Parlament képe
Készült: 2019.05.20.04:53:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

135. ülésnap (2011.11.16.), 48. felszólalás
Felszólaló Dr. Steiner Pál (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:51


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. STEINER PÁL, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos előterjesztéssel összefüggésben azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy egy olyan jogterületről van szó, amely egyrészt életünk mindennapjaiban jelenik meg úgy, hogy észre sem vesszük, másrészt pedig szakmailag és nemzetközi kihatásában az egyik legspeciálisabb, legnehezebben alkalmazható és a legnagyobb tudást igénylő jogviszony megfelelő rendelkezéseinek érvényesítéséről van szó. Éppen ezért különös felelősséget jelent, ha ennek a jogviszonynak a gyakorlása során, ebben a relációban úgy gondolja a jogalkotó, ebben az esetben a kormány, hogy törvényt kíván módosítani.

A szocialista frakció megtárgyalta ennek a törvénynek az irányait, és a frakció egyetért a törvényjavaslat irányaival. Helyesnek tartjuk a kutatás-fejlesztés minősítésére vonatkozó gyakorlatot, helyesnek tartjuk a magyar nyelvű hatályosítás gyakorlatát, helyesnek tartjuk az egyszerűsítését és lehetőleg annak a szándéknak a kiteljesítését, hogy minél kevesebb peres ügyet kelljen és minél egyszerűbben elrendezni. Azt is helyesnek tartjuk, hogy eleget tesz a jogszabály az uniós kötelezettségeknek azokban a tárgykörökben, amit az Unió már korábban is szóvá tett a magyar nemzeti joggyakorlat esetében. Örülünk annak, hogy végre van egy olyan jogszabály, amivel egyetérthetünk.

Ugyanakkor meg kell jegyezni azt, hogy az a fajta jogalkotási módszer még egy ilyen speciális jogszabálynál is megjelenik, amely mindig nehézzé teszi az erre vonatkozó egyeztetések és különböző vélemények kialakításának lehetőségét. Nevezetesen arról van szó, hogy itt is hiányzik a szakmai egyeztetés. Ennek konkrét megnyilvánulása a Filmjus Egyesülettől is származik, amelyik arról panaszkodik, hogy összesen 38 órát biztosítottak ennek a jogszabálynak a véleményezésére, és ezzel megsértették azt a stratégiai partnermegállapodást, amelyet a nemzeti hivatal és a Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesülete kötött. Elszomorító ez, a tisztelt kormány képviselőjének mondanám, mert egy egyébként szakmailag rendben lévő munkának a jó hatását, jó üzenetét is elcsendesíti, és rossz érzést alakítanak ki a szakma szereplőinek szempontjából. Ennek semmi értelme. Egy ilyen egyeztetés elmulasztása vagy valamilyen kötelezettségszegés, vagy pedig szükségtelen arrogancia. Tisztelettel kérem a kormány képviselőit, hassanak oda a hivatal vezetésére, hogy ezt pótolják, tanácskozzanak az érdekvédelmi szervezetekkel.

Egyébként a szocialista frakció a különböző szavazási procedúrákban támogatni fogja ennek a törvényjavaslatnak az elfogadását.

Köszönöm szépen. (Dr. Lamperth Mónika tapsol.)
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai