Parlament képe
Készült: 2019.05.20.04:23:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

135. ülésnap (2011.11.16.), 78. felszólalás
Felszólaló Karácsony Gergely (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARÁCSONY GERGELY (LMP): Köszönöm szépen. Azért kértem csak egy újabb kétpercest, hogy két dologra reagálni tudjak. Egyrészt nem látom azt, hogy milyen koherenciazavar lenne az önök álláspontjában. Képviselőtársam kicsit radikálisabb retorikát használ, de én ugyanarról beszélek, tehát arról beszélek, hogy az a fajta szerzői jogi szabályozás, ami jelenleg van, egyrészt életszerűtlen, másrészt pedig a szabad kultúra, a kulturális termékek hozzáférését gátolja. És itt olyan apró lépéseket meg lehetne tenni, ahelyett, hogy belemegyünk egy filozófiai vitába, hogy aki letölt egy fájlt, az csaló vagy pedig kultúrafogyasztó, olyan kérdéseket kellene feltennünk, hogy miért van, mondjuk, védelmi idő a szerző halála után hetven évvel is még egy kulturális terméken; hogy miért nem tud valaki lemondani a saját szerzői jogáról egy bizonyos kulturális alkotással kapcsolatosan. Ezek mind olyan kérdések, amelyek ennek a fajta vitának az élességét tudnák tompítani, és ebbe az irányba lehetne elmozdulni. És bármit is gondoljunk a kalózmozgalomról, az, hogy a kalózok ezt a fajta szabad kultúraigénylést, azt, hogy a kultúra közkincs, amihez hozzá lehet férni, ezt követelik, ennek egy nagyon pozitív hatása van, hogy életszerűbb szabályozást alakítsunk ki.

A másik pedig: szeretném megvédeni a PANKKK-programot, amit Gaudi-Nagy Tamás képviselőtársam anélkül ócsárolt, hogy tudná, pontosan miről szól ez a PANKKK-program. Ugyanis a PANKKK-program költségvetési elosztását nem... (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: A punkokat támogatta.) Nem a punkokat támogatta, hanem vidéki zeneiskolákat és vidéki klubokat. Éppen azoknak a zenekaroknak, amelyek lehet hogy éppen önökkel szimpatizálnak, azoknak a vidéki fellépéseit támogatták... (Közbeszólás a Jobbik soraiból.) Zenekarokat nem nagyon támogatták egyébként, hanem albumok megjelenését támogatták. És ha valaki végignézi, hogy pontosan milyen típusú, nagyon magas kulturális értékű rétegzenéket támogattak, akkor szerintem találni fog közte rengeteg népzenét is. Fogalmam sincs, hogy azok a népzenészek jobbikosok vagy LMP-sek vagy bármilyenek, de végül is ez kit érdekel.

Éppen ezért nagyon örültem, hogy tavaly a parlament az LMP-nek azt a módosító javaslatát, hogy a PANKKK-program kapja meg a százmillió forintos támogatását, támogatta. Most is van egy ilyen módosító javaslatunk, továbbra is bízom abban, hogy ez a program megmarad. Még egyszer mondom, ez alapvetően vidéki klubok támogatásáról szól, amelyeknek a politikai színezetét szerintem senki nem ismeri. (Taps az LMP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai