Parlament képe
Készült: 2019.05.20.05:14:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

135. ülésnap (2011.11.16.), 90. felszólalás
Felszólaló Dr. Schiffer András (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  90  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Az államtitkár úr felé szeretném csak pontosítani, miért állítom azt, hogy a K+F minősítés javaslatban szereplő szabályozása korrupciós nyomást rak a közigazgatási szervre. Ebből a javaslatból hiányoznak az eljárási határidőre vonatkozó szabályok, hiányoznak azok a szabályok, hogy mi alapján definiálunk valamit K+F beruházásnak, milyen költségek, ráfordítási feltételek mellett minősül valami ilyen beruházásnak. Nagyon fontos lenne, hogy egy vállalkozás számára világosan eldönthető legyen, számíthat-e arra, hogy a hivatal ennek minősíti.

Tehát éppen ezért szeretném még egyszer aláhúzni: elkerülhetetlenül fontos lenne, hogy a K+F minősítésnél ne elégedjünk meg azzal, hogy ezt a hatáskört, természetesen a költségvetési forrásokkal együtt, telepítsük a Szabadalmi Hivatalhoz, hanem világos, törvényben rögzített eljárásrend kell, és törvényben kell rögzíteni azt is, hogy mi minősül ilyen beruházásnak. Ennek hiányában nagyon könnyen a hatósági önkény és a mindenféle kellemetlen befolyások mellett nyit utat egy törvény.

A másik, utalva a vitában már elhangzottakra: ahhoz, hogy Magyarországon legyen gazdasági felemelkedés, ahhoz, hogy ez a zöldfordulat, amit az LMP ajánl Magyarország számára, megvalósítható legyen, valóban a jövőbe kell beruháznunk. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk a szellemi javainkat hasznosítani, átfogóan át kellene gondolni az egész jogszabályi környezetet, nem apránként kellene behozni egyes módosításokat, és egy olyan jogszabályi környezetet kell kialakítani Magyarországon, ami megvédi a hazai szellemi javakat, ami nem szolgáltatja ki a hazai kis- és középvállalkozásoknál a magyar embereknél felhalmozott szellemi javakat a különböző multinacionális cégek nyomásának.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  90  Következő    Ülésnap adatai