Parlament képe
Készült: 2019.12.11.17:47:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (2007.02.12.), 67. felszólalás
Felszólaló Dr. Mikola István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:29


Felszólalások:  Előző  67  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MIKOLA ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Az egészségügyi reformnak csúfolt káosz és kormányzati kapkodás a kórházi rendszer szétverésével újabb állomásához érkezett. Úgy tűnik, hogy ennek a reformnak a nagy múltú Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet is áldozatul esik. Az intézet teljes orvosi kara, szakdolgozói kara, betegei és hozzátartozói megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a 700 ezer budapesti és környéki lakos aktív sürgősségi pszichiátriai ellátásáért felelős, nemzetközi szinten is jegyzett intézményt Molnár Lajos miniszter bezárni készül. Az Ideggyógyászati és az Agyérbetegségek Országos Központjaként az agyi érkatasztrófában szenvedő, úgynevezett stroke-os betegek akut vérrögoldásában és az agyi erek átjárhatóságának biztosításában, a későbbi bénulások megelőzésében kiemelt tevékenységet folytató kórház megszűnik, az epilepsziarészlegen százak egész életen át tartó gondozása megakad.

Az intézet felelős az elmebetegségek és az öngyilkosságok hazai előfordulásának követéséért. Jelentős tudományos, oktatói tevékenységet végző szakemberei között nyolc Magyar Tudományos Akadémia orvostudományok doktora dolgozik. Az épületben működik a Semmelweis Egyetem klinikai pszichológiai tanszéke, a vascularis neurológiai tanszéki csoport, a geriátriai tanszéki csoport, a Memória Klinika, illetve a Pannon Egyetem Professzori Laboratóriuma. Az aktív drogbetegellátás, a metadonprogram a budai oldalon csak az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben folyik.

Miniszter Úr! Mi lesz a sorsa a nagy múltú Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetnek? Az ön intézkedései hatásaként a nyers, embertelen, pénzügyi érdekek alapján szerveződő reform következtében - melyet inkább deformnak neveznék - a pszichiátriai ellátás ismételten a Balkán hátsó udvarába kerülhet. És hogy az ellátatlan betegek, közöttük esetenként ön- és közveszélyes elmebetegek évek múlva hányszoros terhet fognak jelenteni az egészségügyben, az egészségbiztosításban, úgy tűnik, önt ez nem érdekli. A pszichiátria súlya csökken, a szcientológia befolyása növekszik, egyre magasabb szinten.

Apropó, miniszter úr, kié lesz a sokmilliárdos budai őspark a rajta álló palotával? Talán visszaszáll az adományozó Habsburg családra, vagy más tervei vannak ezzel az intézettel?

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  67  Következő    Ülésnap adatai