Parlament képe
Készült: 2019.12.14.20:22:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (2007.02.12.), 34. felszólalás
Felszólaló Kovács Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:05


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! (Zaj. - Az elnök csenget.) Tisztelt Képviselőtársaim! Navracsics frakcióvezető úr egy külföldi idelátogató példájával kezdte a beszédét, ezzel szeretném kezdeni én is, hogy ha idelátogat egy külföldi, és csak a magyar sajtót figyeli, akkor az ellenzéki pártok álláspontja szerint a magyar demokrácia fokmérője egyedül és kizárólagosan az, hogy a Parlament előtti Kossuth téren tüntetés címén lehet-e vadkempingezni vagy nem.

(15.10)

Ugyanilyen példákat sorolnak természetesen a képviselőtársak arról, hogy más országokban ez szokás. Ezt tömegesen tapasztalhatjuk a Fehér Ház előtti kertben vagy más parlamentek előtt, hogy ilyet szokás tenni, de ez egyébként nem zavarja őket az állásfoglalásukban.

Egyébként érdemes lenne számba venni, hogy az elmúlt hónapok zavargásai konkrétan hány száz milliárd forint veszteséget okoztak a magyar adófizetőknek. Itt természetesen nem a közvetlen károkról van szó, hanem azokról a következményekről, amelyek például az árfolyam változásából adódó többlet-kamatkiadásokat jelentették. (Közbeszólások a Fidesz padsoraiból, többek között: Ülj le! - Miért hazudsz?)

A miniszterelnök úr a beszédében utalt a hazafiság kérdésére, de nem olyan értelemben, ahogy ezt az ellenzéki pártok képviselői az utóbbi időben gyakorolják. Ismét divatba jött a magyar kormány bemártása külföldön, Brüsszelben, és mindenféle valótlan állítások megfogalmazása. Még az a szerencse, hogy nem ez a jellemzője a külföldi véleményeknek és az európai uniós véleményeknek. Éppen örvendetes az a hír, amit kaptunk az Európai Bizottságtól, amely Európai Bizottság elfogadásra ajánlja a Pénzügyminiszterek Tanácsának azt a korrigált konvergenciaprogramot, amelyet decemberben nyújtott be a kormányzat. Természetesen nem mondhatjuk el azt (Folyamatos közbeszólások a Fidesz padsoraiból.), hogy mindenfajta kritika nélkül fogadta el, de összességében elfogadhatónak tartotta, és amennyiben azokat az ajánlásokat, amelyeket megfogalmazott a kormány számára, a kormánynak sikerül betartania, akkor sikerül elérni azt a célt, amelyet a kormány a konvergenciaprogramban megfogalmazott.

Melyek voltak ezek a kérések? Egyrészt, hogy szigorúan hajtsa végre a kormány azt a költségvetést, amit 2007-re elfogadtunk; hajtsa végre azokat a reformokat, amelyeket részben már megkezdtünk, és részben ebben az évben kívánunk folytatni. Tehát mindenképpen biztató az a fogadtatás, amelyben az Európai Bizottság részesítette ezt a konvergenciaprogramot, és ezt az értékelést mi egy reális értékelésnek tekinthetjük.

Egy másik ugyanilyen fontos terület a fejlesztéspolitika, amiről a miniszterelnök úr már szintén részletesen beszélt. Az egy nagyon fontos momentum, hogy Magyarországnak elsőként sikerült benyújtania azt a fejlesztési programot, amely 2007-13-ban valósul meg az Európai Unióban, illetve azokat az operatív programokat, amelyek alapján azoknak a pályázatoknak a részbeni kiírására is sor került, amelyek a kis- és középvállalkozásokat kívánják segíteni a következő időszakban.

Indokolt lehet, hogy a lehető leggyorsabban és legteljesebb mértékben tudjuk kihasználni ezeket az európai uniós forrásokat. Természetesen itt nem arról szól a történet, hogy ezek valamiféle ingyenjuttatások lennének, hanem azt a célt kell szolgálják, hogy a közösség, a magyar társadalom egésze épüljön ezekből az európai uniós forrásokból, és közösségi célokra hasznosuljanak azok a források is, amelyeket egyébként a versenyszférába juttatnak a különböző pályázatok. (Babák Mihály: Ülj le!)

A múltban, ha megvizsgáljuk az európai uniós országokat, azok az országok voltak sikeresek, amelyek egyébként a gazdaságpolitikájukban, a fejlesztéspolitikájukban konszenzusra tudtak jutni mind a kormánypártok, mind az ellenzéki oldal támogatásával. E tekintetben sajnos nem tapasztaltunk pozitív visszajelzést a mai parlamenti indító ülésen sem, hiszen egyetlenegy olyan javaslatot sem fogalmaztak meg az ellenzéki frakcióvezetők, amelyek e tekintetben kiegészítenék ezt a programot.

Remélem, hogy a miniszterelnök úrnak azon kezdeményezése kapcsán, amely különböző témakörökben nemzeti kerekasztal-megbeszélésre hívja a politikai pártok delegáltjait is, azon parlamenti bizottságok azon testületei is, amelyeket ellenzéki képviselők vezetnek, delegálni fognak ezekbe a bizottságokba, és ezek a bizottságok hasznos javaslatokat tudnak megfogalmazni a következő időszakra vonatkozóan. Remélem, hogy mindez így lesz.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai