Parlament képe
Készült: 2019.12.13.22:09:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (2007.02.12.), 69. felszólalás
Felszólaló Dr. Molnár Lajos (SZDSZ)
Beosztás egészségügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 4:17


Felszólalások:  Előző  69  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MOLNÁR LAJOS egészségügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint ahogy az az ősszel az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről - rövid nevén a kórháztörvényről - szóló vitában többször is elhangzott, ennek a törvénynek az elfogadásával az volt a kormánykoalíció célja, hogy a történelmileg kialakult, de lepusztult, a mai céloknak már meg nem felelő magyar egészségügyi ellátórendszert működtethető, a XXI. század követelményeinek megfelelő intézményekké fejlesszük.

1868-ban épült az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, ahogy ön említette, a Lipótmező. Százötven évvel ezelőtt, tisztelt képviselőtársaim, amikor a társadalom, illetve az orvos számára még nem állt rendelkezésre kellő gyógyszer, gyógymód és tudományos eszköz a pszichiátriai betegek gyógyítására, nem tehettek mást a kor akkori színvonalán, mint hogy ezeket a betegeket elkülönítették a társadalomtól. A százötven évvel ezelőtti orvostudomány a társadalomra, az egyénre és önmagukra veszélyesnek tartotta ezeket a betegeket, akiket nem tudtak kezelni, ezért elkülönítették őket tébolydába.

Tisztelt Képviselőtársaim! Százötven év telt el azóta, és a Lipótmező változatlanul ott áll, majdnem változatlan építészeti állapotban - ami szégyen az elmúlt évtizedeknek is - úgy, ahogyan százötven évvel ezelőtt megépült. De az orvostudomány és a pszichiátria eközben fejlődött. Ezeket a betegeket ma már kezelhetőnek tartja, kezelni tudja az orvostudomány, nincs szükség tömeges elkülönítésükre. Ma már korszerű gyógyszerek állnak rendelkezésre, mint a gyógyítás elsődleges eszközei. Csak megjegyezni kívánom, hogy a társadalombiztosítás gyógyszerkasszájának egyik legnagyobb tétele éppen a pszichiátriai betegek gyógyítására szolgáló gyógyszerek fedezete.

Azt is tudjuk, tisztelt képviselőtársaim, hogy a pszichiátriai kórképek gyógyítása semmiképpen nem a társadalomtól való intézményes elkülönítéssel kell hogy történjék, hanem a gyógyszerek mellett a társadalomba való integrálással. A nagy intézményekbe való bezárás helyett ma már a korszerű ellátás, a járóbeteg-ellátás keretében interaktív pszichiátriai konzultációkon kell kezelni ezeket a betegeket. Ez az épület ezért is alkalmatlan a XXI. századi orvostudomány alkalmazására, de alkalmatlan azért is, mert hihetetlen módon lepusztult. Ezen kell változtatni, a kor orvostudományi lehetőségeihez kell igazítani a magyarországi neurológiai és pszichiátriai ellátást. Ez a cél, ezen dolgozunk, erről tárgyalunk szakemberekkel.

Véleményünk szerint mindennek, ami érték és amire szükség van, meg kell találni a XXI. századhoz méltó fizikai helyét is, és ebben igen erősen együttműködünk a szakmával. Folyamatosan tárgyalunk elsősorban a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel, hogy például a stroke-ellátást minek a keretében kell folytatni, és mi az, amit a főváros kiváló kórházaiban kell ellátni. Minden olyan érték megmentéséről gondoskodni kívánunk, ami szükséges a pszichiátriai betegek kezeléséhez.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

(16.20)
Felszólalások:  Előző  69  Következő    Ülésnap adatai