Parlament képe
Készült: 2019.04.23.23:05:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

234. ülésnap (2005.06.07.), 37. felszólalás
Felszólaló Mandur László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka önálló indítvány elutasítása
Videó/Felszólalás ideje 4:27


Felszólalások:  Előző  37  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Folytatjuk munkánkat. Bejelentem, hogy a jegyzőkből álló szavazatszámláló bizottság befejezte munkáját.

Tisztelt Országgyűlés! A szavazatszámláló bizottság megállapította, hogy a szavazólapok felvételét aláírásával 385 képviselő igazolta. A szavazólapokat 19 képviselő ugyan felvette, de visszaadta, így ők nem szavaztak. A szavazatszámláló bizottság megállapította, hogy a szavazóurnába 365 képviselő dobta be szavazólapját. Érvényesen szavazott 363 képviselő. Az érvénytelen szavazatok száma kettő.

Az érvényes szavazatok megoszlása a következő:

A dr. Szili Katalin személyére leadott szavazatok száma: 178. (Nagy taps.)

A dr. Sólyom László személyére leadott szavazatok száma: 185. (Nagy taps.)

Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmány 29/B. § (3) bekezdése szerint a második szavazás alapján való megválasztáshoz - az első fordulóhoz hasonlóan - ugyancsak a képviselők kétharmadának szavazata szükséges. Erre figyelemmel bejelentem, hogy a titkos szavazás második fordulója is érvényes, de eredménytelen volt.

Tisztelt Országgyűlés! Szeretném ismertetni a házbizottság ülésének egyhangú állásfoglalását, amelyet a szavazás lebonyolításának végén tartott rendkívüli házbizottsági ülésen fogadtunk el.

1. Az Országgyűlés képviselői maradéktalanul tartsák be az alkotmányban és a Házszabályban a titkos szavazásra vonatkozó rendelkezéseket és az eddig kialakult gyakorlatot.

2. A házbizottság továbbá felhívja a képviselőket arra, tartózkodjanak attól, hogy titkos szavazatukat bárki, bármilyen módon ellenőrizze. (Taps.)

3. A kijelölt szavazási területen a képviselő szavazatát semmilyen technikai eszközön nem lehet senkinek rögzíteni, és a képviselő erre alkalmat se adjon. (Taps.)

A házbizottságban a frakciók tanácskozásra szünetet kértek. A házbizottság megállapodott abban, hogy 14 órára tűzzem ki a köztársaságielnök-választás harmadik fordulóját. Erre figyelemmel a harmadik fordulót 14 órakor kezdjük meg, ezt csengő fogja jelezni önöknek.

A harmadik szavazás alapján megválasztott köztársasági elnök az, aki a szavazatok többségét elnyerte. Ebben a fordulóban új ajánlásra már nincs szükség, továbbra is dr. Szili Katalin vagy dr. Sólyom László köztársasági elnökké választásáról kell majd döntenünk.

A házbizottság döntése alapján 14 óráig tárgyalási szünetet rendelek el.

14 órakor az elnökválasztás harmadik fordulójára fog sor kerülni, addig szünetet rendelek el.

 

(Szünet: 13.00 - 14.50

Elnök: dr. Dávid Ibolya

Jegyzők: dr. Füle István és Vincze László)
Felszólalások:  Előző  37  Következő    Ülésnap adatai