Készült: 2022.05.26.19:04:05 Dinamikus lap

A felszólalás szövege:

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
179 109 2021.02.15. 0:03  108-109

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Megvárjuk a miniszterelnök urat, köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
179 115 2021.02.15. 2:09  114-121

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Tisztelt Miniszter Úr! Földi László, az önök kedvenc házi biztonságpolitikai szakértője nagyon komoly kijelentést tett a napokban, azt mondta, hogy Magyarország érdekében Magyarországon le kell kapcsolni az internetet. Hogy miért kell foglalkoznunk ezzel, és miért kell komolyan venni ezt a kijelentést, engedje meg, hogy három részt felsoroljak ebből! Azért, mert a szakértő úr, akit önök rendszeresen foglalkoztatnak a hazugsággyáraikban, rendszeresen az önök propagandaminisztériuma által előállított panelokat mondja el, és mindent megtesz azért, hogy a választóknak eljuttassa a Fidesz üzeneteit  ez is esetleg az önök üzenete, hogy le kell kapcsolni az internetet Magyarországon? Másodsorban azért kell komolyan venni az ilyen kijelentéseket, mert tudjuk nagyon jól, hogy a nyilvánosság korlátozása 2010 óta folyamatosan napirenden van önöknél. Példának okáért az Országház számos pontjáról kiszorultak az újságírók, a NER-rel szemben kritikus médiumok lettek kivéreztetve, bedarálva vagy megszállva, az egyetlen fórumot pedig, ahol a nyilvánosságot a kormány nem tudja kontrollálni, az Orbán-kormány korábban meg kívánta adóztatni  ugye, ettől végül a határozott ellenzéki fellépés és a tízezres demonstrációk tántorították el önöket.

És harmadsorban azért kell komolyan venni ezt a kijelentést, mert önök folyamatosan vereséget szenvednek az elmúlt hónapokban az internetes platformokon, például a Jobbik elnöke, Jakab Péter rendszeresen mossa le a Fideszt, a fideszes politikusokat és Orbán Viktort is a térképről. Hogy csak egy példát említsek: az előző héten Jakab Péter egy videója 710 ezer indítást eredményezett, míg a legjobban teljesítő fideszes politikusé, 13 videót összevetve, csak 380 ezret, és tudjuk, hogy ha valamit önök nem tudnak uralni, akkor azt állandóan meg kívánják szüntetni és bedarálni. (Az elnök csenget.)

Valóban be kívánják tiltani az internetet, miniszter úr? (Taps a Jobbik soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
179 119 2021.02.15. 1:10  114-121

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a válaszát, miniszter úr. Hát, ez meg is nyugtathatna minket, hogyha nem lennének olyan tapasztalataink, tudja, mint hogy a miniszterelnök úr azt mondja, vagy a miniszterelnök úr azt mondja, és akkor, gondolom, a miniszterek is, hogy ne azt nézzék, amit mondok, hanem azt, amit cselekszem (Dr. Brenner Koloman: Így, így!), és önök már egyébként megpróbálták korlátozni az internetet, megpróbáltak korlátozni bizonyos platformokat, és ugye, azzal is találkozunk, bárhogy is tagadják, hogy folyamatosan megpróbálják bedarálni a médiát, a médiát szinte teljes egészében a hatalmuk alá vonták, és a közpénzből eltartott médiumokat és a közpénzből eltartott közmédiumokat önök egyértelműen a saját céljaikra használják fel. Ezért lehet, hogy az most megnyugtatónak tűnik, amit ön válaszolt, hogy nem kívánják az internetet bedarálni és betiltani csupán azért, mert ott önök folyamatosan vereséget szenvednek, ettől még én sajnos úgy gondolom, hogy ennek valós a veszélye, hiszen önök egy olyan diktatúrát próbálnak meg kiépíteni Magyarországon, ahol nem tűrik meg (Az elnök csenget.) az ellenzéki hangokat, nem tűrik meg az olyan véleményt, ami nem az önökével egyezik meg. (Taps a Jobbik soraiban.)

(15.40)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
181 170 2021.02.22. 0:07  169-170

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Megvárjuk a miniszterelnök urat a válaszadással. (Taps a Jobbik soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
182 118 2021.03.01. 0:03  117-118

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Megvárjuk a miniszterelnök urat a jövő héten.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
185 116 2021.03.22. 0:03  115-116

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Megvárjuk miniszterelnök urat.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
188 225 2021.04.08. 7:47  202-243

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Egy-két dologra szeretnék csak reagálni; ez a vita rámutatott arra egyébként, most lehetett élesen látni, hogy Nacsa képviselő úr valószínűleg egy nagy karrier előtt áll, hiszen mind demagógiában, mind mellébeszélésben Deutsch Tamás szintjén van, tehát még őbelőle is lehet akár európai parlamenti képviselő a Fidesz padsoraiban.

Deutsch Tamás a felszólalásánál felsorolt adatokat, csak néhány adatot elfelejtett felsorolni az európai parlamenti képviselő úr. Elfelejtette, mondjuk, azt felsorolni a munkanélküliségi adatoknál, hogy ebből az országból a Fidesz kormányzásának köszönhetően közel hatszázezer életerős, fiatal, dolgos magyar van szerte Európában, akik nem érezték meg azt a nagyon nagy fejlődést, akik nem érezték meg azt a nagyon nagy gazdasági erősödést, amiről itt Deutsch Tamás beszélt, azért, mert nem Mészáros Lőrincnek vagy Szíjj Lászlónak hívták őket, hanem éppen máshogy, és kénytelenek voltak elhagyni az országot azért, hogy megéljenek. Ezek az emberek természetesen nem lesznek benne azokban a munkanélküli-kimutatásokban, amelyekről ön beszélt. Még egyszer mondom: közel hatszázezer honfitársunkról beszélünk jelen pillanatban.

Aztán amellett is felemelte volna a szavát Deutsch Tamás, hiszen azok sincsenek benne ezekben a kimutatásokban, akikért a Jobbik a járvány kitörése óta most már folyamatosan küzd, és kéri, könyörög szinte a kormánynak, hogy az álláskeresési járadéknak az idejét emeljék meg, hiszen ez az álláskeresési járadék a jelen helyzetben nem megfelelő időtartamra van meghatározva, és azok az emberek, akiknek lejár az az időtartam, azok szintén nincsenek benne a statisztikákban; már nem tudnak hova fordulni, hiszen önök ott hagyták őket az út szélén, sőt belelökték az árokba, semmilyen jövedelmet nem kaphatnak, az állásukat elvesztették, a munkájuk megszűnt, nem tudnak dolgozni, és még az államtól sem kapnak semmilyen álláskeresési járadékot.

(22.00)

Aztán arról is elfelejtett beszélni Deutsch Tamás, ha már itt nagyobb távlatokat veszünk figyelembe, hogy mennyi volt 2010-ben az euró árfolyama és mennyi most az euró árfolyama, mit mondtak vajon önök akkoriban az euró árfolyamával kapcsolatosan. Persze, igen, önök jól jártak.

(Az elnöki széket dr. Brenner Koloman, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Aztán rá kell térni arra is, hogyha már tényleg idehozta az elnök úr intelmei ellenére is Petry Zsolt ügyét, ami nem tartozik szervesen ehhez a törvényjavaslathoz, hogy azt nem értem: képviselő úr, ön miért nem volt ennyire érzékeny akkor, amikor pár nappal előtte egy másik volt labdarúgót, Hrutka Jánost szintén kirúgtak a véleményéért, egy olyan véleményért, ami önöknek nem tetszett? Ezt az embert Magyarországon abban a pillanatban kirúgták az egyik tévéadótól. Fel kellett volna emelni ott is a szavukat! (Dr. Gyüre Csaba: Kettős mérce!)

A Jobbik úgy gondolja, hogy a véleményéért, akár politikai véleményéért, akár valamilyen társadalmi problémával kapcsolatosan elmondott véleményéért senkit nem lehet kirúgni, senkit nem lehet hátrányos helyzetbe hozni. Egy szabad országban, ahol szólásszabadság van, mindenkinek joga van elmondani a véleményét, és ezért nem érheti őt hátrányos megkülönböztetés. De érdekes módon Hrutka Jánost nem említette Deutsch Tamás, csak Petry Zsoltot.

Akkor nézzük meg, Nacsa Lőrincre szeretnék reagálni egy-két dologban! Tisztelt Képviselő Úr! Amit ön elmondott, azzal nem is lett volna probléma, ha ezt 2010-ben mondja el. Itt visszamutogatott arra, hogy itt milyen visszaélések voltak meg mi volt. Képviselő úr, felvilágosítom önt, mert lehet, hogy nem tudja: tizenegy éve kormányoznak ebben az országban. Tizenegy éve uralják a nyomozó hatóságot, tizenegy éve kinevezték Polt Pétert főügyésznek, azt a Polt Pétert, aki úgy dolgozik, úgy nyomoz és úgy irányítja az ügyészséget, ahogy önöknek megfelelő.

Hogyha ennyire föl tud sorolni ilyen dolgokat, akkor mondja már meg, hogy miért nem is volt elszámoltatás! Hát, tetszettek volna elszámoltatni! Vagy hogyha nem tudtak elszámoltatni, mert nem voltak ilyenek, akkor most miért hozza ezt föl? Tehát én úgy gondolom, hogy ön elfelejti azt, hogy tényleg, tizenegy éve önök kormányoznak.

De van egy rossz hírem, Nacsa képviselő úr: ’22 után gondban lesznek. Elmondom, miért lesznek gondban: azért, mert az új kormány ’22 után csatlakozni fog az Európai Ügyészséghez. Csatlakozni fog az Európai Ügyészséghez, amely majd vizsgálhatja  merthogy önök ezt is félre szokták magyarázni meg másképp nyilatkoznak  az európai uniós pénzek útját. Nem lehet majd trükközni! Nem lehet majd úgy trükközni, mint ahogy önök trükköztek az Elios-ügynél  gondolom, emlékszik rá , ahol azért, mert tudták, hogy az Unió nem fogja kifizetni azokat a pénzeket, amiket Orbán Viktor veje zsebre tett, ezért kifizettették a magyar állampolgárokkal, kifizettették a magyar adófizetőkkel. Ilyen trükközés nem lesz!

A másik, hogy fel fogjuk szabadítani a nyomozó hatóságot és az ügyészséget, amelyek ezután, 2022 után szabadon, szakmai alapon, kizárólag csak a törvényeket figyelembe véve nyomozhatnak és majd tárhatják fel a visszaéléseket. Na, akkor lesznek gondban! Sok ember lesz gondban! Sok fideszes, ma még sérthetetlennek tűnő nagykutya lesz akkor nagyon komoly gondban és nagyon komoly problémában. Mert egy normális országban nem számít sem a politikai színezet, nem számít sem a bőrszín, sem a vallás, semmi. Ha valaki lop a közös pénzből, akkor annak büntetés jár. Mi azt valljuk, hogy valóban, normálisan nyomozhassanak és normálisan megkapják a büntetésüket azok az emberek, akik visszaéltek valamennyiünk bizalmával, akik ellopták a magyar állampolgárok pénzét, akik megkárosították ezt az országot, és önök folyamatosan ezt teszik most is.

Tehát azért vannak gondok az európai uniós pénzekkel, azért van az ellenzéknek és a Jobbiknak is komoly problémája az európai uniós pénzekkel, mert akkor, amikor Magyarország ilyen súlyos helyzetben van a járvány kellős közepén, amikor családok százezrei élnek nagyon nehéz helyzetben vagy éppen nincsen semmilyen jövedelmük, akkor önök nem azzal foglalkoznak, hogy ezeket a családokat segítsék, hanem különböző luxusberuházásokra, urizálásra meg ki tudja még, mire fordítják ezeket a pénzeket.

Hogy csak egy dolgot említsek: önöknek nagyon fontos ilyenkor a fővadász úrnak a kiállítása, hogy tíztonnányi szarvasagancsból építsenek milliárdokért egy kaput, hogy milliárdokért szervezzenek ilyen kiállításokat, ahelyett, hogy ezeket a pénzeket a magyar emberek megélhetésére és jólétére fordítanák. Mi jó-létet és szabadságot fogunk adni Magyarországnak, de ez önöknek egyébként nagyon rossz lesz. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzék soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
188 239 2021.04.08. 1:07  202-243

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Kénytelen vagyok visszatérni az előző felszólalásomra, és idézni még egyszer, hiszen felszólalásom után szólalt fel mind Deutsch Tamás, mind Nacsa Lőrinc, és egyikőjük sem hallotta meg, ezért elismétlem még egyszer.

Ha valaki bármilyen véleményét, akár politikai, akár társadalmi kritikáját, társadalomra vetett véleményét elmondja, úgy gondoljuk, hogy azért a Jobbiknál nem érheti hátrány semmilyen szempontból.

Felhívtam a figyelmét önnek is, kedves Nacsa képviselő úr, csak nem hallotta meg, és Deutsch Tamásnak is felhívtam a figyelmét, hogy vajon miért nem álltak ki Hrutka János mellett, aki elmondott egy olyan véleményt, ami önöknek nem tetszett, és ezért kirúgták. És mind a ketten elengedik a fülük mellett ezt az egészet, és egy szót nem szólnak.

Álljon föl akkor, Nacsa képviselő úr, és mondja azt, hogy az sem volt helyes, hogy Hrutka Jánost kirúgták a véleménye miatt, mert akkor lenne megfelelő az, amiket mond, így pedig én megint azt mondom, semmi mást nem csinálnak, csak demagóg módon különböző szólamokat szajkóznak. Köszönöm. (Dr. Gyüre Csaba tapsol.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
188 249 2021.04.08. 9:30  244-261

SZILÁGYI GYÖRGY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az első és legfontosabb megállapítás az előttünk álló javaslattal kapcsolatosan, hogy annak már a címe is megtévesztő: önök felügyeleti hatóságról beszélnek, azonban a hatósági ellenőrzési feladatok alapjaiban keverednek a végrehajtói, lebonyolítói feladatokkal, de még úgymond tanácsadási feladatokkal is, amire az úgynevezett koncessziós tanács esetében látunk majd példát.

Viccesen mondhatnánk, hogy önök haladnak a korral, hibridet alkotnak, azonban ez a jogalkotás és az államigazgatás terén egyáltalán nem vicces, hanem egyenesen komolytalan. Annál inkább komolytalan, hogy az általános indoklásban még van képük ennek az ellenkezőjét hangsúlyozni, Schanda Tamás államtitkár úr is ezt emelte ki felszólalásában, idézem: „A törvényjavaslat célja a közérdeket szolgáló erős és egységes szabályozó állami szerepvállalás biztosítása.” Ezt jegyezzük meg felszólalásom alatt, mert még visszatérünk rá. Ne mondja nekem senki, hogy a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultsági pályázatok kiírása, elbírálása, a koncessziós szerződések megkötése, módosítása, megszüntetése hatósági feladat. Ez egy egyszerű végrehajtó, lebonyolító feladat. Ha ez így van, márpedig a törvény alapján így van, akkor kérdezem, hogy mely szerv vagy szervezet fogja ezt felügyelni, hiszen a tervezet szerint a hatóságnak titulált lebonyolító testület csak jogszabálynak van alárendelve. Igaz, a hatóság elnöke a hatóság tevékenységéről a tárgyévet követő év május 31. napjáig beszámol az Országgyűlésnek. Ez azonban teljesen abszurd helyzetet teremt, hiszen nyilvánvalóan az Országgyűlés képtelen lesz ellenőrizni azt, hogy mondjuk, Kékkúton ki kapott dohánykoncessziót, milyen pályázat alapján és miért. A teljes közvélemény előtt jól ismert, hogy milyen orbitális csalásokat követtek már el a trafikmutyiként elhíresült tömeges visszaélésekkel; hogy rabolták el a piacot a trafikosoktól, a közértesektől; hogy tették tönkre a magyar vállalkozásokat egy tollvonással; hogy nem számított önöknek a családok élete és megélhetése; és hogy váltak önök, a fideszes haverok, csókosok és bennfentesek egy súlyos tíz-, százmilliárdos jövedelmet biztosító piac egyeduralkodóivá. Ez volt, ugye, az első komolyabb lépésük a mára már virágzó maffiaállamuk megvalósításának az irányába. Jól láthatóan a kormányzati szándék továbbra sem változott: önök a nyílt szabad rablásra törekszenek. Ugye, megjegyeztük az előbb: a szándék a közérdeket szolgáló erős és egységes szabályozó állami szerepvállalás biztosítása. Ez a mondat abszolút gúnyolódás valamennyi magyar állampolgár irányába, hiszen önök még ki is nevetik a magyar embereket az ilyen mondatokkal, az ilyen törvényekkel.

A második szembeötlő dolog nyilvánvalóan az, hogy a hatóság elnökét a miniszterelnök pályáztatás nélkül kilenc évre nevezi ki. Kérem szépen, ez vicces, hát hol élünk? Jól látszik, hogy olyan területek kerülnek integrálásra a lebonyolító hatósághoz, mint már mondtam, ehhez a hibridhez, amely területek kapcsán önök tartanak attól, hogy a közelgő kormányváltás után napvilágra kerülhetnek majd akár súlyos börtönéveket érő esetek is. Kell tehát egy személy, egy szervezet, amely biztosítja majd a szabad elvonulást, legalább az egyes esetek elévülésének végéig, ezért szól ennyi időre ez a mandátum.

Nyilván van egy gondjuk: ugye, honnan tudhatnák, hogy a kiválasztott személy a kilencedik év végéig megfelelően lojális lesz? Nem lehetnek biztosak benne, hiszen bármikor, bárhol reccsenhet egy eresz, befuthat egy ördögi ügyvéd, és még ki tudja, mi. Így aztán megoldották úgy ezt a problémát, hogy megvették ennek a személynek a lojalitását, hiszen dedikáltan miniszteri rangot biztosítanak neki, fizetését pedig a Nemzeti Bank elnökének fizetéséhez szabták, egészen pontosan annak a 90 százaléka üti majd a fontos elvtárs markát, ami mai áron számolva 4,5 millió forint lesz. A helyetteseié pedig 4 millió, csak hogy ott is biztosan meglegyen a kellő elköteleződés. Persze, értem én, a szándék a közérdeket szolgáló erős és egységes szabályozó állami szerepvállalás biztosítása.

De ha már bérezéseknél tartunk: egész egyszerűen vállalhatatlan az a kitétel, hogy a koncessziós tanács tagjainak díjazására maguk a koncessziós tanács tagjai tesznek javaslatot, az elnök pedig dönt. Az az elnök, aki értelemszerűen szintén tag. Bocsánat, nem fogalmaztam teljesen pontosan! Ennek a döntési jognak van egy korlátja, ez a korlát pedig az, hogy a díj nem lehet kevesebb, mint a mindenkori legkisebb munkabér kétszerese. Hogy még pontosabbak legyünk: nem havonta, nem, minden egyes ülésért. Ülésenként kapnak ennyi pénzt. Értjük mi, felső korlátja nincs a díjnak, tehát lehet akár ülésenként 25 millió forint is, ha éppen úgy gondolják, tagonként persze, de a biztonság kedvéért alsó korlát azért rendelkezésre áll. Kellenek ezek a korlátok, nehogy aztán a létminimum alá essék valamelyik tanácstag, és ne tudjon, mondjuk, megélni. Nem szégyellik magukat, hogy ilyesmit akarnak megszavaztatni? Nacsa képviselő úr, nem szégyelli magát? (Dr. Gyüre Csaba: Nem!) Ön is meg fogja szavazni valószínűleg. Kicsit arra emlékeztet, amikor a gyerekek ilyen titkos társaságok szabályait alkotják meg. Gittegylet ez az egész, komolyan!

Hasonlóan magasröptű előírás: a tanácstagok a megbízásukat kötelesek személyesen ellátni. Ehhez még pofátlanul meg is jegyzi az indoklás, hogy ez a szabály  idézem  az érdekek felelős és magas szintű képviseletét biztosítja. Nyilvánvaló tehát, hogy a mostani jogszabály célja azon túl, hogy a mostani szervezetek esetében, mint említettem, megfelelő védelmet és fedezéket biztosítson majd egyeseknek a kormányváltás utánra, az elképzelésük szerint egyfajta kifizetőhelyként is funkcionálhat majd meglehetősen sok fideszes prominens számára. Ha hagyjuk, de nem fogjuk hagyni, ezt megígérhetem, bárhogy meg fogják ezt szavazni jelen pillanatban. Persze, mint mondtam, értem én, a szándék a közérdeket szolgáló erős és egységes szabályozó állami szerepvállalás biztosítása.

Mindazonáltal, hogy ne érjen vád, hogy csak a negatívumokra mutatok rá, nézzük a pozitív fejleményeket is. A hatóságnak titulált lebonyolító testület a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága nevet kapta. Nem úgy szól tehát a név, hogy nemzeti szabályozott tevékenységek felügyeleti hatósága. De nem is úgy, hogy szabályozott nemzeti tevékenységek felügyeleti hatósága. De még csak úgy sem, hogy szabályozott tevékenységek nemzeti felügyeleti hatósága. Ez egészen üdítő, egészen pozitív, hogy akad majd egy olyan hivatal, amelyik nevében legalább nem gyalázza a magyar ember számára sokkal fontosabb „nemzeti” jelzőt. Az egész törvényjavaslatban ezt az egy pozitívumot tudtam felfedezni (Derültség az ellenzék soraiban.), de ez egy nagyon nagy pozitívum, tehát ehhez gratulálni tudok.

De összefoglalva: gratulálok annak, aki ezt az egészet kitalálta. Gratulálok nemzeti fővadász úrnak, aki ezt a törvényjavaslatot benyújtotta, és elénk terjesztette. És mindazon képviselőjüknek is gratulálok, aki ezt meg is szavazza. Ja, és persze innen gratulálok  megragadva az alkalmat  az új havi 4,5 milliós elnöküknek, a 4 milliós helyetteseiknek, alulról korlátos jövedelmű tanácstagjaiknak, hiszen nyilván elismerést várnak, pedig inkább elbújhatnának szégyenükben a föld alá, már ha lenne önöknek szégyenérzetük, de mint tudjuk, nincs.

Köszönöm szépen a figyelmüket. További jó munkát kívánok! (Taps az ellenzéki padsorokból.)

(22.50)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
188 257 2021.04.08. 2:01  244-261

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Nacsa Lőrinc nincs a teremben, neki szerettem volna válaszolni. (Nacsa Lőrinc belép a terembe.) Ja, jön, szerencsére. A képviselő úrnál úgy néz ki, mintha szövegértési problémái lennének, hiszen világosan elmondtam a felszólalásomban, hogy teljesen mindegy, képviselő úr, hogy ki lesz kormányon, teljesen mindegy, hogy ki a kormány, a hatóságnak akkor sem lesz felügyelete, hiszen az Országgyűlés képtelen lesz azzal foglalkozni, hogy valamelyik településen, mint ahogy elmondtam, ki milyen pályázattal és miért kapott például dohánytermék-koncessziót vagy bármi mást. De az a baj, hogy úgy gondolnánk, hogy szövegértési problémái vannak, de nem, hiszen ön ezt pontosan tudja, mert ez a cél. Tehát önöknek ez a céljuk, hogy senki ne ellenőrizhesse a döntéseit ennek a hatóságnak.

Eszembe jutott még egy pozitívum, de hogy jobban hallja, leveszem akkor a maszkot. Még egy pozitívum eszembe jutott, hiszen már mondtam egyet a névvel kapcsolatosan, mégpedig az, hogy valóban, ahogy képviselőtársam is mondta, ez a törvényjavaslat azt mutatja, hogy önök gőzerővel készülnek a ’22-es bukásra, gőzerővel készülnek a ’22-es kormányváltásra, és azért hoznak be ilyen törvényeket a Ház elé, azért fogja 133 nagyon bátor ember megszavazni, hogy a korrupcióval terhelt területeket továbbra is megpróbálják önök irányítani, és védhessék a korrupcióval besározott embereiket.

Ez az egyetlenegy célja, és ez azt mutatja, hogy önök tisztában vannak azzal, hogy a magyar emberek önöket el fogják zavarni ’22-ben, pontosan azért, mert ennél korruptabb kormánya ennek az országnak még soha nem volt. (Taps a Jobbik soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
189 8 2021.04.09. 12:03  1-74

SZILÁGYI GYÖRGY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A beterjesztett törvényjavaslatok egy újabb lépés abban a modellváltási folyamatban, ami az állami tulajdonú felsőoktatási intézmények magánosítását, a szó pejoratív értelmében vett privatizálását tűzte ki célul.

A folyamat a Corvinus Egyetem 2019. évi átszervezésével kezdődött, majd 2020-ban folytatódott további hét egyetem átszervezésével. A modellváltás eddig tapasztalatai inkább lehangolóak, ezért is megdöbbentő, hogy az elmúlt pár év kevés és inkább negatív tapasztalatai alapján miért ennyire erőszakos Orbán Viktor, miért akarja mindenáron ezen működési kereteket ráerőltetni az intézményekre.

Az okok elemzése messzire vezet, mind egyetemi szakmai körökben, mind a sajtóban többféle okfejtés látott napvilágot. Ezek közül a legnépszerűbbek azok az elméletek, amelyek szerint az egész átalakításra azért kerül sor, hogy az Orbán Viktor világáról és országáról alkotott torz véleményét elfogadni és szajkózni nem hajlandó neves vezető egyetemek  különösen az ELTE és a BME  ellehetetlenítésre kerüljenek, és az Orbán Viktor szívének kedvesebb, elsősorban vidéki intézmények, az alapítványi formába öltöztetett politikai komisszárfenntartók által irányítva kritika nélkül harsogják majd a legnagyobb magyar véleményvezér gondolatait.

Ehhez az alapítványi fenntartó olyan többletforrásokat biztosít az intézmények számára, amikről a versenytársnak tekinthető nagy múltú, ám konokul kritikus fővárosi egyetemek nem is álmodhatnak. Ez a kormányzat által teremtett diszkriminatív finanszírozási modell már rövid távon is súlyos torzulásokat okozhat a felsőoktatásban. A kormány képviselői és támogatói előszeretettel hivatkoznak arra, hogy az alapítványosítás sikeres külföldi példákat követ, továbbá, hogy ezzel az átalakítással növekszik az egyetemek önállósága.

Ezek az állítások hamisak, tisztelt képviselőtársaim. Konkrét példa erre az éppen folyamatban lévő rektorválasztási procedúra a Corvinuson. A pályázati kiírás mindenki számára elérhető és egyértelmű. A pályázók által beadott anyagot az egyetem szakmai vezetése pusztán véleményezi, majd a kuratórium, élén Hernádi Zsolt MOL-vezérrel, dönt. A kuratórium döntését nem köteles magyarázni senkinek, a döntését a kapott véleményektől függetlenül hozhatja meg.

Valóban léteznek olyan külföldi példák, főleg finn példák, amelyekben állami egyetemek alapítványokba lettek kiszervezve, de ezek lényegesen különböznek a magyar modelltől. A finn alapítványi egyetemek szenátusainak ugyanis minden, az egyetemet érintő kérdésben komoly jogosítványai vannak, így a kuratórium tagjainak kiválasztásában is, míg a magyar alapítványi egyetemek esetében erről nem beszélhetünk. A jelenlegi kormányzati javaslat éppen az egyetemi autonómia csorbítására, politikai befolyásolására törekszik, szemben az eredeti finn modellel. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a finn modell esetében törvényi rendelkezéssel kizárták annak a lehetőségét, hogy a finn állam képviselői részt vegyenek az irányításban, míg hazánkban az irányító szereplők aktív politikusok vagy politikailag kinevezett állami vezetők.

(10.10)

Tisztelt Képviselőtársaim! Nem arról van szó, hogy ne látnánk a felsőoktatás problémáit, a finanszírozási nehézségeket vagy a hatékonysággal kapcsolatos gondokat. Nem kérdéses, hogy a felsőoktatás színvonalának növelése, nemzetközi elismertségének emelése érdekében intézkedések szükségesek.

A magas színvonalú felsőoktatási rendszer kialakítása és fenntartása valódi nemzeti érdek. Az elmúlt 11 évben a fideszes kormányok több módon próbáltak meg úrrá lenni a felsőoktatás problémáin. Elsősorban finanszírozási és működési problémákat igyekeztek orvosolni a kancellárrendszer bevezetésével, aminek lényege az volt, hogy a politikai vezetés által megbízhatatlannak és pazarlónak tartott egyetemi vezetés nyakába egy-egy kancellárt ültettek. A kancellárok akkor is elsősorban politikai kinevezettek voltak, akik a gazdasági döntések révén jelentős hatást gyakoroltak az adott egyetem működésére. A rendszer fennállásának ideje alatt a botrányok száma egyre gyarapodott, a problémák azonban nem oldódtak meg, a felsőoktatás finanszírozása nem lett olcsóbb, intézményeinek nemzetközi elismertsége, látogatottsága nem emelkedett.

Megállapíthatjuk, hogy a felsőoktatás bonyolult és összetett rendszerének működtetésére, a problémák megoldására a fideszes kormányok nem voltak képesek, immáron három ciklus óta. Nem azért nem sikerült megoldani vagy legalább enyhíteni a gondokat, mert nem volt erre szándék. Dehogy! Minden szándék ellenére tart most ott a felsőoktatás, ahol tart. A három fideszes kormány egyszerűen alkalmatlan volt a problémák megoldására.

Az alkalmatlanság első rétegét a párbeszédre és az értelmes kommunikációra való alkalmatlanság jelenti. A kormányok nem tudták kialakítani az intézményekkel való együttműködés módját és formáit. Csak diktáltak nekik, és követeltek tőlük. A kormányok nem hallgatták meg az egyetemi szakemberek érveit, elsősorban azért, mert azok a valóság ismeretén nyugodva cáfolták a legfőbb magyar véleményvezér, Orbán Viktor kinyilatkoztatásait, lázálmaiból vett kényszerképzeteit, tüske voltak a köröm alatt.

Alkalmatlannak bizonyultak a meglévő intézmények működésének hatékonyabbá tételében is, hiszen az e célból felállított kancellárrendszer inkább hasonlított egyfajta komisszárrendszerhez, amit nem az egyetemek segítésére, sokkal inkább megzabolázására használt a kormányzat. A sok probléma közül csak azt emelném ki most, hogy a szakmai vezetés helyett a kormányzat szinte csak a kancellárokkal tárgyalt egyetemi ügyekben, nem az egyetem autonóm vezetésével, ezzel sértve az egyik legalapvetőbb értéket, az egyetemi autonómiát, bárhogy is próbálják önök ezt tagadni. (Dr. Hoppál Péter: Nem igaz!)

Az alkalmatlanságuk legszebb bizonyítéka pedig itt fekszik előttünk: alapítványi formában kívánják politikai kinevezettek kezére játszani a felsőoktatást, kivonva azt az állami feladatok ellátásának rendszeréből.

Az előttünk fekvő javaslat indoklásában azt hozták fel érvként, hogy a versenyképes működés érde-kében szükséges kivonni az alapítványi fenntartásban lévő intézményeket az államháztartási törvény és a közbeszerzési törvény hatálya alól. Ezzel gyakorlatilag elismerik, hogy ezen szabályok olyan béklyót jelentenek, amelyek ellehetetlenítik a működést. Kérdezem én: ki építette ezeket a bürokratikus szabályokat? Ki építette ezeket a bürokratikus akadályokat? Esetleg Brüsszel? Esetleg a migránsok? Vagy talán Soros György saját maga? Nem, tisztelt képviselőtársaim, hiába próbálják ezt elhitetni bárkivel, nem! Önök, önök tették élhetetlenné, az élhetetlennek is minősített bürokratikus rendszert önök, az elmúlt 11 évben, a fideszes kormányzás építette ki. Ezek a szabályok nemcsak az egyetemek életét, de a közszféra vala-mennyi szereplőjének életét megkeserítik. Ellehetetlenítik, sok esetben átláthatatlanná és követhetetlenné teszik. Ebből a rendszerből kívánja most Orbán Viktor kivonni az alapítványi fenntartók megteremtése által a számára kedves intézményeket, amelyek jelenleg elsősorban egyetemek, de a törvényjavaslat alapján ezek egyéb intézmények is lehetnek majd.

A tervezett lépéssel két legyet ütnek egy csapásra. Egyrészt megosztják az egyetemi szektort jól fizetettekre és alulfinanszírozottakra, ami által a valódi problémák elhallgathatóak lesznek, másrészt jelentős állami vagyont, nemzeti vagyont játszanak át olyan zsebekbe, amire az államnak a jövőben sem rálátása, sem befolyása nem lesz.

Az alapítványi megoldásokat a fideszes kormányok előszeretettel használják arra a célra, hogy ezeken keresztül, tudják: elveszítse a közpénz közpénzjellegét. Az a pénz, amit a közfeladat finanszírozására a köz érdekében, adók formájában a köznéptől gyűjtött be az állam. Nem szeretnék jogászkodásba bocsátkozni, hiszen a törvények szövegét, még a Szájer-féle gránitszilárdságú Alaptörvényét is a kormánypártok a saját kényük-kedvük, pillanatnyi gazdasági érdekeik alapján, tetszőlegesen alakítják, de a józan ész és a jó erkölcs alapján csak annyit mondok, hogy, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, szégyelljék magukat! Szégyelljék magukat, hogy ilyen törvényeket tesznek ide! (Dr. Hoppál Péter: Te beszélsz?  Az elnök csenget.)

