Parlament képe
Készült: 2019.08.18.03:36:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

317. ülésnap, 66. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:16

Felszólalások:  <<  66  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt kell mondjam, hogy ennél szellemesebb interpellációja is volt már a Jobbiknak, mintsem hogy mintegy árulkodó kisiskolás, hogy azt mondják, hogy azért, mert egy munkavédelmi felszerelést vagy egy ottani munkavédelmi előírásnak megfelelően felvesz valaki egy mellényt, ezzel leplezi le magát, másrészről mint a Forma-1-es pilótákat, a kormánytagokat is a szponzorok különböző logói díszítenék. Ez azért megmosolyogtató, tisztelt képviselő úr, hogy ön itt találta meg a bizonyítékok királynőjét ebben az ügyben. Úgy gondolom, jobb lett volna, ha ön is inkább örül annak, hogy itt egy fejlesztés megvalósul. Ahogy minden más ott dolgozó munkás fölvett egy bizonyos mellényt, csak ezt vették föl azok is, akik az avatásban részt vettek, tehát ebben tehát semmifajta különlegesség nincs. Ha nem vették volna föl, akkor meg ön nyilván azt mondhatná, hogy azért nem vették föl, mert ez azt bizonyítja, hogy szégyellik fölvenni ezt a mellényt. Teljesen úgy viselkedtek, mint mindenki más, minden átlagember, aki egy ilyen építkezésen részt vesz vagy jelen van az avatásnál. Azt is mondhatom, hogy ha ön felvesz egy Adidas pólót, akkor ön az Adidas ilyesfajta szponzoráltja, és az ő pénzéből kampányol, vagy egy Lonsdale dzsekit vagy egy Lonsdale pulóvert fölvesz, akkor nyilvánvalóan az ő forintjaiból tengeti napjait. Ezek nyilvánvalóan azért eléggé bugyuta felvetések lennének, ezért az ön által tett felszólalás is igencsak messze áll a valóságtól. Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy mivel a Jobbik legújabb videoklipjének hatodik másodpercében feltűnik egy Mercedes, ezért önöket nyilvánvalóan a Mercedes szponzorálja, és az ő pénzükből kampányol a Jobbik. Nyilván, ahogy az egyik sem, úgy a másik sincs így. Itt sem kapott rajta ön senkit semmin, mint ahogy nyilvánvalóan nincs semmifajta ilyen törvénytelen pénzmozgás sem semmilyen kivitelező cég és a kormányzat vagy a kormánypártok között.

Ellenben hathatós törvényeket hoztunk arra, hogy a következő választási kampányban ne fordulhassanak elő ilyenek. Hiszen ön is nagyon jól tudja, hogy megtiltottuk mind a külföldi jogi személyeknek, külföldi természetes személyeknek, magyar jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságoknak, hogy ilyesfajta kampányadományokat adjanak a képviselőjelölteknek, a pártoknak. Sőt, a lehető leginkább kifehérítettük a kampányköltségek egy részét. Hiszen az egyéni képviselőjelöltek az államtól kapott támogatásukat egy kincstári számlán, egy kincstári bankkártyáról tudják elkölteni. Tehát minden esetben nemcsak hogy számlát kell kérjenek a költségeikről, hanem minden esetben csak a kincstári kártyával, bankszámláról egyenlíthetik ki a költségeiket.

Az elszámolást mind a pártoknak, mind a képviselőjelöltek a Magyar Közlönyben kell közzétenni. Ha nem érik el a 2 százalékos küszöböt, vissza kell hogy fizessék az állami támogatást. Ha törvénytelenül használják föl a bárkitől kapott különböző támogatásaikat, a dupláját kell hogy visszafizessék. Tehát azt is vissza kell fizetniük, amit összegként kaptak, és le is vonnak ugyanannak az összegnek megfelelő összeget a párt támogatásából. Tehát, mint a római időkben, duplumot kell fizeni az illetőnek. Korlátoztuk a különböző pénzköltésekben megnyilvánuló versenyt a kereskedelmi médiában, a médiumokban való megjelenés szempontjából, hiszen ingyenesen kell hogy megjelenjenek a pártok, ezáltal is lehetőséget biztosítva a kisebb anyagi lehetőséggel rendelkező pártoknak arra, hogy a kampányban részt vegyenek.

Tehát sok-sok példát lehet arra mondani, tisztelt képviselő úr, hogy immár sarkalatos törvények is hogyan fehérítik ki a kampánypénzeket. Olyasfajta lépéseket tettünk meg ezen a téren, amit 20-25 évvel ezelőtt kellett volna megtenni. Olyan mértékű a következő választásokon a kampánypénzek átláthatósága, amilyenhez fogható nem volt az előző választások során, a képviselőnkénti 5 millió forintos keret és a pártok támogatása egyaránt. Sajnálom, hogy azt a javaslatot, ami kifehérítette a kampánypénzeknek ezt a részét, képviselő úr nem támogatta, de bízom benne, hogy a válaszomat el tudja fogadni, hiszen az abban rejlő vádak, ahogy mondtam is, igencsak megmosolyogtatóak voltak.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Felszólalások:  <<  66  >>    Ülésnap adatai