Parlament képe
Készült: 2019.12.08.14:15:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (2007.02.12.), 108. felszólalás
Felszólaló Gőgös Zoltán (MSZP)
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GŐGÖS ZOLTÁN földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Képviselőtársam pontosan idézte, hogy milyen bonyolult nevű alapok voltak és lesznek az Európai Unióban, ezt nem kívánom elismételni. Egy a lényege a dolognak, hogy eddig két alap finanszírozta alapvetően az agrár- és vidékfejlesztést, most ehelyett egy lesz, ez Magyarországon vidékfejlesztési stratégiai tervként került be a köztudatba. A dolog lényege annyi, hogy körülbelül időarányosan egyharmaddal több forrásunk lesz, mint amennyi a korábbi alapokban volt. Azt gondolom, ez megfelelő felhasználás mellett talán új alapra is helyezheti a magyar mezőgazdaságot.

Képviselő úr konkrét kérdésére válaszolva, az Európai Unió célkitűzése, illetve amit mi a stratégiában beállítottunk, alapvetően megegyezik, tehát nincs nagy differencia az elképzelések kapcsán. A legfontosabb a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás és az erdészeti szektor versenyképességének javítása, a strukturális feszültségek enyhítése, a termelési és felhasználási szerkezetváltás. Azt gondolom, nem kell magyaráznom, hogy ez miért az egyik legfontosabb prioritás.

A másik természetesen az agráriummal kapcsolatos környezetgazdálkodási, környezetvédelmi feladatok folytatása, természetesen jogfolytonosan minden megkezdett program folytatható, és 2009 után újabbak is indíthatóak. Azt gondolom, ez egy viszonylag jól sikerült és sok termelőt elérő program volt, természetesen az új alapból is folytatni kívánjuk. Ugyancsak a földhasználat minőségjavítását is tervezzük, az ehhez kapcsolódó támogatási források is rendelkezésre állnak az alapban. Azt nem kell mondanom, hogy megpróbáljuk ezen alap segítségével azt az aránytalanságot kezelni, ami Magyarországon kialakult a növénytermesztés és állattenyésztés arányaiban.

Úgy gondolom, hogy az első pályázatok várhatóan április környékén befogadhatók, és minden olyan ügyben, amiben a féléves határidő ellenére időben sikerül megegyeznünk az Európai Unióval, előpályázatokat fogunk kiírni. Erről részletes tájékoztatást fogunk adni a következő hetekben minden érdeklődő gazdálkodónak.

Köszönöm szépen, majd lesz még egy rövid folytatás a végén. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai