Parlament képe
Készült: 2019.08.24.17:01:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (2007.02.12.), 116. felszólalás
Felszólaló Horváthné dr. Fekszi Márta
Beosztás külügyminisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:23


Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORVÁTHNÉ DR. FEKSZI MÁRTA külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Alelnök Úr! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretnék rámutatni arra a levélre, amelyben Angela Merkel német kancellár kérte az úgynevezett focal pointok kinevezését. A levél két kritériumot tartalmazott: egyrészt minden EU-s tagállamtól a miniszterelnök környezetében lévő és dolgozó olyan bizalmi ember kinevezését kérte, akinek bármikor bejárása van a miniszterelnökhöz, és ez a személy az, aki a külügyminisztériumokon kívül a valódi EU-s alkotmányhoz szakértelemmel rendelkező kinevezett másik focal pointot adja.

A német kérés arra irányult, hogy bizonyos politikai egyeztetéseket is kíván folytatni a kancellár asszony - ahogy halad előre az egyeztetés az egyes EU-s tagállamokkal - a berlini nyilatkozat szövegéről, ami azt jelenti, hogy ő telefonon közvetlenül fog bejelentkezni a magyar miniszterelnöknél is, és ehhez ő egy olyan közvetítő személyt kért - nemcsak Magyarországtól, hanem minden tagállamtól -, aki a miniszterelnökhöz közel áll.

Ha ismeri Németh úr azt a listát, amelyet leadtak az EU-s tagállamok az úgynevezett focal pointnál, kivétel nélkül mindenütt egy-egy, a Miniszterelnöki Hivatalban a miniszterelnök mellett politikai beosztást ellátó személy lett megjelölve, és a második személy lett általában a külügyek részéről megjelölve. Én ezt ennyiben kezelhetőnek tartom Magyarország részéről, az az államtitkár lett a miniszterelnök úr részéről megnevezve, aki azonnal azt a szükséges kontaktust meg tudja a számára teremteni.

Egyébként a berlini nyilatkozat szövegezésével kapcsolatos feladatok a Külügyminisztériumra hárulnak, az összes háttéranyagot mi folyamatosan készítjük. Az lisszaboni egyeztetőn egyébként kint voltunk, az első egyeztetőn is ott voltunk Berlinben e tekintetben. (Taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai