottan nem kívánta vizsgálta, és ezzel csendben rábólintott a magyar családokat, vállalkozásokat megkárosító visszaélésekre. Minderről a volt adóellenőr állítólag tájékoztatta az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnökét, Rogán Antal urat, az akkori nemzetgazdasági miniszter, ma jegybankelnök Matolcsy Györgyöt, sőt azóta az is kiderült, hogy Lázár Jánost és Révész Máriuszt is.

Meg kell említeni egy lényeges körülményt, hogy a kormány 2011-ben szüntette meg az adóhatóság kiemelt adózókkal foglalkozó szervezeti egységét, vagyis jelentős mértékben megnehezítette a költségvetési érdekek, az adóbeszedés hatékony, eredményes érvényesítését.

Államtitkár úr, önök a bejelentések után elég gyorsan elrendelték a NAV teljes átvilágítását, az azonban sajnálatos, hogy ezt a vizsgálatot nem gondolták komolyan; nem gondolták komolyan, hiszen akkor nem lehetett volna kétnapos vizsgálat után azzal kiállni a sajtó elé, hogy az átvilágítás megtörtént, és mindent rendben találtak. Ha rendben lenne, akkor nem titkolnák a vizsgálat eredményét, nem titkolnák az elvégzett cselekményeket, módszertant és mást, jelenleg is folyhatna a vizsgálat.

Szeretném kijelenteni, az MSZP elkötelezett amellett, hogy ennek a soha nem látott jelentőségű és mértékű csalási, illetve korrupciós ügynek a végére járjunk. Követeljük, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a kétnapos vizsgálat beszámolóját, folytassa le a szükséges és alapos vizsgálatot, a legfőbb ügyész fordítson kiemelt figyelmet erre. Az MSZP kezdeményezte, hogy országgyűlési meghallgatásra is kerüljön sor, ne csak az adóhatóság, hanem a kormány részéről is.

Államtitkár úr, mindezek alapján kérdezem önt: milyen takargatnivalója van önöknek, a Fidesznek, hogy elszabotálják az Országgyűlés ellenőrzési funkciójának gyakorlását? Miért nem hozták még nyilvánosságra a NAV átvilágításáról szóló beszámolót teljes terjedelmében? Miért nem vállalják, hogy a volt adóellenőrrel együtt meghallgassa Varga Mihály minisztert is az Országgyűlés gazdasági, pénzügyi bizottsága?

Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Felszólalások:  <<  52  >>    Ülésnap adatai