Parlament képe
Készült: 2019.05.20.04:32:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

135. ülésnap (2011.11.16.), 80. felszólalás
Felszólaló Vágó Gábor (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VÁGÓ GÁBOR (LMP): Köszönöm szépen. Szeretném lezárni Pörzse Sándorral folytatott vitánkat. Annyi a különbség egy fényképezőgép vagy egy kifli, illetve a zeneszám között, amit letöltenek, hogy ha a fényképezőgépet elvesszük, akkor az tulajdonost vált, és nem lesz ott az eredeti tulajdonosánál. Viszont ha a zeneszámot letöltjük, mindenki számára ott marad.

Csak szeretném kiegészíteni azt az idézetet, amit Karácsony Gergely képviselőtársam elmondott, és akkor tegyük XXI. századivá: "A zene mint zene, a szerzőhöz tartozik, de mint gondolat - és nem túlzás a kifejezés - az emberi nem egészének birtoka. Minden gondolkodó lénynek joga van hozzá. Ha e két jog közül, a zenész és az emberi nem joga közül az egyiket kell feláldozni, a zenész joga kell hogy legyen, mert a köz érdekének szolgálata az egyetlen feladatunk, és ezért a többiek érdeke meg kell hogy előzze saját érdekeinket." Arra kérem - tényleg lezárva ezt az egész kalózvitát a képviselőtársaimmal -, hogy vizsgáljuk felül XXI. századi szemmel a szerzői jogi szabályozást, hiszen itt nem arról van szó, hogy a magyar társadalom egyötödét bűnözőnek tekintjük, nem csupán arról van szó.

(12.40)

Hanem arról van szó, hogy maguk a szerzők is jogosan vannak fölháborodva, ugyanúgy a kultúrafogyasztók is jogosan vannak fölháborodva, az egész egy teljesen abszurd rendszer. Annyira XX. századi, mint mondjuk, Hoffmann Rózsa oktatáspolitikája.

Ezért arra kérem a képviselőházat, hogy vizsgáljuk fölül a szerzői jogi törvényt, és nem csupán apró módosításokkal helyzetbe hozva és megtörve a monopóliumot, liberalizálva a szerzői jogi piacokat, a magyar nemzeti kultúrát veszélyeztessük, hanem a szerzői jog alapvető kérdéseit tegyük föl. Például az LMP Kalózpárt műhelye 5 évre korlátozná csupán (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a szerzők alkotáshoz való szerzői jogát.

Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai