Parlament képe
Készült: 2019.08.18.03:38:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

270. ülésnap, 108. felszólalás
Felszólaló Dr. Schiffer András (független)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:31

Felszólalások:  <<  108  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SCHIFFER ANDRÁS (független): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Miközben az alaptörvény és az államháztartási törvény világosan tiltja, hogy olyan cégek kapjanak állami támogatást, amelyeknek nem ismerjük a tényleges tulajdonosait, a fejlesztési tárca több tucat, többségében seychelle-i és belize-i illetőségű olyan vállalkozásnak nyújtott az utóbbi időben vissza nem térítendő támogatást, amelynek tényleges tulajdonosát képtelen megnevezni. Miközben az egész globális kapitalizmus a spekulatív tőkemozgásoktól szenved, Magyarország állami szinten támogatja az off-shore-t.

Csak példaként: a Körmend Lakópark Kft., amely közvetetten Seychelle-szigeteki tulajdonban van, 200 millió forintot kapott. Szintén ebbe az egzotikus adóparadicsomba vezetnek a szálak a Mertzon Property Kft. ügyében, amely cég úgy nyert el majd' 120 millió forintot, hogy a megelőző négy évben semmilyen bevétele nem volt. A Suntec System Kft. a közel 150 milliós támogatás elnyerésekor még liechtensteini és Marshall-szigeteki tulajdonban volt. A szintén közvetetten off-shore tulajdonosokkal rendelkező Human Value Services Kft. 134 milliós támogatása ügyében önök, a minisztérium tagadta a támogatást, de az NFÜ adatbázisa már kifizetésről is beszél.

Magyarország a világon a vezetők közt van a vagyonkimenekítésben és az adóeltitkolásban: a rendszerváltás óta államadósságunk két és félszerese áramlott ki innen, Magyarországról off-shore helyekre, majdnem kétszer annyi, mint Lengyelországból vagy Ukrajnából. Ha ez a kiáramlás nem lett volna az elmúlt húsz-huszonöt évben, vagy csak feleakkora, akkor a legtöbb megszorításra, amit önök és az önök álbaloldali elődjei zúdítottak a magyar polgárok nyakába, nem lett volna szükség. Az off-shore cégek állami támogatása egyszerre melegágya a politikai korrupciónak és gátja a munkahelyteremtésnek, hiszen súlyos milliárdokat szivattyúznak ki Magyarországról ahelyett, hogy az új, válságálló munkahelyek létesítésére képes helyi gazdaságokat, hazai kis- és középvállalkozásokat támogatnák.

Tisztelt Államtitkár Úr! Egyenes választ szeretnék kérni a következő kérdésekre. Tervezi-e a kormány kizárni az állami megbízásokból az off-shore cégeket? Mikor fogja megnevezni a fejlesztési tárca, az alaptörvénynek megfelelően, a vissza nem térítendő államai támogatásban részesült cégek tényleges tulajdonosait? Az utóbbi hetekben nyilvánosságra kerülteken kívül hány olyan tisztázatlan tulajdoni hátterű vállalat van még, amellyel szerződést kötött a fejlesztési tárca? Támogatja-e a tárca az LMP javaslatát, hogy Magyarországon ne lehessen bejegyezni tisztázatlan hátterű cégeket, hogy seprűzzük ki az off-shore lovagokat Magyarországról? Hány munkahelyet fognak teremteni Magyarországon a seychelle-i és a belize-i befektetők? Hány munkahelyet teremtenének ugyanebből a pénzből a tisztességgel boldogulni akaró magyar családi vállalkozások, ha ők kapnák meg az állami támogatásokat?

Tisztelt Államtitkár Úr! Erre kérnék választ, és arra, hogy mikor térnek vissza végre a kormányprogramhoz. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz-frakció mögött ülő függetlenek soraiban.)

Felszólalások:  <<  108  >>    Ülésnap adatai