A beterjesztett törvényjavaslat nem szolgálja sem a felsőoktatás érdekét, sem az érintett intézmények érdekét, sem a nemzeti vagyon hatékony hasznosítását. Nem az első alkalom, de vélhetően nem is az utolsó, hogy önök előre készülnek a ’22-es bukásra. Mi másért lenne önöknek fontos az alapítványokba menekített vagyon ilyen szintű védelme?

Összességében azt gondolom, hogy önök most ebben a súlyos, honfitársaink ezreinek életét követelő helyzetben sem hagynak fel azzal az eddigi gyakorlattal, melyben több mint tíz esztendeje sajnos önök következetesek: nem a köz érdekében kormányoznak, csak azt nézik, hogy miként lehet legalizálni azt, ami egyébként egy normális jogrend szerint egész egyszerűen köztörvényes lopásnak minősülne; illetve miként tudják biztosítani magukat arra a hamarosan elkövetkező időre, amikor már nem kormányon, hanem pellengéren lesznek. (Dr. Hoppál Péter: Gyurcsányi magaslatok!  Az elnök csenget.)

A Jobbik vezérszónoki felszólalását képviselőtársam, dr. Brenner Koloman fogja folytatni, de ígérhetem önöknek, bárhogy is lázadnak ezzel kapcsolatosan, hogy az ő mondatainak sem fognak örülni fideszes képviselőtársaim. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiból.  Dr. Hoppál Péter: Vastaps!)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
189 33 2021.04.09. 11:58  1-74

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényhalmaz tárgyalásában eddig általában általánosságban az alapítványokról beszéltünk, vagy értelemszerűen  mivel a legtöbb alapítvány a felsőoktatást érinti  a felsőoktatás problémáiról hangzottak el felszólalások.

Engedjék meg, hogy ebből a törvényhalmazból én most a MOL Új Európa Alapítványról beszéljek, és ezen keresztül megpróbáljam bemutatni azt, hogy a gyakorlatban milyen furcsaságok és visszásságok alakulhatnak ki ezeknek az alapítványoknak a működésével kapcsolatosan. A közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítványok jogintézményéről elhangzottak természetesen ezen javaslatra is vonatkoznak, és kétségtelenül indokolt azt hangsúlyozni, hogy a bevezetni kívánt jogi forma a nemzeti vagyon privatizációjának egy új formája, ami nem szolgálja a nemzeti érdekeket. Az állam nemzeti vagyonkezelésével kapcsolatos feladatait törvények és alacsonyabb rendű jogszabályok sora rögzíti és részletezi. E jogszabályok tartalmaznak garanciákat arra vonatkozóan, hogy a vagyongazdálkodás során meghozott döntések megalapozottak, utólag nyomon követhetők, ellenőrizhetők és számonkérhetők legyenek. A közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítványok esetében mindezen garanciák nélkül jogosult a politikai kinevezettekből álló kuratórium a vagyont használni, hasznosítani, illetve felhasználni. Ez a tény önmagában felér a nemzeti vagyon elkótyavetyélésével.

A törvényjavaslat értelmében a MOL Új Európa Alapítvány a MOL részvényeinek mintegy 5 százalékát kapná meg, ami a magyar állam közvetlen tulajdonában álló utolsó részvénycsomag. A szóban forgó részvénycsomag olyan törzsrészvényeket tartalmaz, amelyeket jelenleg az MNV Zrt.-n és a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapon keresztül birtokolt az állam. A MOL nemzetgazdasági jelentőségét maga Orbán Viktor hangsúlyozta, majd’ közel 2 milliárd euró IMF-kölcsönből a 2011. évben megvásárolta azt a részvénycsomagot, amelynek az utolsó részét kívánják kijátszani olyan alapítványokhoz, amelyek felett az állam a jövőben közvetlen kontrollt már nem gyakorolhat. A MOL stratégiai jelentőségét nem kérdőjelezhetjük meg, ezért is különösen fájdalmas, hogy Orbán Viktor most ezt a vagyonelemet kívánja elherdálni.

Tekintsük át azonban a MOL Új Európa Alapítvány feladatait, illetve egészen pontosan közfeladatait, amit a számára juttatott nemzeti vagyonból meg kéne valósítania. Nevesített közfeladat a tehetséggondozás. A tehetséggondozás a sport, a művészet és a tudomány területére terjed ki. Ezen területen tehetséges gyermekek, velük foglalkozó szakemberek és szervezetek támogatása lesz ezen alapítvány célja. Közelebbit nem határoz meg a javaslat, tehát ezen viszonylag tág területen belül gyakorlatilag az alapítvány arra fordítja a pénzét  ami a nemzet vagyona, ugye , amire akarja. Lehetőség volna például arra, hogy olyan tehetséges feltalálók számára, akik jelentőset alkottak a kétfaktoros autentikáció területén, egyszeri vagy rendszeres ösztöndíjat folyósítson az alapítvány, akár életük végéig. Látom, kicsit értetlenül néznek rám. Ha esetleg nem volna mindenki számára világos, hogy mi is pontosan az a kétfaktoros autentikáció, akkor javaslom a kormánypárti padsorokban ülő Rogán Antal képviselőtársuk megkérdezését, aki amellett, hogy országgyűlési képviselő, a kormány tagja, még ezen jelentős informatikai fejlesztésre is maradt ideje és energiája. Ha bárki gúnynak vélné a szavaimat, annak felhívom a figyelmét arra, hogy a WO/2016/027111. lajstromszámon bejegyzett oltalomért Rogán Antal nem akárkitől, hanem a világcég Telekomtól kapott nem kis összeget, tehát minden kétséget kizáróan jelentőset alkotott. Az ilyen sokoldalú feltalálókat az új alapítványnak mindenképpen, gondolhatják majd önök úgy is, támogatnia kellene. De említhetném, mondjuk, Borkai Zsoltot, mint kiváló sportolót, aki sportkarrierjét követően a felnőttfilm-művészet területén alkotott jelentőset, és nemcsak filmszerepet vállalt, de munkájával nagy hatást gyakorolt az egész magyar társadalomra, sőt a tehetséggondozást is szem előtt tartotta (Nacsa Lőrinc: Gréczy Zsolt!), hiszen pár nap alatt tett országosan ismertté egy feltörekvő fiatal ikerpárt, és olyan, addig nem ismert közmondást ismertettek meg a magyar emberekkel, amely csak kevesek által ismert állatélettani megfigyelést is tartalmazott, miszerint „a ló néz, a csikó lát”, a többit pedig önök, gondolom, tudják, esetleg nemcsak szavakból, hanem a gyakorlatból is. Tehát a filmművészet területén alkotott egy jelentőset, de ezért még a mai napig díjazásban nem részesült Borkai Zsolt.

Tisztelt Képviselőtársaim! Lássuk be, ezek olyan rendkívüli teljesítmények, amelyek mindenképpen támogatásért kiáltanak, gondolhatják majd önök, hogy ha ez az alapítvány már működni fog. (Nacsa Lőrinc: Játékautomata-pénzek!)

További nevesített közfeladata lesz az alapítványnak a támogatásközvetítői tevékenység végzése. Támogatásközvetítés a gazdaságfejlesztési programok területén, a környezetvédelem területén, valamint az élsportban. A támogatásközvetítői tevékenységgel, különösen a gazdaságfejlesztés területén, valóban nagyon sok a feladat, és az állam minden segítségre rá van szorulva. A Fidesz tagjai rendszeresen próbálkoznak a támogatásközvetítés nehéz feladatának megoldásával, gondoljunk csak Simonka Györgyre, Boldog Istvánra vagy Mengyi Rolandra. Ők is sokat tettek a gazdaságfejlesztési programok hatékonyságának javítása érdekében, de lássuk be, ennél hatékonyabb és más jellegű segítségre lenne szükség. Intézményi fellépés szükséges ezen az igen fontos és nemzetgazdasági jelentőségű területen. Az új alapítvány ezt a feladatot is meg tudja majd oldani hivatalosan, persze követve a Simonka-, Boldog- és Mengyi-módszert, és akkor minden rendben lesz, hiszen már legálisan is csinálhatja ezt a tevékenységet.

A harmadik közfeladat, amit el kell látnia az új alapítványnak, a karitatív tevékenység. A karitatív tevékenység a legszélesebb körben értendő a törvényjavaslat szövege alapján, a karitatív tevékenység olyasvalami, ami minden jóérzésű ember szívét megmelengeti, ami mindenkiben az önzetlenség és a segíteni akarás képzetét kelti. A karitatív tevékenység csodálatos dolog, több civil szervezet is végzi ezt a hazánkban, és többségük valamilyen egyházhoz köthető, akik önzetlenül, sokszor önkéntesen végzik ezen feladataikat. A karitatív tevékenységgel csupán egyetlen bökkenő akad: ez önkéntes feladatot jelent, nem pedig kötelező állami feladatot, ezért a karitatív tevékenység esetében  hiába rázza a fejét Nacsa képviselő úr  fogalmilag kizárt, hogy közfeladat ellátásáról beszéljünk. Előfordul sajnos, hogy az állam nem vagy nem jól látja el a feladatát, és emberek kerülnek méltánytalan helyzetbe. Ezen a méltánytalan helyzeten igyekeznek segíteni a karitatív szervezetek, amelyek ezt a tevékenységet önként végzik. A karitatív tevékenység tehát az állam alkalmatlanságából fakadó bajok enyhítését szolgáló tevékenység. Ha ilyen tevékenységre hozunk létre új szereplőt, akkor azzal maga a kormányzat ismeri el, hogy képtelen az állami, jogszabályokban meghatározott közfeladatai ellátására. Ilyen célzattal álláspontom szerint nem szabad új szervezetet létrehozni, sokkal inkább azon hibás folyamatokat kell kijavítani kormányzati eszközökkel, amelyek miatt a méltánytalan helyzetek előálltak, amelyek miatt az emberek bajba jutottak.

A tervezett MOL Új Európa Alapítvány tehát csupa olyan társadalmilag hasznos és értékes tevékenységet végezne, amit más formában, más intézményi keretek között nem képes ellátni a fideszes adminisztráció. Különféle alapítványokkal a korábbi években már több kreatív kísérlete is volt a kormánynak. Sajnálatos módon ezen alapítványok esetében az elsődleges cél nem volt más, mint az, hogy a közpénz elveszítse közpénzjellegét, és ennek köszönhetően átláthatatlanul, ellenőrizhetetlenül, számonkérhetetlenül lehessen azt költeni.

(13.40)

A bíróság hiába mondta ki, hogy a közpénzek ilyen formában történő herdálása jogellenes, a jogszabályok megváltoztatása, legyen szó akár egy törvényről vagy akár magáról a Szájer-féle gránitszilárdságú Alaptörvényről, csak egy mozdulat a tisztelt kormánypárti képviselőtársak számára.

A beterjesztett törvényjavaslat nyilvánvalóan a közpénzek átláthatatlan költésének lehetőségét teremti meg, ezért nem szolgálja a nemzet érdekét, egyúttal ellentétes a Szájer-féle Alaptörvény alapelveivel is. A nemzeti vagyon ilyen formában történő eltüntetése, állami kontroll alól történő kivonása a szervezett bűnözés fogalmi körébe tartozik, ha úgy tetszik, nem más, mint állami szintű banditizmus.

Összességében azt gondolom, hogy önök most ebben a súlyos, honfitársaink ezreinek életét követelő helyzetben sem hagynak fel azzal az eddigi gyakorlattal, melyben több mint tíz esztendeje következetesek: nem a köz érdekében kormányoznak, csak azt nézik, hogy miként lehet legalizálni azt, ami egyébként egy normális jogrend szerint egyszerűen köztörvényes lopásnak minősülne, illetve miként tudják biztosítani magukat arra a hamarosan elkövetkező időre, amikor már nem lesznek kormányon, és nem tehetnek meg bármit büntetlenül ebben az országban.

Önök csak erre készülnek, és addig is elkövetnek minden olyan galádságot, és sötét üzelmeket végeznek a parlamenten belül is, amikor ilyen törvényjavaslatokat nyújtanak be. Tehát ismételten azt mondhatom, amit a vezérszónoki felszólalásom végén is mondtam: szégyelljék magukat, még ha önök erre nem is képesek. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
190 18 2021.04.12. 5:05  17-20

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Több mint egy éve küzdenek a magyar emberek a vírussal. Több mint egy éve önök teljes teljhatalommal kormányoznak. Önök azt mondták, hogy mindenért vállalják a felelősséget. Mára kiderült, önök becsapták az embereket, visszaéltek a hatalmukkal, a bajba jutott családokat pedig magukra hagyták.

Maga Orbán Viktor mondta nem is olyan rég, hogy a járvány kezeléséért minden felelősség a kormányé és a kormányfőé, vagyis az övé, és hogy vállalni is fogja a felelősséget. Aztán kiderült, hogy Orbán Viktor ebben sem mondott igazat, hiszen a felelősséget a súlyos járványhelyzetért, a nagyon magas halálozási adatokért nem akarják vállalni, hanem inkább megpróbálják az ellenzékre hárítani. Bejelentették  mikor máskor, mint pont húsvétkor, mert hát önök ilyen nagyon nagy keresztények , hogy kampányba kezdenek, hogy az ellenzék a felelős a kialakult helyzetért. Mindegy, hogy önök voltak és vannak folyamatosan most is döntési helyzetben, és nem az ellenzék. De az a galád ellenzék kérdéseket mert feltenni a járványhelyzettel kapcsolatosan, olyan kérdéseket, amelyek nagy részben a társadalomban is felmerültek a járvány kezelésével, az egészségügy kezelésével, az oltásokkal kapcsolatban, de önök szerint ezzel az ellenzék kételyeket és bizalmatlanságot ébresztett a társadalomban.

Nem, kedves képviselőtársaim! A társadalomban nem azért van bizonytalanság, mert az ellenzék kérdéseket tett fel, hanem azért, mert önök több mint egy éve, napról napra rossz döntéseket hoznak, és összevissza beszélnek mindenfajta sületlenséget. Azért van bennük bizonytalanság, mert amikor nem kellett volna zárni, önök zártak, amikor még nem kellett volna nyitni, önök nyitottak, amikor tesztelni kellett volna, akkor nem teszteltek, amikor kevesebb értelme volt már a tesztelésnek, akkor meg nekiálltak gőzerővel tesztelni.

Azért van bizonytalanság bennük, mert az egyik nap még azt mondta Müller Cecília, hogy egészséges embernek nem ajánlott maszkot viselni, másnap meg már mindenkinek mindenhol, még a szabad levegőn is kötelezővé tették a maszkviselést. Azért van bennük bizonytalanság, mert Gulyás Gergely azt mondta, hogy mindenki nyugodtan összevissza fertőzheti egymást, ha nem idős, legfeljebb egy influenza tüneteit kockáztatja. Aztán kiderült, hogy ez nem igaz, és fiatalok, egyébként egészséges emberek is meghalhatnak a vírustól.

Azért van bennük bizonytalanság, mert Orbán Viktor azt mondta, hogy aki megbetegszik, azt meggyógyítják, és mára sajnos már több mint 20 ezer honfitársunk halt meg. Azért van bizonytalanság, mert Orbán Viktor azt mondta, hogy senki ne menjen Dubajba, meg egzotikus helyekre, mert onnan veszélyes vírusokat hozhatnak be az országba, és a mondatai után egy héttel a barátja, a pénztárcája, Mészáros Lőrinc Dubajban tartotta az eljegyzését, és a NER-lovagok által használt magángép meg szinte megállás nélkül röpköd azóta is az egzotikus országokba, a közpénzen felhizlalt, urizáló, luxusimádó fideszesekkel.

(11.50)

Azért van az emberekben bizonytalanság, mert ők már hosszú ideje egy kávét sem tudnak meginni egy vendéglátóhely teraszán, mert tilos, a vendéglátósok meg éhen halnak, miközben azt látták, hogy a kaszinókban egymás hegyén-hátán lehetnek az emberek, mert azok Fidesz-érdekeltségek, így ott nem veszélyes a vírus.

Azért van bennük bizonytalanság, mert a járvány egyik legsúlyosabb időszakában, amikor az egészségügy összeomlásától lehetett tartani, akkor önök olyan helyzetbe hozták az egészségügyi dolgozókat, hogy közel ötezer dolgozó volt kénytelen elhagyni az egészségügyet.

Azért van bennük bizonytalanság, mert aznap, amikor az eddigi legmagasabb volt a halálozások száma Magyarországon, pont aznap jelentette be Orbán Viktor, hogy nyitunk.

Azért van bennük bizonytalanság, mert amikor azzal a letaglózó hírrel szembesültek, hogy egy 14 éves áldozata is van a vírusnak, akkor Orbán bejelentette, szembehelyezkedve a virológusokkal, az egészségügyi és oktatási szakemberekkel, hogy kinyitják az iskolákat, kockáztatva ezzel a gyermekeink és a tanárok életét.

