Parlament képe
Készült: 2019.05.20.04:57:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

135. ülésnap (2011.11.16.), 82. felszólalás
Felszólaló Dr. Répássy Róbert (Fidesz)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉPÁSSY RÓBERT közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Nem nagyon akartam beleszólni az önök vitájába, mert egyrészt élvezetes volt, másrészt meg a törvényjavaslattól némileg távolabb esett ez a vita, tehát csak laza összefüggésben volt a vitájuk a törvényjavaslattal, de azért Vágó Gábor érvelésére mint jogász szeretnék reagálni.

Teljesen téves irány, amit ön állít, hogy egy szellemi tulajdon elvétele azért nem lopás, mert úgyis ott marad, megmarad ez a szellemi tulajdon. Gondoljon bele, ha nem a letöltést, hanem más szellemi tulajdon úgymond elvételét tekinti példának, akkor ez egy tarthatatlan álláspont. Számos szellemi tulajdonnak, szellemi alkotásnak a másolása, egy szabadalom másolása elég súlyos jogsértés. Gondoljon bele! Mondjuk, egy tervrajz ellopása vagy egy dizájn ellopása, ezek mind-mind súlyos jogsértések, és nemcsak üzleti érdekeket sértenek, hanem tényleg a szellemi tulajdonjog egész tagadása az, amit ön állít, hogy ez pusztán csak egy kölcsönvétel, nem is tudom, egy felhasználás, és utána a szellemi tulajdon ott marad érintetlenül, és más is felhasználhatja.

Nem így van. A szellemi tulajdon tárgya vagy a szellemi alkotás természetesen más természetű, mint egy dologi tulajdonjog, de ettől még a szellemi tulajdon is ugyanolyan jogosítványokkal rendelkezik, mint más tulajdonjog, mint egy fizikailag megfogható tulajdonjog. Tehát én értem ezt a kalózpártiságot; gondolom, arra a szavazóbázisra hajtanak, ahol a kalózok megtalálhatók. De ettől függetlenül az érvelésük teljesen kifacsart, és a jogtól nagyon távol áll ez, amit ön mond.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai