Parlament képe
Készült: 2019.11.15.04:43:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2013.06.03.), 66-68. felszólalás
Felszólaló Dr. Nemény András (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  66 - 68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NEMÉNY ANDRÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! (Folyamatos zaj, mozgás. - Az elnök csenget.) Valahogy úgy van ez önöknél a Fejlesztési Minisztériumban, hogy amikor nem éppen a Közgéppel akarnak megnyeretni valamilyen beruházást, hanem mert talán pont ennek a forrásoldalát akarják megteremteni és megszorításokon törik a fejüket, mindig a nyugdíjasokat és a diákokat találják meg. Az a derék jó miniszter asszony meg úgyis majd mindent aláír, amit elé tesznek.

Így lehetett ez valahogy a vasúti pótjegyek kitalálásánál is, amellyel még a Horn Gyula által bevezetett, eddig sérthetetlen nyugdíjas ingyenes utazást is megszüntették. Ráadásul mindezt úgy, hogy cserébe semmi többletszolgáltatást nem nyújtanak, mert egy normális országban pótjegyet akkor kérnek, ha az alaphoz képest valami többletet is adnak. Amit önök csinálnak, az szimpla jegyáremelés. Nincs ez másképpen a diákok esetében sem, akik május 15-től nemcsak hogy pótjegy fizetésére kötelezettek, hanem még azt a szocialista kormány idején bevezetett lehetőségüket is jelentősen szűkítették... (Folyamatos zaj.)

ELNÖK: (Csenget.) Képviselő úr, egy perce lesz még, de kérem tisztelettel az Országgyűlést, hogy aki nem vesz részt a munkában, menjen ki a folyosóra gyorsan, méltatlan az Országgyűléshez ez a hangzavar, járkálás. (Taps.) Megvárjuk, amíg nyugalomban ül mindenki. (Rövid szünet. - Nyakó István: Menjetek a trafikba! - Közbekiáltás az MSZP padsoraiból: Igaza van az elnök úrnak! - Dr. Józsa István: Éljen az elnök úr! - Nyakó István: Trafikosok menjetek!) Köszönöm szépen. Folytassa, képviselő úr, egy perc még van.

DR. NEMÉNY ANDRÁS (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tehát nincs ez másként a diákok esetében sem, akik május 15-től nemcsak pótjegy fizetésére kötelezettek, hanem még azt a szocialista kormány idején bevezetett lehetőségüket is jelentősen szűkítették, hogy amennyiben múzeumlátogatással egybekötött osztálykiránduláson vesznek részt, nem kell fizetniük a vonatozásért. Ha megnézzük a MÁV honlapját, láthatjuk, hogy pont most, amikor javában tart az osztálykirándulási szezon, elvették a hétvégi díjmentes utazás lehetőségét, és május elejétől június közepéig további 12 munkanapon sem él ez a kedvezmény.

Nem tudom, feltűnt-e önöknek, hogy a fizetős napok közé idén bekerült a nemzeti összetartás napja is. Tehát ha a diákok június 4-én, azaz holnap meg akarnák nézni a Parlamentet, vagy mondjuk, a Terror Háza Múzeumot, akkor attól függően, hogy milyen messze laknak, jócskán a zsebükbe kell nyúlniuk. És akkor erre még rájön ez a csodálatos találmány, a pótjegy is. Államtitkár úr, önöknek már tényleg semmi sem számít? Sem a nyugdíjasok, sem a diákok, sem a nemzet, sem az összetartozás, sem a köznép? Csak a Közgép? Csak a Közgép!

Várom a megtisztelő válaszát. (Moraj a kormánypártok padsoraiból.) Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  66 - 68  Következő    Ülésnap adatai