És azért van bizonytalanság bennük, mert amikor azt látják, hogy folyamatosan nagy számban halnak meg az emberek, és ők mindent megtesznek, amit kérnek tőlük  távolságtartás, maszk, kijárási tilalom , akkor Orbán utasítására Magyarország bejelenti, hogy egyedüli országként itt telt házas Eb-meccseket fogunk rendezni. Az nem számít, hogy ezzel megint tízezrek életét kockáztatjuk, az a lényeg, hogy a fényes tekintetű vezető jól érezze magát a VIP-páholyban, hogy telt ház van. Na, ezekért van bizonytalanság és félelem az emberekben, és nem az ellenzék miatt!

A kormány elhibázott válságkezelése, a kormány alkalmatlansága miatt van bizonytalanság és félelem, mert látják, hogy amikor tenni kellene, akkor önök erre képtelenek. Hiába próbálnak terelni! Amit elkövettek, az bűn, a bűn pedig büntetést érdemel, ami utol is fogja érni önöket. (Taps a Jobbik és a DK soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
190 112 2021.04.12. 0:06  111-112

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Elnök Úr! Megvárjuk a kizárólagos felelős Orbán Viktort.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
196 114 2021.05.03. 0:02  113-114

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Megvárjuk Orbán Viktort. (Varga Mihály: Best of…)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
197 96 2021.05.17. 0:02  95-96

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): (Hangosítás nélkül:) Megvárjuk a ficsúrok fejedelmét.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
200 88 2021.05.20. 17:28  1-102

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A költségvetési viták során azért vagyunk nehéz helyzetben, mert valamit tervezünk, és olyan, előre nem látható események és dolgok történhetnek, amik ezt teljes mértékben keresztülhúzzák.

Így volt ez egy évvel ezelőtt is, amikor az idei költségvetésről vitáztunk, ugye, akkor még nem tudhattuk, hogy érkezik a járvány, és nem tudhattuk, hogy önök válságkezelés címén majd arra használják föl ezt a járványt, hogy például az önöknek nem tetsző önkormányzatokat ellehetetleníthessék, vagy pedig nem tudhattuk előre, hogy nagyon sok pluszpénzt kapnak az Európai Uniótól járvány- és válságkezelésre, amit majd nem a válságkezelésre fognak fordítani, hanem a saját barátaik, rokonaik és haverjaik zsebének tömésére.

A ’22-es költségvetés tárgyalásánál egy dolgot láthatunk előre jelen pillanatban, hogy nem alkalmazkodik a jelenlegi helyzethez az önök tervezése. Ez egy választásikampány-költségvetés.

(17.30)

Önök erre készültek, pedig a járvány idején, amikor elszabadultak az ingatlanárak, elszabadultak az élelmiszerárak, amikor hatalmas az infláció, munkahelyek szűnnek meg, több százezer magyar család él nagyon nehéz helyzetben, akkor mi úgy gondoljuk, hogy egy költségvetésnek ezt a helyzetet kellene tükröznie, és arról kellene szólnia elsősorban, hogy hogyan tudnak segíteni az embereken egy ilyen nehéz helyzetben, hogyan tudják jobbá tenni az életüket, hogyan tudunk jólétet, jó életet biztosítani nekik. Propagandával, óriásplakátokon hirdetett erősödéssel, manipulált statisztikákkal nem segítünk rajtuk.

Tehát beszélhetünk itt 5,2 százalékos gazdasági növekedésről, 5,9 százalékos költségvetési hiányról vagy 3 százalékos inflációról, ha ezek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, hiszen hogyha elmennek vásárolni, akkor pontosan látják, hogy az infláció jelen pillanatban például hol tart, és mennyivel emelkedtek az alapvető élelmiszerek árai, akár a húsé is, az elmúlt időszakban.

De, ugye, ez már önöknél elfogadott általában, mert elég, ha csak Selmeczi Gabriellára utalok, aki előttem szólalt fel, és aki hosszasan sorolta, hogy a nyugdíjasokat önök mennyire veszik komolyan, százalékokban beszélt bizonyos dolgokról, amikkel önök segítik a nyugdíjasokat. Na most, ezek a százalékok mit jelentenek a valóságban? Hát, azt jelentik a valóságban, hogy önök január-május hónapra átlagosan 890 forint/hóval emelték meg a nyugdíjakat. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy egy napra vetítve nem egészen 30 forintot is adtak a nyugdíjasoknak az elmúlt időszakban. Hát, mit ne mondjak, szép kis megbecsülése ez a napi 30 forint a nyugdíjasoknak! Hiszen a statisztikák helyett a valóságot kellene látni, a valóság pedig az, hogy önök 890 forint/hóval emelték átlagosan a nyugdíjakat.

De azon kívül, hogy segítünk az embereknek egy ilyen költségvetéssel, hogyha nehéz helyzetbe kerülnek, fontos lenne az is, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg, amik jobbá teszik az életüket.

Az elmúlt években a költségvetés tárgyalásai során sorozatban nyújtottam be módosító javaslatokat, hiszen Rákosmente és Kőbánya-Kertváros méltatlanul kimaradt az elmúlt években a fejlesztésekből. Nem rajtunk múlott, hiszen, mint mondom, sorozatban nyújtottam be módosító javaslatokat, amiket sajnos önök, a Fidesz, és még inkább sajnos, hogy a kerület, Rákosmente fideszes országgyűlési képviselője is leszavazott. De újra megpróbálom, arra kérem önöket, vegyék figyelembe azt, hogy Rákosmentén is szeretnének az emberek jobban élni, és szeretnék azt, hogyha azokból a pénzekből, azokból a fejlesztési pénzekből, amik esetleg rendelkezésre állnak, ők is részesülhetnének, a kerület is részesülhetne.

Az nem járható út az én véleményem szerint, hogy a XXI. században egy világvárosban, európai fővárosban, Budapesten még mindig vannak olyan utcák, ahol nincs aszfalt, és ahol esetleg még gondokat jelent a csatornázás is.

Éppen ezért szeretném, hogyha figyelembe vennék a módosító javaslataimat, megfontolnák azokat, és elfogadnák. Rákoscsaba Rákosmente része, Budapest legkeletibb városrésze; az itt élő 13 ezer embernek is járna a XXI. századi körülmény. A kerület számos utcájában nincs aszfaltburkolat, ami rontja az autók állapotát, és alacsonyan tartja az ingatlanok értékét. Mivel Rákoscsaba a főváros része, így nehéz európai uniós pályázatot nyerni infrastruktúra-fejlesztésre. Ez a 300 millió forint, ami a módosító javaslatomban van, jó alapot ad a rákoscsabai úthálózat fejlesztésére. Véget kell vetni az esőzések utáni méteres tócsák időszakának. Több mint 90 éves Rákoscsaba  úgy gondolom, többet érdemel.

Mint ahogy többet érdemel véleményem szerint Rákoskert is, ahol hasonló problémák vannak, hiszen Rákoskert szélső részein borzalmas állapotú utak vannak. A kis utcákban élő emberek is megérdemlik a normális közlekedési körülményeket, hiszen Budapesten, Európa közepén élnek. Esőzések idején a domboldalról lezúduló víz miatt nehéz a közlekedés, a szórt utakat az esővíz kimossa, így a probléma végső megoldása az utak aszfaltozása lenne. A kormányzati elvonások miatt sem a kerületnek, sem a fővárosnak nincs erre forrása, így ez az összeg jó kiindulópont lenne a kerület útjainak fejlesztésére.

Hasonló a helyzet egyébként Rákoskeresztúron is, hiszen Rákoskeresztúr útjai nagyrészt felújításra kerültek az elmúlt 15 évben. A felújítások az utóbbi pár évben megálltak, és állapotromlás is bekövetkezett. A városrész kisebb és bekötőútjai szorulnak felújításra és kátyúmentesítésre. A 300 millió forint, amit itt javaslok ebben a módosító javaslatban, jó lehetőséget ad a kisebb úthibák kijavítására és a nagyobb útszakaszok felújítása tervezési és kivitelezési szakaszának elindítására.

De sajnos Rákosmente mint Budapest legnagyobb kiterjedésű kerülete, nincs jó állapotban, éppen ezért Rákoshegyen is szükség lenne közútfejlesztésre, karbantartásra és csatorna-korszerűsítésre. Rákoshegy az útfelújítások szempontjából a legelhanyagoltabb kerületrész Rákosmentén. Nemcsak a kis mellékutcák, de a főbb utakba torkolló összekötő utcák is borzalmas állapotban vannak. 2021-ben nincs mindenhol aszfaltozott utca. 2020-ban a kerület vezetése megígérte a rákoshegyi utcák aszfaltozását, de a koronavírus-járvány miatti kormányzati elvonások ezt ellehetetlenítették. Ezen összeg elegendő lenne Rákoshegy összekötő utcáinak aszfaltozására. Az ott élő emberek is megérdemlik véleményem szerint a sár- és kátyúmentes utakat a XXI. században.

Ahogy mondom és említem, Rákosmente nagyon nagy kiterjedésű kerület, a legnagyobb kiterjedésű kerülete Budapestnek. Családi házas övezet, de nagyon nagy részben találhatóak itt lakótelepek is. A lakótelepek sincsenek jobb állapotban egyébként, mint a családi házas övezet, hiszen a rákoskeresztúri parkolók elhanyagolt és rossz állapotban vannak, néhány helyen már veszélyessé vált a közlekedés. A lakók védelme érdekében sürgősen javításra szorulnak az évek óta elhanyagolt útszakaszok. Én úgy gondolom, hogy ez a 250 millió forint, amit a módosító javaslatomban javasolok, az segíthetne legalább valamennyire, hogy ezt az áldatlan állapotot megpróbáljuk valahogy elkerülni.

Budapest XVII. kerületének tulajdonában 728 darab lakás és más, lakhatásra kiadott ingatlan van. Ezen lakások egy részében borzasztó lakhatási körülmények uralkodnak. A leromlott állapotú önkormányzati lakások az egész lakókörnyezetre hatással vannak.

Tavaly is benyújtottam egy módosító javaslatot, akkor is leszavazták. Rákosmente önkormányzata egyébként egy sikeresen elnyert európai uniós lakásfelújítási pályázat önrészét nem tudta előteremteni. 2022-re ez a 700 millió forint, amit most javaslok, jó alapot ad esetleges pályázatok önrészéhez vagy a saját beruházások elkezdéséhez. Meg kell teremteni minden önkormányzati lakásban lakó rákosmenti számára a XXI. századi életkörülményeket és a jólétet Európa közepén, főleg azért, mert mint említettem, kihatással van a lakókörnyezetre is az, hogyha ezek a lakások nem megfelelő állapotban vannak.

Rákosmentén is fontos lenne az oktatás fejlesztése, az oktatási intézmények fejlesztése. Én úgy gondolom, hogy 2021-ben fontos a környezettudatos életmód és a meglévő erőforrások leghatékonyabb kihasználása. Ehhez energiahatékonyságot növelő beruházásokra van szükség a kerület oktatási-nevelési intézményeinél is.

Mivel Rákosmente a közép-magyarországi európai uniós fejlesztési régióba tartozik, így szinte lehetetlen lenne ezeket a fejlesztéseket EU-s kohéziós alapból finanszírozni. A kerületnek önerőből, a kormányzati elvonások következtében évekbe telne a fejlesztéshez szükséges összeget előteremteni. Politikai hovatartozástól függetlenül minden rákosmenti politikus közös célja kellene hogy legyen, hogy az itt felnövő generációk a lehető legjobb szolgáltatást kapják az országtól, a kerülettől, és hogy a fejlesztések a lehető legoptimálisabb költségekkel valósuljanak meg. Éppen ezért az energetikai korszerűsítés és a napelemek telepítése szerintem nagymértékben tudna segíteni ezen a helyzeten.

Aztán, hogy beszéljünk konkrét intézményekről is: a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium belső felújítása és bővítése is most már, én úgy gondolom, hogy időszerű lenne, hiszen a XVII. kerület lakosságszáma folyamatosan növekszik, és ez egy egyre nagyobb terhet ró a kerületi intézményekre is.

(17.40)

A Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium valaha az ország egyik legjobb általános iskolai részével büszkélkedett. Az intézmény főépületének szigetelése öt évvel ezelőtt megtörtént, de a belső felújítás elmaradt. A falakról sok helyen pereg le a festék, a mosdók balkáni állapotokat mutatnak, a folyosók mennyezetét adó álmennyezet sok helyen hiányos, a testnevelési öltözők állapota siralmas. Úgy gondolom, hogy ez az összeg, amit itt javasolok, fontos lenne. Az intézményben összesen körülbelül ezer diák tanul három épületben és egy ideiglenes konténerben. Évek óta megvannak a tervek a főépület egy plusz emelettel való bővítéséről, csak mindig forráshiány miatt félre lett tolva ez a fejlesztés. Úgy gondolom, hogy sokat segíthetne a kormány, sokat segíthetne a Fidesz és a Fidesz rákosmenti országgyűlési képviselője, ha megszavaznák ezt a módosító javaslatot.

Aztán parkfelújítások és parkfejlesztések is lehetnének a kerületben, hiszen a lakosoknak ez is fontos lenne. A kőbányai Álmos utcai erdő jelenleg csak egy gondozatlan terület, a lakók számára nem jelent kikapcsolódási lehetőséget, egy játszótér és egy szabadidőpark kialakítása sokat javítana az itt élők életkörülményein. Úgy gondolom, az a 70 millió forint, amit javasoltam ennek a beruházásnak a megvalósulására, az nem egy akkora összeg, ami ne érné meg.

Voltak fejlesztések egyébként, hiszen Rákoskeresztúr városközpontot és a főteret felújították. A probléma csak az, hogy ez a felújítás azt eredményezte, hogy van egy teljes mértékben leaszfaltozott terület, ahol van szökőkút, minden, egy dolog nincs: árnyék, hiszen arról elfelejtettek gondoskodni. Tehát a legnagyobb melegben, amikor a rákosmentiek használni tudnák a főteret kikapcsolódásra, beszélgetésre, vagy leülnének a padra, akkor azt a tűző napon, 40 fokban kell megtenniük. Éppen ezért én úgy gondolom, hogy a napvitorla-telepítés megoldás lehetne erre a területre, és ha már energiatakarékosságról és megújuló energiáról beszéltünk, akkor esetleg napelemes lámpák telepítése is sokat segítene. Kérem, hogy az erre beadott módosító javaslatomat is fogadják el.

Úgy gondolom, mindannyiunk számára nagyon fontos a környezetvédelem. A Merzse-mocsár Budapest egyetlen természetes mocsara. A mocsár víztartalmának megtartása kiemelten fontos feladat. Az itt élő állat- és növényállomány léte és megmaradása nemcsak Budapest, de az egész ország számára fontos, kiemelten fontos a mocsár folyamatos vízellátásának megoldása, hogy többé ne száradjon ki. Kérem, hogy segítsék ezt az állagmegóvást is.

De egyre jobban megy az időm, ezért még két nagyon fontos dologra szeretném felhívni a figyelmüket, és két nagyon fontos módosító javaslatra. Az egyik az, hogy a Rákosmentén élőknek a legnagyobb problémát a közlekedés jelenti. Nem jó az, hogy akár a reggeli csúcsidőszakban, akár az esti, délutáni csúcsidőszakban órákat kelljen állni a dugóban, hiszen Rákosmentére ez sajnos jellemző. Rákosmente, de talán Budapest egyik legjobban terhelt útja a Pesti út. A Pesti út terhelése a lakosságszám folyamatos növekedése miatt egyre magasabb, a terhelés csökkentésének csak egy alternatívája van, ha új főútvonalakat építünk ki. Erre lenne alkalmas a Vidor utca kétszer kétsávossá bővítése, ezzel a Cinkotai út és a Keresztúri út összekötése. A Keresztúri úti felüljáró átesett kisebb javításokon az utóbbi években, de teljes körű felújításra lenne szükség.

A beruházás tartalmaz még egy felüljárót a Rákos-patak fölé, ami megóvja a patakparti környezetet. A beruházás hatására Rákosliget teljes forgalma levezetésre kerülhetne a Pesti útról, és így csökkenthetnénk a Pesti út terhelését. Úgy gondolom, ez egy nagyon fontos feladat lenne. Kérem, hogy támogassák ezt a módosító javaslatot.

Mondtam, Rákosmente egy nagyon nagy kiterjedésű, de egyébként egyre növekvő lélekszámú terület, majd’ 90 ezren élnek már ebben a városrészben, ami azt jelenti, hogy többen laknak itt, mint mondjuk, Sopronban, Szombathelyen vagy Tatabányán. Úgy gondolom, hogy a minőségi kikapcsolódásra is fontos lenne figyelmet fordítani. Rákosmentén három strand volt, mára egy sincs. A rákoscsabai Mária strandfürdő Rákoscsaba és Rákoscsaba-Újtelep őshonos lakóiban egyaránt szép emlékeket ébreszt. Rákoscsabán két strand működött, viszont már évtizedek óta egyik sem üzemel, a kerület lakóinak bánatára. A Mária strandfürdő területe még a mai napig is alkalmas lenne az eredeti célját betölteni. Kiváló a közlekedése, kiváló adottságai vannak. Úgy gondolom, hogy megérdemel Rákosmente egy strandfürdőt. Ehhez nem kellene semmi más, csak akarat, és az önök részéről támogatás, hogy támogassák ennek a strandfürdőnek a felújítását, ami jelen pillanatban is még önkormányzati tulajdonban van, hogy a rákosmentiek egy megfelelő strandfürdőben minőségi szabadidőt tölthessenek el.

Úgy gondolom, hogy ezek a módosító javaslatok, amiket benyújtottam önök felé, támogathatóak. Ha önöknek az lenne a fontos, hogy az emberek érdekében használjunk fel fejlesztési forrásokat, akkor támogatnák ezeket a módosító javaslatokat. Külön felszólítom Rákosmente fideszes országgyűlési képviselőjét, hogy szavazatával támogassa ezeket a módosító javaslatokat, és tegyen ő is azért, hogy az emberek Rákosmentén is jólétben és szabadságban élhessenek. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
201 96 2021.05.21. 15:14  77-106

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Akárhogy vesszük, a tegnapi naphoz is kapcsolódik ez a mai vita, hiszen a költségvetés megalapozásáról vitatkozunk. Nekem már magával a szóval is problémáim vannak, hogy mennyire megalapozott az önök elképzelése, a hozzászólásaik és minden más a költségvetéssel kapcsolatban, az tegnap is tapasztalható volt és a mai nap folyamán is. Amikor Nacsa Lőrinc megtámad egy hölgyet itt a parlamentben, hogy miért nem tett bármit is egy bizonyos időszakban a Siótourral kapcsolatosan, és arra nem veszi a fáradságot, hogy ennek utánanézzen, ez nagyon jól mutatja  ugye, ez a hölgy abban az időszakban, nagyon helyesen, otthon volt gyesen, és Potocskáné Kőrösi Anita a gyermekeit nevelte , amikor nem néz utána ilyen információknak, az azt mutatja, hogy önök szakmailag mennyire megalapozottan készülnek fel, szólnak hozzá és teszik a dolgukat. (Nacsa Lőrincnek:) Majd hozzászólhat, Nacsa képviselő úr, nyugodtan! Mindig dörmög ott az orra alatt. Nyomjon egy gombot, mondja el a véleményét, meg fogjuk hallgatni, hogy mire alapozza majd azt, és azt várnám, hogy esetleg elnézést kér egy hölgytől, képviselőtársunktól, Potocskáné Kőrösi Anitától.

A tegnapi nap folyamán volt itt egy felszólalás Selmeczi Gabriellától, aki hosszasan ecsetelte, hogy a kormány mennyire segít a nyugdíjasoknak, hogy a kormány mit tesz a nyugdíjasokért, különböző százalékokat sorolt hosszú perceken keresztül. Egyébként aznap tette mindezt Selmeczi Gabriella, amikor nyílvánosságra került, hogy önök januártól májusig átlagosan 890 forint/hóval emelték a nyugdíjakat. 890 forinttal! Ez azt jelenti, hogy napi majdnem 30 forinttal sikerült önöknek a nyugdíjasokat megtisztelni. Önök pedig itt sikerpropagandát mondanak azzal kapcsolatosan, hogy mi a nyugdíjasokhoz való hozzáállásuk. Körülbelül ennyire tisztelik a nyugdíjasokat, ezzel a napi 30 forinttal.

Azt is elmondtuk, hogy a költségvetésnek mindig alkalmazkodnia kellene a jelen helyzethez, a realitásokhoz, a való élethez, és azt kellene figyelembe venni. De azt látjuk, hogy önök egyáltalán nem a való életben élnek, hanem egy elefántcsonttoronyban vannak, nem látják azt, hogy a járványhelyzet következtében milyen nehéz helyzetben vannak a magyar családok, milyen nehéz helyzetbe került több százezer család, ahol elvesztették a munkájukat, ahol napról napra élnek, sőt nagyon sok helyen már a napról napra élés is nehézségeket jelent. De önök nem ehhez alkalmazzák sem a költségvetést, sem a megalapozó törvényeket.

Az önkormányzatokról itt is nagyon sok szó esett. Elmondták, hogy az önkormányzatoknak mit kellene csinálniuk, de az én véleményem szerint önök nem beszélnek az önkormányzatokkal. Önöknek fogalmuk sincs arról, hogy az önkormányzatok feladat- és hatásköreit hogy változtatják meg, milyen nehéz helyzetbe hozzák őket, s ezzel mennyire megy tönkre az ország, mennyire mennek tönkre bizonyos területek. Mi viszont beszélgetünk az önkormányzati képviselőinkkel, akik nagyon komoly munkát végeznek a különböző önkormányzatokban, meghallgatjuk a véleményüket, meghallgatjuk a javaslataikat, sőt be is nyújtjuk azokat a javaslatokat, amiket nekünk javasolnak. Csak hogy egy-két példát említsek: nem tudom, mennyire tudják, hogy a IX. kerületben milyen problémák vannak. Tudják, a IX. kerület Ferencváros. Önöknek nemcsak azzal kellene foglalkozniuk, amikor a Ferencváros nevet hallják, hogy a valóban világhírű labdarúgócsapatot hogyan tudják bekebelezni és hogyan lehet Kubatov Gábor az ő elnöke és fürödhet a nagy népszerűségben, hanem, tudják, van egy Ferencváros nevezetű kerület is, amely igaz, hogy ellenzéki vezetésű, igaz, hogy önök ott elvesztették az önkormányzati választásokat, de azért jó lenne, ha Ferencvárosban például a városrehabilitációs program folytatására szánnának pénzt.

(16.00)

Hiszen Budapest belső területének egyik kiemelkedő értéke az egyedi városszerkezeti karakter és építési arculat (Dr. Rétvári Bence közbeszól.), Belső- és Közép-Ferencváros része a világ egyik legjelentősebb historikus és szecessziós stílusú épületállományával rendelkező Budapestnek.

Államtitkár úr, figyeljen, hátha esetleg tanul ön is valamit ebből (Dr. Rétvári Bence: Figyelek!), hátha esetleg megihletik ezek a sorok, és esetleg még meg is szavazza azt a módosító javaslatot, amit a Jobbik benyújtott Ferencváros érdekében, amit önök természetesen figyelembe vehetnének, és segíthetnének, hogy ez a városkarakter-megőrzés megtörténjen. A leghatékonyabb megoldás lenne egy komplex városrehabilitáció alkalmazása, melynek során a gazdasági, társadalmi, környezetvédelmi, infrastrukturális és városépítészeti szempontokat átfogóan és összehangoltan kezelik.

A rehabilitációs program folytatásaként kulcsszerepet kap az eredeti városi szövet megőrzése, a tömbök építészeti és társadalmi revitalizációja. Ezt az egyensúlyteremtő városrehabilitációs modellt egyidejűleg irányítják az önkormányzati, a befektetési és a lakástulajdonosi piaci elképzelések és szempontok. Államtitkár úr, szerintem ez abszolút támogatható lenne, hiszen Ferencváros önöknek is fontos lehet, attól függetlenül, hogy mint említettem, elvesztették az önkormányzati választásokat.

De hadd mondjak még másik példát, lehet, hogy ez még jobban meglepi önt esetleg. Terézvárosban dr. Beleznay Zsuzsanna jobbikos alpolgármester asszony, aki egyébként úgy dolgozik, ahogy önök eddig még soha nem dolgoztak, kint van folyamatosan az emberek között, az emberekért próbál tenni, és folyamatosan kapcsolatot tart velük, nagy-nagy megelégedésére egyébként a terézvárosi polgároknak, hiszen tudják, egy-egy kerületben, egy-egy városban a mindennapokban nincsenek fideszesek meg MSZP-sek meg jobbikosok, minden egyes döntés, amit önök meghoznak, minden egyes probléma ugyanúgy érinti a fideszes szavazót, mint a jobbikos szavazót is. Éppen ezért Beleznay Zsuzsannát a fideszes szavazók is elismerik, hiszen őértük is dolgozik. Ő kért meg arra, hogy felhívjam az önök figyelmét arra, hogy Terézvárosban milyen problémákat okoztak az önök rendelkezései, és mi lenne, amiben segíthetnének. Például, nem tudom, mennyire tudják, hogy szeretnék, ha az egyik legfontosabb világörökségi helyszínünk, az Andrássy út végre XXI. századivá válhatna. (Dr. Rétvári Bence: Maradjon XIX. századi!  Nacsa Lőrinc: Jobb a XIX. századi!) Az ország sugárútja jelenleg… Államtitkár úr, menjen ki, nézze meg (Dr. Rétvári Bence: Az sem tetszik?), hogy ez a sugárút jelenleg egy koszos autópályára hasonlít önöknek köszönhetően. Nem mint Budapest ékköve jelenik meg, hiszen sem a fővárosi, sem a terézvárosi önkormányzat nem képes ezt a kérdést önerőből rendezni. (Nacsa Lőrinc: Mert jobbikos az alpolgármester!) Önöknek köszönhetően nem képes, önök vonták el azokat a bevételeket az önkormányzatoktól. És turisztikai, levegőminőségi és kereskedelmi szempontból is itt az ideje az állami beavatkozásnak, hogy az Andrássy út a szmogból és a kátrányból fellélegezve a budapesti turizmus ütőere lehessen. Csak lehet, hogy önöknek ez nem fontos.

Mint ahogy lehet, hogy önöknek az sem fontos egyébként, és ezt is ajánlom Nacsa Lőrinc figyelmébe is, hogy a Nyugati pályaudvar mögött a rozsdaövezet rekultiválása vajon várate még magára. (Nacsa Lőrinc: Nem szavaztad meg!  Dr. Rétvári Bence: Ti támadjátok!) Nem lennee jobb, ha önök megszavaznák egy ökoparkolóház építését? Most lehetőségük van rá, hiszen benyújtottam módosító javaslatban (Dr. Rétvári Bence: Ti támadjátok!), hogy támogassák, hogy Budapest belvárosi kerületei számára a legnagyobb kihívást a parkolóhelyek hiánya és a koszos levegő jelenti. Ezt az ingyenes parkolás rendszere tovább rontotta, hála a Fidesznek. Ugye, ezt is önök hozták, bár próbálják, ahogy látom, most sem elismerni a hibájukat. Célunk olyan, Nyugat-Európában már ismert parkolóház felépítése, amely több mint ezer parkolóhelyet tudna biztosítani (Dr. Rétvári Bence: Behozza a belvárosba az autókat?), egyben több szinten, több ezer négyzetméternyi zöldfelületet és parkot adhat Magyarország legsűrűbben beépített területének. Változtathatnak ezen, csak támogatni kell ezeket a javaslatokat!

De mondok, államtitkár úr, mást, ami lehet, hogy önt esetleg érdekli. Tudja, Budapest belvárosa sok tekintetben kis értékű vagyonellenes bűncselekmények fellegvára is. Pintér Sándor azt mondta, hogy két hét alatt rendet tesz, sajnos ez a rend továbbra sem áll fenn. Tehát én úgy gondolom, hogy a belvárosi rendőrkapitányságok fejlesztésére is adhatnának pénzt. Ezt is dr. Beleznay Zsuzsanna kérte, be is nyújtottuk ezt a módosító javaslatot. Tehát tehetnek azért is, hogy a rendőrök jobb körülmények között végezhessék a munkájukat nap mint nap.

Aztán mondok még mást, jó, önöknek, ami hátha meglepi önöket. Tudják, Budapest belső kerületeiben a legtöbb társasház a lakófunkció mellett fontos műemlék is. Tehát ha majd nem az autóból nézik, egyszer sétáljanak el, mondjuk, a VI. kerületbe, nézzék meg, egyébként gyönyörű műemlék épületek is vannak. A probléma csak az, hogy ezeknek az állapota sok tekintetben gyakorlatilag életveszélyes, tehát akár még önökre is életveszélyt jelenthet, nemcsak az ott lakók, hanem a járdán közlekedők is veszélyben vannak a lezuhanó vakolatdarabok miatt. Úgy gondoljuk, és úgy gondolja a VI. kerületi önkormányzat is, hogy ne várjunk addig, amíg tragédia történik. Igen, tudjuk, hogy ezek többségében magántulajdonú ingatlanok, ám a lakóközösségeknek, bár önök azt állítják, hogy itt óriási megtakarításai vannak a családoknak, nincs megtakarításuk, nincs forrásuk önerőből rendezni az épületek állagát. Mind műemlékvédelmi, mind városképi, mind turisztikai, mind biztonsági szempontból elengedhetetlen lenne az állami beavatkozás és segítség. Ezt is megtehetik majd most, amikor gombot fognak nyomni, hiszen szavazhatnak erre a módosító javaslatra is, ami pénzt adna az állami költségvetésből, hogy olyan fejlesztéseket valósíthassunk meg, amelyek valóban az emberek életét jobbá teszik.

Mondok még valamit. Ha már folyamatosan egy járványhelyzet közepén vagyunk, és önök az egészségügy helyzetéről beszélnek, és nem ismerik el azt, hogy önöknek is köszönhetően milyen nehéz helyzetben van az egészségügy, milyen leromlott állapotban van az egészségügy, itt van, rögtön mutathatják, hogy önök hajlandók segíteni, például a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Országos Traumatológiai Intézet rekonstrukciója. Ezt az 1930-ban épült és azóta gyakorlatilag fel nem újított kórházat látni kell ahhoz, hogy elhiggyük, milyen. (Nacsa Lőrinc: Ez nem költségvetés!) Tehát el kellene menniük, meg kellene nézni, hogy milyen, és elképzelhető, hogy akkor másképp állnának hozzá ehhez a helyzethez. A festék mállik, a vezetékek lógnak a falakról, a folyosók piszkosak és tele vannak kiselejtezett bútorokkal. A beteg emberek az 50 éves rozsdás vaságyakon fekszenek; a betegeknek maguknak kell behozniuk a saját vécépapírjukat, törölközőiket, tisztálkodószereiket, törlőruháikat, valamint az evőeszközeiket is. Én úgy gondolom, hogy sokkal jobb helyen lenne az erre nyújtott költségvetési forrás, ha önök ezt megszavaznák, mint bárhol máshol, ahol, mondjuk, Mészáros Lőrinc vagy Tiborcz István megjelenik.

És ha már egészségről beszélünk, képviselőtársaim: nem tudom, mennyire tudják azt a súlyos egészségromboló helyzetet, ami jelen pillanatban Budapest belvárosa vízvezetékeinek köszönhetően fennáll. Ha rátekintünk arra a térképre, amely összegzi Budapest ivóvizének ólomtartalmát, láthatjuk, hogy a teljes belváros a vörös zónában van, azaz az ivóvíz túl sok ólmot tartalmaz, amelynek fő oka a rossz és elhasználódott csővezetékekben keresendő. Ez olyan hatalmas beruházást jelent, amelyet csak állami segítséggel oldhatnak meg a kerületek és az önkormányzatok. Én úgy gondolom, nem nézhetjük tétlenül, hogy az egyik alapszükségletünk, az ivóvíz, mérgezze budapestiek tízezreit. Önök ez ellen is tehetnének, hiszen soha nem foglalkoztak ezzel, soha nem foglalkoznak azzal, hogyan tehetnék a budapestiek életét jobbá. Én úgy gondolom, hogy most tehetnek ezzel kapcsolatosan, hiszen ha el tud indulni ez a beruházás, önöknek nem kell mást csinálniuk, mint a költségvetésből megfelelő forrást biztosítani arra, hogy ne ólommal mérgezett vizet kelljen inni a belvárosi lakosságnak.

Lehet, hogy azt mondják, hogy hú, ezek nagyon nagy kiadások, mert biztos ezt mondják, hiszen önök megalapozottan gondolkoznak folyamatosan, és arra, amire kellene, arra soha nem jut pénz, ellenben minden másra igen. Igazuk is van, mert ezek nem kis beruházások lennének, nem kis összeget emésztene fel, de attól függ, hogy milyen szempontból nézzük, hiszen ha egy magyar család keresete szempontjából nézzük, akkor nagyon nagy pénz.

(16.10)

Viszont ha más szemszögből nézzük, mondjuk, abból a szemszögből próbáljuk meg megnézni, hogy egy kis falu labdarúgócsapata…  ha már a Ferencvárostól kezdtük, akkor végezzük egy másik labdarúgócsapattal: a felcsúti fociakadémiára önök mennyi pénzt, mennyi közpénzt herdáltak el az elmúlt években, akkor ezek a felújítások és ezek a kérések, amiket itt most éppen felsoroltam önöknek, ezek elenyészőek ahhoz képest, hogy csak a tavalyi évben 7,5 milliárd forint közpénzt költöttek a felcsúti fociakadémiára, vagyis napi 21 millió forint közpénzt juttattak a felcsúti fociakadémiára.

Eddig, mióta önök vannak kormányon, 80 milliárd vándorolt focira Felcsútra  80 milliárd! , tehát ez bőven kijönne, amit az előbb felsoroltam, ebből az összegből, és ennek a felcsúti focicsapatnak a saját tőkéje jelenleg 33 milliárd forint.

Uraim, döntsék el, hogy mi a fontos önöknek: a felcsúti foci vagy az, hogy ne legyen ólommal mérgezett a víz, hogy az Andrássy út ismét régi pompájában mindenki megelégedésére szolgáljon, vagy pedig az, hogy ne essen az emberek fejére a vakolat és a műemlék épületeket megvédjük. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ezt önöknek kell eldönteni, a szavazásukkal el is fogják majd dönteni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
201 100 2021.05.21. 1:39  77-106

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Ígérem, rövid leszek, csak nem tudom, egyáltalán mit szabad kimondani, mert a Házban a „ficsúr tízmillió” után már elég furcsának tűnik, bár tudom, hogy önöknek mást szabad mondani, mint egyébként az ellenzéknek, tehát önök nyugodtan használhatnak olyan szavakat ebben a Házban, amiért nem jár büntetés, nekünk meg mindenért.

Tehát félve szólalok meg, de muszáj azt mondanom, hogy Nacsa Lőrinc egyszerűen az előző felszólalásában is töményen hazudott. Tehát ön, képviselő úr, hazudik! Elmondom, mivel. Például azt mondja, hogy az szja-mentességet nem szavaztuk meg. Megszavaztuk, képviselő úr! Nézze meg, sőt, mondok önnek még valamit a fiatalokkal kapcsolatban: a mi ötletünk volt. Mi nyújtottuk be legelőször, hogy kapjanak a fiatalok szja-mentességet, meg is szavaztuk.

Tehát mit mondott az előbb? Hogy nem szavaztuk meg? Mit csinált ön? Hazudott. Azt mondja, hogy lekéste Szilágyi képviselő úr a költségvetési vitát. Mit csinált ön jelen pillanatban ezzel a mondattal? Hazudott, hiszen tegnap a költségvetési vitában, ajánlom önnek, nézze vissza a 17 perces felszólalásomat, hátha tanul belőle egyébként. A tegnapi költségvetési vitában tehát mit csinált ön? Nem mondott igazat! Hazudott!

Akkor egy dologban még egyszer, ha a rendőrökről már beszélt… (Nacsa Lőrinc közbeszól.) Így van, Nacsa képviselő úr, ha meg akarják köszönni a rendőröknek ezt a munkát, akkor nincs más dolga, mint megszavazni azt a módosító javaslatot, amit benyújtottunk, hogy a rendőrök megfelelő körülmények között végezhessék a munkájukat a belvárosban is, ítéljék oda nekik azt az összeget, hogy fel lehessen újítani a rendőrkapitányságokat.

Itt a módosító javaslat, hogyha akarja, még csatlakozhat is hozzá. Én örömmel várom, egy dolgot kérek csak öntől, képviselő úr: ne hazudjon a Parlament falai között! Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
202 92 2021.05.25. 0:07  91-92

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Ha hagyják, hogy feltegyük a kérdést, és nem vonják meg a szót, akkor megvárjuk a miniszterelnök urat.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
203 18 2021.05.26. 5:06  17-20

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Két dolgot szeretnék tisztázni a felszólalásom elején. Az egyik az, hogy azok az idézetek, amelyeket majd fel fogok olvasni, a parlament hivatalos jegyzőkönyvéből származnak, amelyeket majd megnézhetnek az Országgyűlés honlapján is.

A másik, amit le szeretnék szögezni, hogy nem látogatói belépővel érkeztem be ide az Országgyűlésbe, hanem mint országgyűlési képviselő tehetem meg a felszólalásomat azért, mert a választópolgárok bizalmából lehetek itt, és őket kell képviselnem az Országgyűlésben, azokat a választópolgárokat, akik egyébként, ha az ellenzéket nézzük, többen is vannak, mint a jelenlegi kormányzó párt, már 2018-ban is többen voltak. Tehát nekünk kötelességünk, úgy gondolom, elmondani az igazságot. Ha önök elveszik tőlünk a szót, elnémítják a mikrofonunkat, akár nekem, akár képviselőtársaimnak, akár frakcióvezetőnknek, akkor önök nemcsak minket hallgattatnak el, hanem azt a sok millió embert, aki minket beküldött ide az Országgyűlésbe, őket is elhallgattatják, az ő véleményükre sem kíváncsiak.

Akkor nézzük azokat az idézeteket, amelyeket szeretnék önökkel megosztani! 2017. VI. hó 6., Orbán Viktor a parlamentben: „Valóban itt a zsúrpubiskodásban meg a nagy cukiskodásban...” Aztán 2016. VI. hó 6., szintén Orbán Viktor: „Nem olyan régen még nemzeti radikálisok voltak, most pedig zsúrpubik.” 2017. III. hó 13., Orbán Viktor: „Önök a Jobbikból, egy nemzeti radikális pártból egy csicskapártot csináltak.” Itt a miniszterelnök egy börtönszlenget, a „csicska” szót használja a Parlament falai között. Aztán 2019. XI. hó 18., dr. Tilki Attila: „Azt, hogy a határon túli magyarokról az ellenzék mit gondol, az a megkötött moslékkoalícióban önökre mindannyian vonatkozik.” Ha esetleg nem értik, mert nem értelmes a mondat, akkor ne engem szidjanak, szó szerint idéztem Tilki Attila mondatát, aki moslékkoalíciót említ itt, a Ház falai között. Aztán 2020. XI. hó 18., Nacsa Lőrinc, nekem egyébként: „Ön egy év alatt próbált náciból egyébként kommunistává vedleni.” Aztán 2020. XI. hó 30., Orbán Balázs: „Amikor az Európai Unióban képviselendő nemzeti álláspontok meghatározásával kapcsolatos viták folytak, akkor önök szélsőjobboldali csürheként hőzöngtek Budapest utcáin.”

Tehát ezek mind-mind önöktől származnak, olyan mondatok, amiért nem kaptak semmiféle figyelmeztetést vagy büntetést. Ellenben frakcióvezetőnk, Jakab Péter a „ficsúr” szóért tízmillió forint büntetést kapott önöktől, és úgy gondolom, hogy ez felháborító. (Közbeszólások az ellenzéki és a kormánypárti sorokból.)

Aztán nem tudom, hogy tudjáke, de akik hallgatják, jó, ha tudják azt, hogy a Házbizottság üléseire több hónapja az ellenzék nem megy el. Hiszen azt mondtuk, hogy nem vagyunk hajlandóak részt venni egy olyan bizottság ülésein, ahol az elnök folyamatosan sértegeti az ellenzéki pártokat. Itt is az egyik jegyzőkönyvből idéznék, Kövér László a következőt mondta a Házbizottság ezen ülésén: „Hagyja ezt az ostobaságot abba, képviselő úr, kihoz a sodromból tényleg. Ez a szándéka, tudom, de tényleg kihoz a sodromból. Nézze, az ön büdös bunkó frakcióvezetője egy kiló vagy két kiló krumplival odanyomul a miniszterelnök elé…” Ezt Kövér László mondta, az ellenzék pontosan ezért nem jár a Házbizottság üléseire. Semmilyen büntetést nem kapott érte.

Úgy gondolom, tegnap eljött az a pillanat, ami talán a parlamentarizmus legalja az elmúlt években, amikor is Jakab Péter a felszólalásánál semmilyen olyan kifejezést nem használt, tényeket közölt, és Kövér László megvonta tőle a szót, majd utána házelnökként a pulpitusról jobbikos képviselőtársaimat sértegette, és ittassággal vádolta. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Vajon Kövér Lászlót megbüntetike ezért? Vajon ez megfelelő cselekedet-e?

De úgy gondolom, és higgyék el, képviselőtársaim, nem tudnak minket megtörni. Addig harcolunk, míg nem lesz jogállam és demokrácia ebben az országban, amíg nem érvényesülnek a demokratikus alapelvek, beleértve a szólásszabadságot is. Egy olyan országért harcolunk, és egy olyan országot fogunk felépíteni, ahol önök már nem kapnak szerepet (Felzúdulás és közbekiáltások a kormánypárti sorokból, köztük: A demokrácia nevében!  Ez a demokrácia?  Majd a választók eldöntik.  Az elnök csenget.), és ahol a jólét, a biztonság és a szabadság mindenkinek egyformán jár. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
203 34 2021.05.26. 8:38  29-50

SZILÁGYI GYÖRGY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A turizmus a nemzetgazdaság szempontjából kiemelten fontos ágazat. A turisztikai vonzerők üzemeltetése, az ezekhez kapcsolódó szálláshely-szolgáltatások és egyéb kereskedelmi szolgáltatások egész kistérségek, esetenként egész régiók gazdaságát határozzák meg.

A turizmus összetett és sokrétű ágazat, amire nehéz, sőt talán nem is lehet egységes, központilag meghatározott fejlesztési programot kidolgozni, mivel a helyi sajátosságok ebben az ágazatban különösen meghatározóak. A turizmus jelentőségét valamennyi ország felismerte, ezért mind azon igyekeznek, hogy a turisztikai szolgáltatások elérhetőségét minél egyszerűbbé tegyék a látogatók számára, illetve ösztönözzék a helyi gazdasági szereplőket, hogy minél jobb turisztikai szolgáltatást nyújtsanak a látogatók számára.

Megállapítható, hogy a turizmus egy olyan nemzetközi piac, ahol kiélezett verseny folyik a szolgáltatást igénybe vevők, a látogatók kegyeiért. A piac az internet és a közösségi média segítségével temérdek megoldást kínál arra, hogy a szolgáltatások minőségét nemcsak országon belül, de az országok között is könnyen és egyszerűen összehasonlíthassák az érdeklődők.

Az előttünk fekvő törvényjavaslat sajnos egyáltalán nem könnyíti meg a szolgáltatást nyújtók helyzetét azzal, hogy egy újabb adminisztratív terhet ró rájuk. Az sem valószínű, hogy a szolgáltatásokat igénybe vevők az új rendszer adatai alapján hozzák meg a döntéseiket a jövőben, hiszen a kialakult gyakorlat szerint a fogyasztói döntéseket alapvetően a közösségi médiában elérhető visszajelzések befolyásolják a leginkább. Ezeken a fogyasztói szokásokon nehezen lehet változtatni állami, kormányzati eszközökkel, hiszen a turizmus határon átnyúló szabad piac.

A koronavírus-járvány valóban súlyosan érintette a turisztikai ágazatot, és még koránt sincs vége a megpróbáltatásoknak. A látogatók bizalmának visszaszerzése különösen fontos, azonban ezt nem újabb adminisztrációs intézkedésekkel lehet elérni. Az állami beavatkozás kontraproduktív minden olyan piacon, ahol a verseny mind a szolgáltatók, mind a fogyasztók számára nyílt és éles.

A magyarországi turisztikai szolgáltatók versenyképességét nem segíti elő a törvényjavaslatban tervezett többletadminisztráció. A törvényjavaslat nem tér ki arra, hogy az állam mit kíván kezdeni azzal az adattömeggel, ami a jövőben beáramlik majd a rendszerbe. A korábbi években láttunk már hasonló kormányzati intézkedéseket, nagy ívű informatikai fejlesztéseket. Minden esetben a rendszereket támogató informatikai alkalmazásokat Orbán Viktor valamely családtagjának vagy barátjának érdekeltségébe tartozó cég szállította. Az alkalmazások kevéssé voltak jók, hasznosak, gyakran még csak használhatóak sem, de minden esetben jó drágák voltak, jó üzletet jelentettek a kedvezményezett fejlesztőknek.

A turisztikai ágazat valóban nehéz helyzetben van, nehéz helyzete nem kérdéses, a segítő célú állami beavatkozás szükségessége szintén nem kérdéses. Sajnos a törvényjavaslat nem nyújt segítséget az ágazat szereplőinek, inkább a terheiket növeli. A törvényjavaslatból sugárzik a központosítás szándéka, az állami befolyásolás növelése. A turisztikai területen állami segítséggel, állami pénzből jelentős befolyásra tettek eddig is szert Orbán Viktor rokonai és barátai. Az Orbán-klán térnyerése sajnos hazai kis- és középvállalkozások rovására történt, a törvényjavaslatban foglalt központosítás tovább nehezíti a járvány ellenére még talpon maradó kis- és középvállalkozások helyzetét.

Itt felmerül a kérdés, hogy vajon mi lehet ennek a javaslatnak a valódi célja. Ugye, a járvány hatására, mint említettem, nagyon nehéz helyzetbe került a turizmus, nagyon nehéz helyzetbe kerültek a turisztikai ágazatok és a szolgáltatók. De a járvány hatásai ellenére, úgy néz ki, hogy túl sok konkurencia maradt esetleg Mészáros Lőrincnek és a saját lábon álló hercegi párnak, Tiborcz Istvánnak és Orbán Ráhelnek? Pedig ők bőven kaptak segítséget a járvány alatt is, ellenben azokkal a szolgáltatókkal, akiket önök az út szélén hagytak, hiszen emlékezzenek rá, hogy a járvány ideje alatt is csak úgy ömlött a pénz az Orbán-barátokhoz, a NER-lovagokhoz, a haverokhoz és a barátokhoz.

(11.00)

Csak a Magyar Turisztikai Ügynökség 84 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást osztott szét. S vajon ebből a 84 milliárd forintból mennyit vittek el a haverok? Mennyit vittek el a Garancsik  tudják, akivel Orbán Viktor magánrepülőn szokott röpködni általában, mert ő fizeti a repülés útjait , a Csányik, a Hernádik, a Tiborczok és a Mészáros Lőrincek? Csak Mészáros Lőrinc ebből a 84 milliárd forintból 18 milliárd forint vissza nem térítendő hitelt kapott, vagyis fejlesztési pénzt kapott. Hát persze, így könnyű versenyelőnyt szerezni ezen a piacon, amikor szórják, mindenki kap pénzeket! Ma úgy néz ki, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozók, vagy azok a szolgáltatók még mindig talpon tudtak maradni, és ez lehet, hogy nem tetszik még ennek a versenyelőnynek a dacára sem, tehát tönkre kell tenni a vállalkozókat.

Meg kell nézni, hogy melyik piacra van szükségünk, melyik piac megfelelő  gondolhatja Mészáros Lőrinc vagy éppen a segítségével Orbán Ráhel , és azt mondják, hogy adminisztrációs terhekkel vagy pedig a leminősítés intézményével, amit most meg fognak majd változtatni, lehet, hogy ezzel tönkre lehet tenni ezeket a vállalkozásokat, lehet, hogy így már nem maradnak talpon. Amelyik tönkremegy, az kevesebb konkurenciát jelent, amelyikben pedig látnak esetleg fantáziát vagy lehetőséget, azt meg majd bagóért fel fogják vásárolni, és meg fogják venni ezektől a vállalkozóktól, hiszen kell a piac. Le akarnak számolni, mondom, a konkurenciával, és akit pedig tudnak, azt majd bagóért fel fognak vásárolni.

Ez véleményünk szerint ennek a törvényjavaslatnak a valódi célja. Erről szól ez a törvényjavaslat, hiszen megszokhattuk az elmúlt időszakban, megszokhattuk az elmúlt 12 évben, hogy önök túlnyomórészt olyan törvényjavaslatokat hoznak ide a Ház elé, amelyek az önök, a NER-lovagok és Orbán Viktor baráti és haveri körének az érdekeit szolgálják. Több ilyen törvényjavaslat volt itt a Ház előtt. Így rabolták le a dohánypiacot, és lettek egyeduralkodók, így rabolták le egyébként a kaszinókat, és lettek egyeduralkodók ezen a területen, és így csinálnak minden olyan területtel, ami önöknek szükséges, és ami önöknek jelen pillanatban kell.

Tehát az előttünk fekvő törvényjavaslat eklatáns példája a kormányzati alkalmatlanságnak is egyébként. Egy egész ágazat küzd a túlélésért, minden szereplője segítségért kiált, és erre válaszol a kormány, egy újabb adminisztrációs terhet talál ki számukra. A kormány elszakadt már a valóságtól, a hétköznapoktól, a valós problémáktól, a kormány valami furcsa buborékban él, és a látszatintézkedésekkel igyekszik mímelni a kormányzást, vagy pedig nagyon jól átlátja ennek az ágazatnak a nehéz és sanyarú helyzetét, és ezt kihasználva megpróbál teljesen egyeduralkodó lenni, és megpróbálja teljesen lerabolni ezt az ágazatot.

