Parlament képe
Készült: 2019.08.20.19:25:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (2007.02.12.), 98. felszólalás
Felszólaló Almássy Kornél (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ALMÁSSY KORNÉL (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! A két ünnep között a Magyar Tudományos Akadémia előtt műjégpálya nyílt abból a célból, hogy ingyenes korcsolyázási lehetőséget biztosítson gyermekek, fiatalok számára. Ismerjük el, hogy ez nemes és támogatandó cél. Az már viszont kevésbé, hogy ez irreálisan magas áron, nettó 55 millió forintért került megépítésre, ráadásul úgy, hogy semmilyen verseny nem volt a nyertes beruházó kiválasztásakor.

A Magyar Demokrata Fórum bizonyítani tudja, hogy a piaci ár többszöröséért épült a Magyar Tudományos Akadémia előtti műjégpálya. A körülmények véleményünk szerint felvetik a korrupció és a kartellezés gyanúját is. A Miniszterelnöki Hivatal a megbízást meghívásos, hirdetmény közzététele nélküli pályázat alapján adta. Erre négy céget hívtak meg, de érdekes módon csak egy pályázó, a későbbi győztes Event-Tech adott be árajánlatot.

Véleményünk szerint nem felel meg a valóságnak az sem, hogy mindez piaci áron történt, ugyanis árajánlatot kértünk egy cégtől, egy méretben, időtartamában és műszaki paramétereiben ugyanakkora pályára. Ebből kiderült, hogy amíg a nyertes pályázó az adófizetők pénzéből 54,8 millió forintot tett zsebre, addig az árajánlatot tevő cég 15 millió forintért vállalná ugyanannak a jégpályának a megépítését. Az államot ebben az esetben 40 millió forintos kár érte.

Tisztelt Miniszter Úr! Két sajtótájékoztatót tartottunk az ügyben, válaszul azonban csak mellébeszélést kaptunk. Nyilván mi megtesszük a megfelelő lépéseket, a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulunk, és kérjük a miniszterelnök urat, hogy folytasson le belső vizsgálatot az ügyben. Mindezek mellett egyébiránt úgy gondolom, hogy éppen az ilyen ügyek bizonyítják a Magyar Demokrata Fórum azon törekvését, hogy szükség van a tiszta kezek hivatalára, mert ha egy ilyen - idézőjelben - kis ügyben 40 milliós kár érheti a magyar államot, akkor mi történhet nagy állami és önkormányzati beruházások ügyében.

Tisztelt Miniszter Úr! Várom válaszát. (Taps az MDF soraiban.)
Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai