Parlament képe
Készült: 2019.09.22.08:16:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap (2011.09.26.), 319. felszólalás
Felszólaló Szilágyi György (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:03


Felszólalások:  Előző  319  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Az elnök úr is felhívta a figyelmünket, hogy ne történelmi vitákat folytassunk, de itt a képviselőtársam konkrét javaslatában egy konkrét történelmi személy neve szerepel, és mivel itt nem arról folyik a vita - egyetlenegy képviselő, Pósán képviselő mondta csak azt -, hogy nevezzük el az egyetemet vagy ne nevezzük el az egyetemet, hanem pontosan arról folyik a vita, hogy megkérdőjelezik Horthy Miklós személyét a Magyar Országgyűlésben jelen pillanatban is, ezért elengedhetetlen, hogy Horthy Miklós személyéről beszéljünk.

Azt pedig, hogy miért nem tetszik a Horthy Miklós név a képviselőknek, azt az MSZP padsoraiból még valahol értem is, hiszen Horthy Miklós volt az a politikus, aki éleslátóan már a világon elsőként ismerte föl a kommunizmus veszedelmét, és indított ellene eredményes harcot idehaza is. (Taps a Jobbik soraiban.) Az 1919-es patkányforradalom után rendet csinált ebben az országban, rend volt ebben az országban. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek ki lehetne méltóbb névadója, mint egy olyan ember, aki mind katonaként, mind emberként, mind a köz szolgálatában végzett egész életútja során példát mutathat ebben az országban?

Csak egyetlenegy dolgot hadd mondjak el önöknek, MSZP-s képviselőtársaim: Horthy Miklós 25 éves kormányzása alatt nem gyilkoltak meg és nem csuktak börtönbe annyi kommunistát, mint az utána elkövetkezendő 45 év alatt, amikor önök, az önök elődei a saját elvbarátaikat gyilkolták le (Közbeszólás az MSZP padsoraiból.) és börtönözték be. De ez az MSZP része, ezt még meg is érteném, hiszen a folytonosság 1919-től folyamatosan látszik ebben az országban a kommunisták ténykedése után. Elég csak a Kossuth térre lövető Apró Antalt említeni, akinek a családjához tartozó Gyurcsány Ferenc még a mai napig itt van ebben a Házban. (Derültség az MSZP soraiban. - Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Mindjárt jönnek az ápolók!)

Amit viszont nem értek, az a Fidesz hozzáállása ehhez az ügyhöz. Amit nem értek, az az, hogy a Fidesznek miért nem tetszik vajon az, hogy ezt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet Horthy Miklósról nevezzük el. Mert, kétségük ne legyen, önök kijelentették, hogy nem támogatják ezt a javaslatot, kétségük ne legyen afelől, hogy a Fidesz sem fogja támogatni, hiszen összenő, ami összetartozik. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.) A Fidesz már a bizottsági ülésen kifejtette abbéli véleményét, hogy ő nem támogatja azt, hogy Horthy Miklósról nevezzük el ezt az egyetemet. Tehát nem értem a Fidesz hozzáállását, nem értem azt, hogy nekik miért nem megfelelő Horthy Miklós személye. Ezen el kellene gondolkozni.

Remélem, egyébként a szavazás után a választópolgárok is elgondolkoznak azon, hogy vajon ki akarja ebben az országban valóban a magyar érdekeket képviselni az elkövetkezendő időszakban.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  319  Következő    Ülésnap adatai