Ez egyébként azért is alátámasztott tény, hiszen egy olyan országban, ahol egy maffiakormány uralkodik, ezek az eljárások az önök számára elfogadhatóak, nekünk nem, ez ellen küzdünk, ez ellen fogunk megtenni mindent, hogy ebben az országban végre mindenkit egyenlő jogok és egyenlő kötelezettségek illessenek meg. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
203 46 2021.05.26. 6:27  29-50

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Barcza képviselő úrnak csak egyetlenegy mondat, hogy azt mondta, hogy ön nem hiszi, hogy az objektív dolgokat szubjektív dolgokkal felül lehet írni.

Képviselő Úr! Önök ezt csinálják az elmúlt tizenkét évben, az objektív dolgokat szubjektív dolgokkal felülírják, az önök érdekei szerint hoznak törvényeket, személyre szabott törvényalkotást végeznek a Házban, és még folytathatnánk, hogy mik azok. A legutóbbi példákat éppen a napirend előtti felszólalásomban soroltam fel, hogy mit engednek meg saját maguknak, és miért büntetik, mondjuk, az ellenzéki képviselőket, vagy vonják meg a szót. Erről csak ennyit.

Nacsa képviselő úr felszólalásainál, azt is mondhatom, hogy már megszoktuk, én legalábbis már kezdem teljes mértékben megszokni, hogy ön soha nem mond igazat. De csak reagálni kell! Csak reagálni kell arra a hazugságcunamira, amit mondott.

Kezdjük a legelső mondatával! Azt mondta, hogy én nem hallgattam végig az államtitkári expozét. De, képviselő úr! Itt ültem és végighallgattam. Tehát mit jelent ez, amit ön mondott? Hogy hazudott!

Aztán utána azt is mondja, nekem tulajdonít olyan mondatokat, itt ült egyébként, ja, igaz, hogy éppen beszélgetett az egyik képviselőtársával, tehát biztos nem figyelt annyira oda a felszólalásomra, és ezért olyan mondatokat ad az én számba, amit én nem mondtam. Tehát mit jelent ez megint, amikor ön azt állítja, hogy Szilágyi képviselő úr ezt mondta, pedig nem mondta? Azt, hogy ön hazudott!

De elmondom még egyszer, hátha most figyel, most nincs maga mellett senki, és talán meg is érti szövegkörnyezetben is. Nem a pályázatot támadtam. Azt támadtam, tisztelt képviselő úr, hogy kiír a Magyar Turisztikai Ügynökség egy pályázatot vissza nem térítendő támogatásra 84 milliárd forint értékben, és ennek több mint a felét, tehát még egyszer mondom, több mint a felét elviszik a NER-lovagok, akiket fölsoroltam az előbb, a Garancsik, a Mészárosok, a Tiborczok. Én ezt támadtam, képviselő úr, hogy ezeket az embereket hozzák ezzel versenyelőnybe a többi szolgáltatóval szemben, hiszen több mint a felét, még egyszer mondom, tehát 40 milliárd feletti összeget vittek el ezek az emberek, Mészáros Lőrinc egyedül 18 milliárdot, majdnem 20 milliárdot vitt el, amit nem kell visszafizetni, amivel ő versenyelőnybe kerül. Én ezt mondtam!

Aztán azt is mondja, fölsorolta itt, hogy önök milyen jó dolgokat csináltak, és ezért mennyire hálásak a vendéglátósok is meg mindenki. Hát, képviselő úr, menjen már ki a való életbe! Kérdezze már meg a vendéglátósokat, hogy mennyire elégedettek önökkel! Kérdezze már meg a vendéglátósokat, hogy mennyi segítséget kaptak önöktől a járvány idején! Menjen el, kérdezze meg őket, majd kíváncsi leszek, hogy amikor ide visszajön, akkor ugyanennyire boldog lesz-e!

Aztán elmehetne még az önkormányzatokhoz is, megkérdezhetné az önkormányzatokat, hogy idén mennyi kompenzációt kaptak az idegenforgalmiadó- és -díjkiesésből! (Rig Lajos: És jövőre mennyit!) Menjen el, kérdezze meg őket! Nulla forintot kaptak, és nem láttunk sem a költségvetésben, sem sehol forrást arra, hogy esetleg majd kompenzálni fogják őket.

Aztán mondta, hogy önök milyen jó intézkedéseket végeztek. Hát persze! Tudja, amikor a második hullámra kellett volna készülni ebben az országban, majd’ egy évvel ezelőtt, nyáron, amikor tudtuk már, hogy az első hullámnak milyen következményei voltak, és föl lehetett volna készülni a kormánynak a második hullámra, akkor önök két dolgot tettek  kettőt , nem a hullámra készültek fel, nem az egészségügyet erősítették meg, nem az egészségügyi dolgozók bérével foglalkoztak. Nem! Két dolgot csináltak: egy, adriáztak, elmentek nyaralgatni, kettő pedig, szórták a pénzt a haveroknak, például ebben az időszakban adtak kétmilliárd forintot szintén Mészáros Lőrincnek és Tiborcz Istvánnak például a keszthelyi kikötőfejlesztésre. Hát, tudja, ezek a problémák! Ezekkel kellene foglalkozni!

Az is igaz, hogy önöket azért elég erőteljesen jellemzi az elmúlt időszakban, ha már az adriázásnál tartok, és ön magára mutogatott, nem tudom, lehet, hogy ön is ott volt ezen a jachton. Elképzelhető, én nem tudom, vagy jachtozott ön is esetleg Szíjj Lászlóval. (Derültség a kormánypárti padsorokban.  Nacsa Lőrinc: Ki hazudik?)

De ha már az urizálásnál tartunk meg a minősítéseknél, akkor elképzelhető, hogy az a problémájuk bizonyos szálláshelyekkel, és mondjuk, ezért kellett a Fidesz frakcióülését, amit tulajdonképp június 16-18. között tartottak volna, egy szállodánál visszamondták a foglalást, mert lehet, hogy nem volt elég úrias a környezet. Lehet, hogy nem volt megfelelő a jakuzzi, nem volt elég medence, vagy éppen nem ezüst evőeszközzel akarták felszolgálni önöknek az ebédet (Derültség a kormánypártok padsoraiban.), és ezért majd keresnek egy másik szállodát, ami valószínűleg sokkal nagyobb luxusszolgáltatásokat tud önöknek nyújtani.

Egy szónak is száz a vége (sic!), én örülök egyébként Nacsa Lőrinc felszólalásának (Nacsa Lőrinc közbeszólása.), bekiabálásának is, mert ezt is megszoktam  de nyomjon gombot, képviselő úr, meghallgatjuk, mondhat bármilyen sületlenséget, meghallgatjuk! Tehát Nacsa Lőrinc felszólalásának azért örülök, mert megerősített abban, hogy önök a turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások terén is szabadrablásra készülnek.

(11.50)

Le kívánják rabolni ezt az ágazatot. Saját maguknak kívánják bekebelezni ezt az ágazatot, Orbán Viktornak, a NER-es haveroknak, Orbán Ráhelnek, és még sorolhatnánk azokat az embereket, akiket önök helyzetbe hoznak, a többieket pedig megpróbálják eltaposni. Ez az önök politikája, ez az önök stratégiája, készülnek a 2022-es bukásukra, és megpróbálják minden téren bebiztosítani magukat azzal kapcsolatosan, hogy majd utána valahogy megpróbálják túlélni ezeket az ínséges időszakokat.

Én azt mondom, hogy az ilyen törvényekkel nem fog sikerülni, mert minden egyes normális, demokratikusan gondolkodó kormány az ilyen törvényeket meg fogja szüntetni és annullálni fogja. Köszönöm, hogy meghallgattak.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
204 98 2021.05.27. 2:06  67-112

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tudják, fideszes képviselőtársaim, amikor az ember fiatal, akkor még jobban érdeklik az anyagi javak, és a jelen érdekli elsősorban. Ha ’90-ben nyújtották volna be ezt a törvényt, akkor még azt mondom, valahol meg is érthetném önöket, hiszen akkor még fiatal demokratáknak nevezték magukat, igaz, hogy demokraták akkor sem voltak, de legalább fiatalok. Ahogy idősödik az ember, megváltozik a gondolkodása, főleg akkor, ha gyermekei és unokái is vannak már, és ezért érthetetlen, hogy ezt benyújtották. Akkor már sokkal jobban érdekli az embert a jövő, a gyermekei jövője. Nem hiszem el, hogy önök nem érzik, és nem vették észre azt, hogy éppen eladják, eladósítják a gyermekeinket, elveszik a gyermekeinktől, az unokáinktól a jövőt azzal a politizálással, amit csinálnak és ezekkel a törvényekkel.

Már csak egy kérdés van, hogy mit fognak majd csinálni azon a bizonyos órán, amikor elindulnak majd egy útra önök is, mert valamennyien el fogunk indulni erre az útra, arra az útra, ahova nem vihetik magukkal a milliárdjaikat meg a vagyonukat, meg semmi egyebet, mit fognak akkor mondani a gyermekeiknek. Ha belenéznek a szemükbe, mit mondanak? Hogy jópofákat röhögtünk itt, amikor Dömötör Csaba felszólalt, vagy éppen Rétvári Bence, hogy hú, az volt az úri muri, amikor Kövér László megbüntette Jakab Pétert? Ja, közben eladtuk a jövőtöket, bocsánat!

A saját gyermekeik, unokáik jövőjét adják el jelen pillanatban, adósítják el az országot, és olyan jövőt vesznek el a gyermekeiktől, amelyet pedig önök tudtak volna biztosítani nekik, hiszen ha az elmúlt 11 évben nem a különböző harácsolásra, pénzszerzésre használták volna fel a hatalmukat, hanem arra, hogy Magyarországon jólétet hozzunk létre, és az emberek érdekében dolgozzanak, akkor egy teljesen más országban élhetnénk. Szégyelljék magukat, hogy elveszik a gyermekeink és az unokáink jövőjét! (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
204 102 2021.05.27. 11:35  67-112

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar történelem egyik legszebb és legígéretesebb korszakának, a reformkornak meghatározó alakja, Széchenyi István mondta, hogy a tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma. Való igaz, a kiművelt emberfők sokasága nélkülözhetetlen egy társadalom boldogulásához, fejlődéséhez, de leginkább békéjéhez. Ennek érdekében az államnak bizony áldozatokat kell hoznia: költenie kell a meglévő intézmények fenntartására, illetve azok fejlesztésére.

Mindezeket figyelembe véve nem tűnik ördögtől valónak, hogy a jelenlegi kormányzó pártok törvényjavaslatot terjesztenek elő egy új felsőoktatási intézmény létrehozásáról. Kicsit különös ugyan, hogy a felsőoktatásra fordított forrásokhoz képest hirtelen óriási összeget kívánnak fordítani az új intézményre, de alapvetően az ötlet, még egyszer mondom, nem elvetendő.

Ha megvizsgáljuk az előttünk fekvő törvényjavaslatot, akkor azt láthatjuk, hogy az új intézmény az oly sok vitát kiváltott, de még gyakorlatban nem bizonyított alapítványi formában fog működni. A jelenlegi kormányzó erőktől legjobb szándékkal is csak kalandorságnak minősíthető a gyakorlat, miszerint a felsőoktatást egy nem kipróbált, sok kérdést felvető intézményi formában, alapítványi tulajdonban kívánják működtetni.

(15.20)

Az a tény azonban, hogy még az intézményi keretek létrehozása előtt törvényben rögzítik, hogy az új létesítmény egyetemi rangot fog kapni, már kimondottan elgondolkodtató. Jelenleg még sem oktatási program, sem oktatói gárda, sem épített infrastruktúra nem áll rendelkezésre, de már törvényi szinten biztosított a leendő oktatási intézmény elismerése. Ez szembemegy minden eddigi gyakorlattal.

Vajon miért ilyen fontos most ez a kérdés a kormánynak? Vajon miért akarja a kormány a teljes magyar felsőoktatásra fordított mintegy 554 milliárd forinttal megegyező összeget elkölteni erre a projektre, hiszen  bár nem tudjuk a pontos összeget, de  nagyjából az állami támogatás és a hitel összesen 550 milliárd forint lesz. Aztán sorolhatnám a szakmai kérdéseket napestig, de nem kapnánk választ.

Az előterjesztett törvényjavaslat egy furcsa színjáték része, amely színjáték egyáltalán nem a magyar felsőoktatásról szól. A képzés és oktatás nemes célja mögé bújtatva próbál Orbán Viktor nemzetközi támogatókat szerezni saját magának. A rendelkezésünkre álló információk alapján a magyar állam kedvezőtlen feltételekkel nagy összegű hitelt vesz fel a kínai államtól azzal a céllal, hogy kínai egyetem létesüljön Magyarország fővárosában, annak is egy olyan területén, ahol a magyar felsőoktatás fejlesztését tervezték az érintettek. Ez volt az a bizonyos Diákváros-projekt, amit alig három évvel ezelőtt ugyanezen kormány iktatott törvénybe. Ez, tisztelt képviselőtársaim, messze több, mint egyszerű ostobaság vagy kalandorság, ez kimondottan bűn a magyar emberek ellen.

Ebben a kérdésben egyáltalán nem merültek fel szakmai érvek, csak politikai érvek, ezért nem is szabad ezt a kérdést szakmai szempontok alapján vizsgálni. Kristálytisztán arról van szó, hogy Orbán Viktor olyan politikai támogatókat keres, akik elnézik neki az autokratikus vezetési stílust, a demokratikus értékek lábbal tiprását, olyan barátokat keres, akiknek csak a pénz számít, ugyanúgy, mint neki magának, olyan barátokra van szüksége, akik hozzá hasonlóan elvtelenek, és értékektől mentesen hozzák meg döntéseiket a személyes gazdagodásuk érdekében. Orbán Viktor korábban hasonló okokból dörgölőzött Európán belüli és Európán kívüli erőkhöz, vezetőkhöz. Orbán Viktor legújabb barátja Kína, akik nem tekinthetők egyenrangú félnek Magyarországgal, már csak a nagyságunkat és a gazdasági súlyunkat tekintve sem. Ilyen erőviszonyok mellett nem gondolhatja senki, hogy Magyarország számára előnyös megállapodás köttetik. Bár ismerve a kínai korrupciós horrortörténeteket, biztosan lesznek olyan magyar emberek, akik jól járnak majd ezzel az üzlettel. Kína nemcsak szimplán beszivárog az Európai Unióba ezen intézményen keresztül, hanem egyenesen egy új fellegvárat épít, ahol megveti lábát mind politikailag, mind gazdaságilag.

Ha arra gondolunk, hogy Magyarország elsődleges szövetségese az Európai Unió, illetve az a NATO, amelynek katonai, biztonságpolitikai érdekei több ponton is ütköznek Kínával, akkor Orbán Viktor magatartását nehéz másnak minősíteni, mint árulásnak. Erős szavak ezek, tudom, de nem véletlenül használom őket. Vajon Orbán Viktor kikértee a nagy európai vagy észak-amerikai egyetemek ajánlatát egy hasonló campusszal kapcsolatosan? Vajon készítette olyan tervet, amely ezt a létesítményt európai forrásokból, egyfajta európai uniós kezdeményezésként valósította volna meg? Vajon mi motiválta Orbán Viktort, hogy derült égből villámcsapásként a magyar felsőoktatásra költhető forrásokat kínai beruházás támogatására akarja fordítani?

Tisztelt Képviselőtársaim! Éppen maga Orbán Viktor jelentette ki a Corvinus Egyetem működési modelljének átalakításával kapcsolatosan, hogy a céljuk nem más, mint az, hogy a világ kétszáz legjobb egyeteme közé kerüljön be a Corvinus. Meg sem vártuk az ennek érdekében tett intézkedések hatását, máris egy nagyságrenddel nagyobb kötelezettségvállalást teszünk, finoman szólva kétes várható eredmények mellett.

Orbán Viktor szívesen tetszeleg a kuruc hős, a nemzeti szuverenitás bajnokának szerepében, aki visszautasítja a nyugati hiteleket, korábban az IMF-hitelt, a közelmúltban az EU által biztosított nagyon kedvező helyreállítási hitelt. Most éppen ezt a függetlenséget kívánja feladni, és hatalmas összegű hitelt kíván felvenni, amelynek visszafizetése a magyar emberek feladata lesz a jövőben. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy a nyugati hitelek célja a gazdaság újraindítása, élénkítése lett volna, akkor a mostani hitel ér-telme és célja valóban nem indokolható.

