Parlament képe
Készült: 2019.08.18.03:36:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

306. ülésnap, 136. felszólalás
Felszólaló Vágó Gábor (LMP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:05

Felszólalások:  <<  136  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VÁGÓ GÁBOR (LMP): Köszönöm. Tisztelt Miniszterelnök-helyettes Úr! Egy hónapja írásban kérdeztem a Miniszterelnökséget, hogy miként és hogyan akarják lóhalálában elkölteni azt az 500 milliárd forintot, ami a rendelkezésre áll még közösségi forrásokból. Akkor Semjén Zsolt egy arrogáns és lekezelő válaszban arról biztosított, hogy nincs itt semmi látnivaló. Most úgy tűnik, hogy mégiscsak van, hiszen az atlatszo.hu portál megtalálta és fölfedte azt, hogy a napenergia-pályázatok kapcsán elég súlyos visszaélések voltak az NFÜ-ben: 4 milliárd forintból 2,5 milliárd forintot olyan nulla árbevételű, alkalmazottak és szakember nélküli cégek kaptak, amelyeknek még referenciájuk sincsen.

Lázár János dicséretes gyorsasággal a pályázat végrehajtását a felszínre kerülés után már másnap visszavonta, de hogyan lehet az, hogy csak akkor vannak ilyen visszavonások és akkor vannak retorziók, amikor tényfeltáró újságírók kemény munkája során napvilágra kerülnek ezek az ügyek? Hogyan működik a belső vizsgálat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségben, ha csak akkor vonják vissza ezeket a mutyis pályázatokat, amikor napvilágra kerülnek?

Másrészről az iránt is érdeklődnék, tisztelt miniszterelnök-helyettes úr, hogy hány olyan pályázat van még, ahol ilyen visszaélésekre lehet számítani. Mit kívánnak tenni azért, hogy valódi cégek nyerjék ezeket a pályázatokat az energiahatékonyság területén, ugyanúgy, mint a napenergia, a megújuló energiaforrások területén, és ne ilyen fantom- és kamucégek, mert ezen fantomcégek pályázataiból (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) már elege van az adófizetőknek.

Várom válaszát.

Felszólalások:  <<  136  >>    Ülésnap adatai