Parlament képe
Készült: 2019.12.12.12:06:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (2007.02.12.), 213. felszólalás
Felszólaló Gál J. Zoltán (MSZP)
Beosztás a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 1:55


Felszólalások:  Előző  213  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÁL J. ZOLTÁN, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr.

Tisztelt Országgyűlés! A kormány 2115/2006. számú határozatában döntött egy magyar vezetésű afganisztáni tartományi újjáépítési csoport, egy úgynevezett PRT létesítéséről.

A PRT-t 2006. szeptember 14-én vettük át a holland féltől Afganisztán Baglan tartományában. Vállalásunk az átvételtől számított két esztendőre szól, amely alatt az alapvető feladatot a tartományban kibontakozó stabilizációs és újjáépítési folyamatok segítése jelenti. A kétéves misszió katonai költségei összesen mintegy 11 milliárd forintot tesznek ki, a polgári jellegű segélyezési és fejlesztési célokra pedig a 2007. és a 2008. évi költségvetésben 500-500 millió forint áll rendelkezésre.

A tartományi újjáépítési csoport feladatait az afganisztáni NATO-erők szervezeti keretei között látjuk el, együttműködésben az afgán hatóságokkal és az újjáépítésben közreműködő más nemzetközi intézményekkel. A tervek szerint 2007-ben közigazgatás-fejlesztési, mezőgazdasági, munkahely-teremtési, egészségügyi segélyezési, valamint geológiai kutatási programokat indítunk, és kezdetét veszi egy rendőrképzési program is. Ezzel párhuzamosan folytatódnak a már tavaly ősszel megkezdett civil és katonai együttműködési kezdeményezések, amelyek javarészt a helyi lakosság napi problémáinak megoldását segítik. Ezekhez a Honvédelmi Minisztérium a saját költségvetéséből további 120 millió forintos támogatást biztosít.

Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt fekvő beszámoló benyújtásával a kormány teljesítette alkotmányban rögzített kötelezettségét. Tisztelettel kérem a beszámoló elfogadását.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  213  Következő    Ülésnap adatai