Parlament képe
Készült: 2019.08.18.03:37:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

310. ülésnap, 184. felszólalás
Felszólaló Lázár János (Fidesz)
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Beosztás Miniszterelnökséget vezető államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:00

Felszólalások:  <<  184  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Teljesen egyetértünk a Magyar Szocialista Párttal és önnel személy szerint is, aki ennek az ügynek a régi harcosa, ha szabad így fogalmaznom, hogy a szélessávú internetkapcsolat minden magyar háztartás számára versenyképességi szempontból és életminőség szempontjából kiemelt jelentőségű.

Amikor átvettem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség irányítását, ezért tulajdonítottam kiemelten nagy jelentőséget a folyamatban lévő pályázatok elbírálásának, azoknak a pályázatoknak, amelyek már mennek például gazdaságfejlesztés címszóval, de láthatóan nem történt semmi, illetve azoknak a pályázatoknak is, amelyeket az ellenzék joggal vagy jog nélkül, de folyamatosan kritizált.

Ezen szempontok figyelembevétele mellett három ok miatt döntöttem úgy, hogy az ön által is érintett pályázók esetében is a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség eláll a pályázatoktól. Az egyik ilyen ok volt, hogy jól tapasztalható módon 9-10 hónapja ezekben a pályázatokban nem történt semmi, tehát forrásvesztési kockázat fenyeget bennünket, amennyiben nem tudjuk ezeket a forrásokat lehívni. Szeretném tájékoztatni az Országgyűlést, hogy ezekben az érintett pályázatokban még csak előlegszámla benyújtására sem került sor.

A második ilyen tétel volt, bizonyára ismert önök előtt, hogy az Európai Unióval volt mit rendeznünk augusztusban és szeptemberben, ennek hatására 2 milliárd eurót fizetett ki a múlt hetekben az Európai Unió, de hozzátartozik ezekhez a vitákhoz az a vizsgálat is, amit az EUTAF indított ebben az ügyben konkrétan ennek a pályázatnak az elbírálása kapcsán; valamint mérlegeltem azokat az ellenzéki kritikákat, amelyek a sajtóban és a parlamentben is elhangoztak. Ezután azt láttam tisztességesebbnek, ha e három szempont mérlegelése mellett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség eláll az érintett öt cég mintegy tizen-egynéhány pályázatának és programjának a megvalósításától.

Ha megengedi, akkor röviden érinteném azt, hogy természetesen fontosnak tartjuk a mintegy 36 elmaradt kistérségben a szélessávú elérhetőség megteremtését, lépéseket is teszünk, ha nem veszi sértésnek, akkor erről részletesen írásban tájékoztatom képviselő urat.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  184  >>    Ülésnap adatai