Parlament képe
Készült: 2019.08.25.07:44:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

272. ülésnap, 168. felszólalás
Felszólaló Dr. Fónagy János (Fidesz)
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Beosztás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:49

Felszólalások:  <<  168  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány a nagyvállalatokkal való viszonyában határozottan képviseli a nemzeti érdekeket. Nemcsak piacot, megfelelő működési feltételeket és szakképzett magyar munkaerőt nyújt a vállalatok részére, hanem elvárja, hogy ezek a társaságok nagyobb mértékben vegyenek részt a közterhek viselésében, és a profitszerzési cél mellett növeljék társadalmi felelősségvállalásukat, segítsék a nemzeti célok elérését.

A jelenlegi kormány szoftvergazdálkodásának és a nyílt formátumokkal kapcsolatos tevékenységének eredményeként több tízmilliárd forint megtakarítást ért el, amely az oktatási intézmények licencellátását szolgáló tisztaszoftver-programot is érinti. A Microsoft-licencdíjakra költött közpénzek mértékét a 2010-es 1,8 milliárd forintról 2012-re 733 millió forintra szorítottuk vissza. A programot kibővítettük a nyílt forráskódú szoftverekkel. Saját házunk táján is megtettük az első lépéseket a nyílt formátumok elterjesztése érdekében, elsősorban az irodai szoftverek használata területén.

Arra kérem képviselő urat, hogy amennyiben tudomást szerez olyan konkrét esetről, ahol hivatali visszaélés történt, éljen a rendelkezésére álló jogi eszközökkel. Bízom abban, hogy az elmondottak, különösen a költségcsökkentés részletei önt is meggyőzik arról, hogy véget vethetünk a korábbi ellenőrizetlen közpénzköltésnek, és ehhez a jövőben is tartani fogjuk magunkat.

Köszönöm a figyelmét, köszönöm a türelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

Felszólalások:  <<  168  >>    Ülésnap adatai