Parlament képe
Készült: 2019.08.18.03:36:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

287. ülésnap, 84. felszólalás
Felszólaló Szilágyi György (Jobbik)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:05

Felszólalások:  <<  84  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! A 2007-2013 között európai uniós támogatási ciklus a végórájához közeledik. A hazánk részére szánt fejlesztési keret terhére már csak október végéig lehet kötelezettséget vállalni. Az idő szűkössége ellenére azt látjuk, hogy noha tudvalevőleg jelentős mennyiségű forrás nem került még felosztásra, újabb pályázati kiírások szinte nem is jelennek meg. Jelenleg összesen 16 pályázati kiírás áll nyitva a kis- és közepes vállalkozások előtt országosan.

Nyilvánvaló, hogy az uniós források esetében is az elszalasztott lehetőségek időszakaként kell tekintenünk az önök kormányzására. Megmutatták, hogy miként kell helyzetbe hozni az off-shore lovagokat, de nem mutatták meg, hogy miként lehetne felpörgetni a gazdaságot. Megmutatták, hogy az NFÜ miként költ el több milliárd forintot tanácsadásra, de nem mutatták meg, hogy a kis- és közepes vállalkozások miként juthatnának életmentő forrásokhoz. Az NFÜ kénye-kedve szerint változtatja a projektek pénzügyi elszámolásának szabályait, jóllehet erre nincs semmiféle jogszabályi felhatalmazása. Ezek a változtatások nyilván nem pályázóbarát megoldások, és azt eredményezhetik, hogy a már megítélt támogatások is veszélybe kerülnek, mert forráshiány miatt a kis- és közepes vállalkozások nem tudják befejezni a már megkezdett projekteket.

A ciklus zárása felé közeledve jó lenne látni, hogy milyen mértékben sikerült lekötni a hazánk rendelkezésére álló forrásokat, azonban erre nincsen lehetőség, ugyanis az NFÜ honlapjáról jó egy éve levették az úgynevezett kötelezettségvállalási mutatót. Bár önök mélyen hallgatnak róla, igen komoly forrásvesztést jelent, hogy az energiahatékonysági és egyes infrastrukturális fejlesztésre szánt támogatások finanszírozását az EU felfüggesztette.

Államtitkár Úr! Kérdezem öntől, hogy mi a valóság a fejlesztési források felhasználásával kapcsolatosan, a rendelkezésre álló 8000 milliárd forintos keret mekkora részét nem sikerül felhasználnunk. Hány kedvezményezett csődje prognosztizálható a jogszabályellenesen megváltoztatott pénzügyi elszámolási keretrendszer miatt? Várom lehetőleg érdemi válaszát.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

(15.10)

Felszólalások:  <<  84  >>    Ülésnap adatai