Parlament képe
Készült: 2019.08.23.14:15:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (2007.02.12.), 164. felszólalás
Felszólaló Csizmár Gábor (MSZP)
Beosztás szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  164  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSIZMÁR GÁBOR szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nyugtassa meg a polgármestereket, számíthatnak további pályázatokra. Az a pályázat, ami most januárban jelent meg a munkaképes korú rendszeres szociális segélyre jogosultak foglalkoztatásának 2007. évi támogatására, azt a célt szolgálta, hogy mivel az Országgyűlés törvényben maximálta a szociális támogatást a minimálbér nettó értékénél, azok a nagycsaládosok, akik korábban nagyobb szociális támogatást kaptak, közmunkával hozzájuthassanak még egy minimálbérnek megfelelő összeghez, ne essenek el eddigi támogatásoktól. Ez kifejezetten ezt a célt szolgálta.

Ezenkívül 2007-ben a megszokott pályázatok, megszokott közmunkaszervezés zajlani fog. Mintegy 8,5 milliárd forint értékben hirdetünk meg pályázatokat már az első negyedévben a minisztérium és a regionális munkaügyi tanácsok egyesített forrásával, kistérségekre mintegy 2,2 milliárd forint értékben. A MÁV-val kötött együttműködési megállapodás keretében 1 milliárd forint összegű közmunkapályázat lesz. Az erdőgazdaságok részére 1,8 milliárd forintnyi közmunkaprogram lesz. Folytatjuk a Nemzeti Autópálya Rt. területén a közmunkaprogramot, a parlagfűirtási programot, a Tisza és mellékfolyói vízgyűjtő területén a bel- és árvíz-megelőzési közmunkaprogramokat is. Összességében több tízezer ember számára biztosítunk közmunka-lehetőséget.

Két újdonsággal hadd szolgáljak még. Egyrészt a közmunkaprogramoknál lehetővé tette a kormány, hogy képzéssel társuljon, hogy tehát hogy szakmát lehessen szerezni, és el lehessen jutni a munkaerőpiacra, másfelől pedig lehetővé tette az önkormányzatoknak, hogy közcélú munkát a segélykeret terhére is szervezhessenek. Összenyitotta ezt a két kasszát, úgyhogy még nagyobb a mozgástere az önkormányzatoknak. A közhasznú munka terén pedig a hagyományos módon folynak az előkészületek.

Köszönöm szépen a kérdését, képviselő úr. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  164  Következő    Ülésnap adatai