Parlament képe
Készült: 2019.04.20.17:11:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

317. ülésnap, 60. felszólalás
Felszólaló Dr. Fónagy János (Fidesz)
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Beosztás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:02

Felszólalások:    60  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a lakáshitelesekre, és komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a családok ne veszítsék el a lakásaikat. 170 ezer ember kedvezményes árfolyamon törleszthette adósságát a végtörlesztés segítségével, és további 170 ezer ember élt eddig az árfolyamgáttal, amelynek segítségével ugyancsak elengedik az adósság egy részét, és öt éven át kiszámíthatóvá teszik annak törlesztését.

A devizahitelesek problémáinak rendezésekor a kormánynak több súlyos szempontot is mérlegelnie kell. Egyrészt, bár a probléma kialakulásához az előző kormányzat elhibázott politikája vezetett, a megoldás mégis teljes mértékben a jelenlegi kabinetre hárul. Másrészt olyan ügyben kell közreműködnünk és elősegítenünk a megoldást, amelyben az állam nem vett részt közvetlenül, hiszen a hitelszerződést a bank és annak ügyfele kötötte.

A szociális családiház-építési program a bajba jutott lakáshitelesek számára nyújtott olyan lehetőség, amely amellett, hogy kedvező bérleti díj ellenében lakhatást biztosít a nehéz helyzetbe került családok számára, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett közösségi programok révén elősegíti a beköltözők valós problémáinak megoldását. Az ócsai lakóparkba beköltözők korábban elvesztették a lakásukat, a házukat, és most a képviselő úr által bírált beruházás nyújt hosszú évekre biztos otthont számukra. A programmal a kormány célja a lakhatás megoldásán túl a házikerti növénytermesztés lehetőségének megteremtése és a közfoglalkoztatás is volt. Ez a képviselő úr által említett budapesti lakások megvételével nem valósulhatott volna meg.

A program első ütemében a házak energetikai besorolása A osztályú, energiatakarékos. Az interpellációban foglaltakkal ellentétben nem a minimumkövetelményeket kielégítő, hanem korszerű, energiatakarékos házak készültek. A költségek tartalmazzák a kiépített infrastruktúrát is. A közművesítéssel a terület értékesebb lett, tehát nem elherdálás, hanem vagyongyarapodás történt.

A képviselő úr által elmondottakkal ellentétben a lakópark őrzését az Ócsai Városüzemeltetési Nonprofit Kft. havonta nettó 2,3 millió forintért végzi, amely összegből a biztonsági felügyeleten kívül még az üres ingatlanok külső állagának ellenőrzését, a szemétlerakás, az egyéb környezeti károkozás és az elemi károk feltárását, illetve elhárítását is biztosítja.

Az ócsai programról és annak hatásáról korai még ítéletet alkotni, pláne bírálatot mondani vagy mérleget vonni, hiszen az első családok csak júniusban költöztek be, és a 2013. december 31-ig tartó pályázati időszak sem zárult le.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. és az ócsai szociális családiház-építési program a kormány otthonvédelmi intézkedéssorozatának csak egy-egy eleme. Az ócsai program megadja az újrakezdés lehetőségét a nehéz helyzetű, otthonukat elveszítő családoknak, tehát esélyt teremt, lehetőséget kínál a továbblépésre. Ha a kormányzati intézkedések csupán egyetlen családnak nyújtottak volna lehetőséget és kiutat az adósságcsapdából, a program hasznosságát akkor is igazoltnak tartanám, az otthonvédelmi akcióterv azonban több ezer ember számára teremti meg az újrakezdés lehetőségét. Biztos vagyok benne, hogy ezt ön is támogatja, ezért kérem, hogy szíveskedjék a válaszomat elfogadni.

Köszönöm a figyelmét, képviselő úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:    60  >>    Ülésnap adatai