Parlament képe
Készült: 2019.08.19.19:33:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (2007.02.12.), 124. felszólalás
Felszólaló Kiss Péter (MSZP)
Beosztás szociális és munkaügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:23


Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KISS PÉTER szociális és munkaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Amiről immáron másodjára váltunk itt a parlament színe előtt szót, az az idősotthonban bentlakó idős emberek biztonságának és garanciájának a kérdése, amit nagyon fontos kérdésnek tartok.

A változások, amelyek különösen az úgymond emelt szintű otthonokat érintették, arra irányulnak, hogy azoknak az intézményeknek adjuk oda a nagyobb támogatást, ahol maga az intézmény az érintettől nem várhat el pénzügyi közreműködést, jelentős befizetést és időszakonkénti, akár havi közreműködést arra, hogy a költségeket állni tudják. Tehát a rászorulók kapják az állami támogatást, inkább a rászorulókat foglalkoztató, az ő gondozásukat megoldó intézmények, és kevesebb jusson a közös pénzből azoknak az intézményeknek, amelyek igaz, kiemelt szolgáltatást nyújtanak, de jelentős befizetések mellett, és sokszor akár a minimális nyugdíj sokszorosát meghaladó nagyságrendű havi befizetést várnak el, mert úgy véljük, hogy ezt a színvonalú szolgáltatást ezen befizetések mellett tulajdonképpen állami normatíva és állami külön támogatás nélkül is meg tudják oldani ezek a vállalkozások, zömében vállalkozások, részben civil szervezetek.

(17.20)

Ha a nagyobb profit érdekében át akarják minősíteni az intézményeiket normál ellátási színvonalúvá, az csak úgy lehetséges, és ez a garancia az idős emberek számára, ha ezt kétoldalú jognyilatkozattal teszik, egyoldalú alapon nem tehetik meg az intézmények. De mivel úgy, ahogy ön is, én magam is hallottam erre vonatkozó kezdeményezéseket, bejelentéseket, hogy kvázi kényszerítik az idős embereket a kétoldalú jognyilatkozat egyoldalú elfogadására, ezért egy általános vizsgálatot rendeltem el, arra utasítottam a szociális és gyámhivatalok teljes körét, hogy mindenhol, ahol ilyen átalakulás volt, ellenőrizzék, hogy az jogszerű keretek között, valóban kétoldalú jognyilatkozatra alapulva történt-e meg (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és ha nem, akkor kezdeményezzenek két úton is eljárást: egyrészről az intézmény támogatásokból való kizárására adott esetben, másik oldalról pedig a személyes jogkövetkezmények érvényesítésére.

Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai