Parlament képe
Készült: 2019.08.25.07:43:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

272. ülésnap, 136. felszólalás
Felszólaló Dr. Cséfalvay Zoltán
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:04

Felszólalások:  <<  136  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Tudom, hogy megdöbbentőnek tűnik, de öt éve Európa már válságban van - vagy az eurózóna, vagy az európai gazdaság -, és még kérdés persze, hogy meddig tart. Ez az öt év azt is jelenti, hogy ez alatt az öt év alatt fogalmaink eléggé átértékelődtek. Ha visszagondol, csak öt évvel ezelőtt, mondjuk, az off-shore vagy az adóparadicsomok kategóriája meg sem jelent a vitákban. Az utóbbi években látható egyfajta váltás, amely abba az irányba megy, hogy valóban egy globalizálódó pénzgazdaságnál figyelni kell arra is, ha vannak adóparadicsomok, ahol elkerülik egyébként az adófizetést, ehhez megfelelő szabályozást célszerű kialakítani. Ez jelenleg Európában egyébként egy komoly vita tárgya, hogy miként kezeljük az adóparadicsomokat.

Ugyanakkor az nyilvánvaló, és ez is egyre erősebben felvetődik, ezért említettem az öt éve tartó válságot, hogy a nemzetközi adóelkerülés vagy az adóparadicsomokba vagy off-shore technikákkal az adó megfizetését elkerülendő kihelyezett vagyonok kérdése egyre élesebben jelentkezik Európában.

Hogy mit lehet tenni? Az egyik az adóügyi információcsere, amely egy nagyon jó eszköz, hiszen ebben az esetben az adóhivatalok cserélik ki egymással az információkat, és sok esetben persze itt titkos adatok is vannak, lehetővé teszik azt, hogy ezekről a kimenekített vagy adózást elkerülő vagyonokról az illető nemzetállami hatóságok tudomást szerezzenek. Különösen a svájci bankbotrány, majd később 2008-ban a liechtensteini adóbotrány az, amely ezt előtérbe helyezte, és az OECD itt egyébként ki is dolgozott egy modellszöveget magához az adóügyi információcseréhez. Magyarország is alkalmazza ezt az OECD-modellszöveget.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Felszólalások:  <<  136  >>    Ülésnap adatai