Parlament képe
Készült: 2019.10.19.07:47:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

127. ülésnap, 133. felszólalás
Felszólaló Pettkó András (MDF)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:58

Felszólalások:  <<  133  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A lesújtó közúti baleseti statisztikák hatására a közelmúltban olyan jogszabályi szigorításra került sor, amely szerint az alkoholt fogyasztó gépjárművezetőkkel szemben a zéró tolerancia elve érvényesül, azaz akár egy korty alkohol elfogyasztását követő gépjárművezetést a jogosítványa bánhatja. Szakértők szerint az alkoholnál gyorsabb és nagyságrendekkel súlyosabb hatással bír a reakcióidőre, a belátóképességre, illetve alapvetően a tudat módosítására a kábítószer-fogyasztás. Statisztikai adatok szerint a kábítószeres vezetés jelensége Európa-szerte kezd felzárkózni az ittas vezetés mellé, mint a közúti balesetek egyik leggyakoribb kiváltó oka. Népies nevén a diszkóbalesetek nagy százaléka emiatt következik be.

A hatályos jogszabályok is büntetni rendelik a kábítószer hatása alatt gépjárművet vezetőket, de büntetni csak azt lehet, akit a közúti ellenőrzés során kiszűrnek. A Magyar Demokrata Fórum korszerű konzervatív pártként üdvözli a rendőrség múlt héten bejelentett akcióját, amelyben a gépjárművezetők kábítószeres befolyásoltságát is vizsgálni kívánják. De azt gondoljuk, hogy ezeknek a teszteknek rendszereseknek kellene lenniük, nem csupán egy akció részét képezni.

Tisztelt Államtitkár Úr! Sajnos, sokan nincsenek még tisztában tettük következményeivel, mert a médiakampányok továbbra is az alkohol és a vezetés kapcsolatára összpontosítanak csupán. Kívánnak-e ezen változtatni a jövőben? A közúti ellenőrzések alkalmával milyen rendszerességgel és milyen módszerekkel vizsgálják a rendőrök a vezetők kábítószeres befolyásoltságát? Létezik-e speciális képzés a rendőrök részére, amelyen elsajátíthatják, miként lehet felismerni a kábítószer befolyása alatt vezetőket? A rendőrségnek van-e kimutatása arra vonatkozóan, hogy a hazai közúti balesetekben milyen szerepet játszik a kábítószer?

Várom megtisztelő válaszát. (Szórványos taps az ellenzéki oldalon.)

Felszólalások:  <<  133  >>    Ülésnap adatai