Arra csak kevés szót szeretnék vesztegetni, hogy ezt a beruházást is titkok és talányok övezik, a feltételeket több évre titkosították, a nyilvánosságot kizárták, nehogy valaki felfedhesse a valódi szándékot. Sajnos már megszoktuk a Fidesz-kormányoktól, hogy nem kötik a nép orrára a döntéseik okait, illetve az általuk kötött üzletek részleteit. Ez a lépés csak egy abban a sorban, amivel Orbán Viktor eladósítja az országot a keleti barátainak. Az első lépés a letelepedési kötvény volt, amelynek a terheit még mindig nyögi az ország, ezt követte a világ legdrágább vasúti beruházása, a Budapest-Belgrád vasútvonal, ami 2017 óta futó projekt, de még mindig kevés a látszatja, s még kevesebb az eredménye. Orbán Viktor olyan hintapolitikus, aki a személyes érdekei, a családi biznisz érdekében elárulja a szövetségeseit, ezzel az ország hitelét rontja, a szavahihetőségét erodálja.

Az orbáni ámokfutás Magyarország és az EU viszonyát aláássa; megkockáztatom, hogy Orbán Viktor kifejezett célja az Európai Unió egészének züllesztése és bomlasztása, és utána, az is meggyőződésem, hogy Magyarországot ki szeretné vezetni az Európai Unióból, és ki kíván lépni onnan. Ha már a Néppártból páros lábbal kirúgták  bár tudom, hogy önök léptek ki , akkor biztos, hogy az a célja, hogy ne maradjunk az Unió tagja.

A Fudan Egyetem-projekt nem más, mint egy lázálom, amit a következő kormánynak minden eszközzel meg kell akadályoznia, mert afelől nincs kétségem, hogy a jelenlegi parlamenti szavazógép kérdés és kritika nélkül asszisztál majd ehhez a legújabb kori Orbán-mutyihoz is.

S ha már felmerült itt a kérdés az előbbi felszólalás kapcsán, hogy vajon hol találunk olyanokat, akik elleneznék ennek az egyetemnek a megvalósítását úgy, hogy hitelt veszünk fel, kínai pénzből, kínai munkásokkal Kínának építünk egy egyetemet  ez hasonló a Budapest-Belgrád vasútvonalhoz, ahol hitelt veszünk fel, s kínai pénzből, kínai munkásokkal egy olyan projektet valósítunk meg, ami Magyarországnak egyáltalán nem előnyös , tehát hol találunk olyan embereket, akik ezt ellenzik, hát, tisztelt fideszes képviselőtársaim, kint az utcán, az emberek között, ott, ahol mi, ellenzéki politikusok folyamatosan jelen vagyunk, ahol beszélgetünk az emberekkel. Menjenek ki az utcára, akár itt is megtehetik a Kossuth téren, kérdezzék meg az erre járó embereket, hogy ők mennyire támogatják azt, hogy önök eladósítják az országot, elveszik a gyermekeink jövőjét, hogy folyamatosan ezeket a gigahiteleket fogjuk nyögni vagy fogják a gyermekeink nyögni majd az elkövetkezendő években, és vajon ők támogatjáke azt, hogy a Diákváros helyén, ami magyar fiataloknak lett volna könnyítés akár lakhatási szempontból is, egy, a Kínai Kommunista Párt által üzemeltetett egyetemet hozzanak létre. Meg fognak döbbenni, tisztelt fideszes képviselőtársaim, hiszen a magyar választópolgárok jelentős, de azt is mondhatnám, nagy része nem támogatja a kínai egyetemet, mert pontosan tudják, hogy ez semmi más, mint az önök dörgölőzése Kínához, pontosan tudják, hogy ez semmi más, mint hogy önök újabb lehetőséget látnak arra, hogy megtömjék a zsebeiket, hogy az összeharácsolt vagyon  ami már milliárdokra is rúg talán fejenként  nem elég önöknek, hanem még szeretnének minél többet leszakítani 2022-ig természetesen, mert nagyon jól tudják, hogy 2022 után már nem lesznek kormányzati pozícióban.

Én úgy gondolom, hogy az ilyen törvényjavaslatok benyújtása felháborító és vérlázító. De az én számomra még felháborítóbb és még inkább vérlázító az, hogy a fideszes képviselők folyamatosan próbálják ezeket a törvényeket megvédeni. Pedig tudom, hogy vannak közöttük is becsületes emberek, akik esetleg nem fognak részesülni ennek a mutyinak az előnyeiből. Ettől függetlenül szerintem az, hogy önök hajlandók csupán a pártfegyelem miatt eladni és eladósítani a saját országukat és becsapni a saját gyermekeiket, véleményem szerint ez szégyen. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

(15.30)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
206 52 2021.06.01. 14:32  29-80

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Rögtön az elején le szeretném szögezni, hogy akár Kocsis Máténak, akár Nacsa Lőrincnek készségesen elhiszem, hogy önök személy szerint valóban az egyik legaljasabb bűncselekménynek tartják velem együtt a pedofil-bűncselekményeket, és azt is elhiszem, hogy esetleg még a különböző, más szexuális indíttatású bűncselekményeket is, amelyeket akár nők sérelmére követnek el vagy akárki más sérelmére, ugyanilyen aljas bűncselekményeknek tartják. Ebben szerintem nincs is vita közöttünk.

Abban is egyet tudok talán érteni, és akkor itt reagálnék Kocsis Máténak egy-két mondatára, hogy nem kellene ebből valóban politikát csinálni, de azt sem csinálhatjuk meg, frakcióvezető úr, hogy úgy csinálunk, mintha ezek az ügyek nem történtek volna meg. Hát, ezek az ügyek sajnos Magyarországon megtörténtek.

Azt is el tudom öntől fogadni, hogy Kaleta Gábor eseténél úgy mondta, hogy Kaletával semmilyen közösséget nem vállal, teljes mértékben megörökölték, mondjuk, ezt az embert, aki már régóta dolgozik ebben a pozícióban, vagyis a kormányok megbízásából régóta külügyi szolgálatot lát el. Itt egy szakmai kérdés merül egyébként fel, még ha ezt abszolút el is hiszem önnek: vajon milyen átvilágításon eshettek át ilyen fontos pozícióban lévő emberek akár az önök 11 éves kormányzása alatt is, ha ez most derült ki? Ez egy szakmai kérdés, de még egyszer mondom: azt tudom mondani, hogy valóban, lehet, hogy hibáztak, de el tudom fogadni, hogy azt mondja, ez esetleg nem az ön saruk.

Aztán azt is mondja képviselő úr, frakcióvezető úr, hogy vegyük komolyan egymást. Ezt is el tudom fogadni, csak akkor nem kellene a többieket, hogy is mondjam, hogy finoman fejezzem ki magam, bár ezt nem lehet másképp kifejezni, hülyének nézni, adott esetben az ellenzéki képviselőket és bárkit, tehát nem kellene ezekből PR-kampányt csinálni igazából, hiszen valljuk be, ennek a törvényjavaslatnak az én véleményem szerint nagyon nagy mértékben az is a kiváltó oka és a mozgatórugója, hogy önök tele vannak pedofilos, szexuális indíttatású esetekkel az elmúlt időszakban, és erről megpróbálják valamilyen szinten elterelni a figyelmet.

Azt is mondta egyébként, hogy felesleges a Kaleta-büntetésről itt beszélni. Hát, elmondom, miért nem felesleges, képviselő úr: azért nem felesleges, mert ha elfogadták volna a Jobbik javaslatát egy évvel ezelőtt, akkor Kaleta Gábor nem kaphatott volna 500 ezer forintot, hiszen a Btk.-szigorításnak  most egyetértünk teljes mértékben azzal, amit benyújtottak  köszönhetően Kaleta Gábor sokkal súlyosabb büntetést kapott volna. Úgy érzem, ez is az ön saruk.

Azt mondta, és ez az utolsó talán, amit idéznék, hogy ne csak Kaleta Gáborról beszéljünk, hanem beszéljünk a többiekről is. Én megfogadom az ön tanácsát, akkor beszéljünk esetleg a többiekről is, és itt is megpróbálok teljesen jóindulatú lenni önnel kapcsolatban is és a Fidesszel is. Ha a legutóbbi győri esetet vesszük figyelembe, ahol az önök egyik országgyűlési képviselőjének a közvetlen munkatársa keveredett pedofil-bűncselekménybe, akkor megint azt tudom mondani, lehet, hogy nem elég körültekintően választotta ki az országgyűlési képviselőjük a munkatársát, nem lehet az, hogy állandóan, még a magánéletben is mindent megtudjon róla, és talán azt lehet mondani, hogy önnek pedig aztán, mivel nem az ön munkatársa volt, valószínűleg nem sok köze van hozzá.

De amihez már lehet, mert aki itt van a parlamentben, az pontosan tudja, hogy már több mint tíz évvel ezelőtt is voltak pedofilesetek, tíz évvel ezelőtt is megpróbáltak kimosni az önök soraiban vezető fideszes politikust egy pedofilbotrányból, amire egy nemzetközi pedofilhálózat felderítésénél egy szomszédos ország fővárosához köthetően derült fény  gondolom, ön is tud erről dolgokat. Azért nem mondok nevet, képviselő úr, mert eltussolták ezt az egészet (Nacsa Lőrinc: Mondd ki!), akkor még nem eresztették el ennek az embernek a kezét (Dr. Völner Pál: Mondd ki!), és ilyenkor óhatatlanul eszembe jut a gránitszilárdságú Alaptörvény is. (Nacsa Lőrinc: Ki?) Még egyszer mondom, lehet, hogy ön nem hallott erről, más mindenki hallott, de ön még fiatal, tehát lehet, hogy nem hallott erről. (Kocsis Máté: Jól tartom magam!  Dr. Völner Pál: Mondd ki!)

Amit viszont abszolút nem tud letagadni, képviselő úr, és akkor beszéljünk konkrét ügyről, az Fohsz Tivadar XVII. kerületi fideszes alpolgármester ügye. Elmondom, miért nem tud ettől semmiképpen elhatárolódni: azért, mert Fohsz Tivadarról 2018 végén derült ki az, hogy 11 éves nevelt lányát folyamatosan molesztálta, fizikai molesztálásnak tette ki, tiltott felvételeket készített róla, és ezért őt perbe is fogták. Ami miatt biztos, hogy tudtak erről az esetről, az az volt, hogy Fohsz Tivadar a XVII. kerületben alpolgármesterként a Fidesz egyik vezető politikusa volt. Aztán 2018-ban gyorsan visszavonták a politikai élettől, hiszen 2019-ben egy ilyen, elvileg fideszes potentátot nem indítottak el az önkormányzati választáson, mert önök már pontosan tudták azt, hogy milyen bűncselekményekbe keveredhetett. De ha most azt mondja, képviselő úr, hogy 2018-ban még nem tudtak róla, 2019-ben, amikor már újságcikkek és minden megjelent erről, akkor már biztos, hogy tudtak erről az esetről.

Aztán én is többször felhívtam ezzel az esettel kapcsolatosan az önök figyelmét, és itt jön az, hogy ha önök komolyan gondolnák azt, hogy egy pedofilnak büntetést kell kapnia, akkor a saját közösségükön belül is büntetést kellene kapnia. Megkérdezem frakcióvezető urat, és arra is kérném, hogy majd nézzen utána, hogy vajon Fohsz Tivadar még a Fidesz tagjae, hiszen nem is olyan régen még az volt. Amikor már kiderült, hogy pedofil-bűncselekményt követett el, akkor a Fidesz tagja volt.

Aztán az is érdekes, hogy a XVII. kerületben, tudja, fideszes városvezetés van, és 2020-ban  a dátumok nagyon fontosak  ugyanez a fideszes városvezetés kérte fel valószínűleg, hogy a rákoskerti lecsófesztiválon ő legyen a zsűri elnöke. 2020-ról beszélünk!

(12.40)

Aztán valószínűleg a Fidesznek és a kerületi vezetésnek is köze lehet ahhoz, hogy 2020. február 15-én  még egyszer mondom, a dátumok fontosak  a Rákoskerti Templom Alapítvány kuratóriumába választották be, annak a templomnak az építése kuratóriumába, amely templomot még Makovecz Imre tervezett, és amelyet most Rákosmentén építenek. Ennek a kuratóriumnak a tagja  egy fideszes városvezetés mellett  az a Fohsz Tivadar, akiről köztudott volt, hogy mit tett a nevelt lányával. Sőt, 2020. május 13-án megválasztották a Keresztúriak Alapítvány kuratóriumi elnökének is; egyértelmű lehet, hogy az önök jóváhagyásával.

Ami aztán végképp nem tagadható le, és kíváncsi vagyok, hogy frakcióvezető úrnak mi erről a véleménye: 2019-ben az önkormányzati választások után, amikor Fohsz Tivadart önök már parkolópályára tették politikailag, mert tudták, hogy vállalhatatlan lesz a személye, amikor már biztosan tudtak a pedofilügyéről, és amikor 2019-ben az önkormányzati választások után Rákosmentén fideszes többségű városvezetés van, akkor a 2019-es alakuló ülésen Fohsz Tivadarnak 5 384 700 forintot szavaztak meg végkielégítésnek. Tehát ennek a pedofilnak adtak majdnem 5,5 milliót végkielégítésnek, azért természetesen, mert önök nem védik ezeket az embereket.

Én úgy gondolom, ez az eset nagyon-nagyon jól mutatja azt, hogy lehet, hogy önök szavakban nagyon küzdenek a pedofília ellen, de amikor önöket érinti, tehát testületileg, az önök közösségében vannak ilyen emberek, akkor azokat megpróbálják megvédeni, megpróbálják kimosni ezekből a dolgokból, és nem eresztik el a kezét ezeknek az embereknek, hanem még támogatják is őket, akár 5,5 millió forinttal, vagy beteszik különböző kuratóriumokba. Az én véleményem szerint ez teljes mértékben felháborító.

Nacsa Lőrinc a szemünkre vetette azt, hogy mikor mit szavaztunk meg, meg mit nem szavaztunk meg. Kedves Képviselő Úr! 2016-ban nyújtotta be a Jobbik a legelső olyan komolyabb javaslatát, ami egyébként egy alaptörvény-módosításra vonatkozott, ami nemcsak a pedofil-bűncselekményekre, hanem en bloc a szexuális bűncselekményekkel kapcsolatosan hozott volna változást és szigorítást. Önök ezt leszavazták. Aztán utána, amikor folyamatosan nyújtottuk be a különböző javaslatainkat, önök ezt folyamatosan mindig leszavazták, nem engedték, hogy a Ház elé kerüljön akár a Btk.-módosítás, akár a pedofilregiszterrel kapcsolatos dolog, akár a gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos dolog. Önök minden esetben megakadályozták ezeket, és leszavazták, pedig már rég tehettünk volna ennek az ügynek az érdekében, hogy teljesen más legyen.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom természetesen támogatni fogja ezt a törvényjavaslatot; mert a Btk.-szigorítás rendben is van a javaslatban, hiszen az nagyjából meg is egyezik a Jobbik javaslataival, amit benyújtott, amit önök annak idején leszavaztak. Tehát én úgy gondolom, hogy el is lehet fogadni. A módosító javaslatokat pedig, amiket benyújtottunk, kérem szépen, hogy fontolják meg, akár a pedofilregiszterre vonatkozóan. Hiszen mi azt szeretnénk, hogy valóban mindenki megismerhesse, akár a lakókörnyezetében, akár a szülőknek ez prevenciót jelenthetne, hogyha tudnák azt, hogy a környezetükben élneke ilyen vadállatok, akiket már jogerősen, hangsúlyozom még egyszer, elítélt a bíróság. Ez egyébként olyan antidemokratikus országokban természetes, mint az Amerikai Egyesült Államok, ahol mindenki megismerheti ezeknek az embereknek a lakóhelyét, milyen bűncselekményt követett el; sőt a képét is, hogy fel tudják ismerni, hogyha véletlenül meglátják a gyermekeik közelében vagy akár egy játszótér közelében ólálkodni ezeket az embereket. Szerintem ez a prevenció egyik formája, és kérem, hogy ezt a javaslatunkat támogassák.

Meg kellene fontolni a gyógyszeres kezelés lehetőségét is, hiszen nemzetközi példák  szintén teljes mértékben antidemokratikus országokból hozva, Angliából, a skandináv államokból  azt mutatják, hogy nagyon komoly százalékban esik vissza a pedofil-bűncselekmények aránya akkor, ha ezeket a kezeléseket alkalmazni lehet.

Tehát én úgy gondolom, hogy a prevencióra nagyon nagy hangsúlyt kellene fektetni. Én úgy gondolom, most itt a lehetőség arra, hogy önök tényleg meg tudják mutatni azt, hogy komolyan gondolják, és átfogóan próbálják meg rendezni ezt a kérdést, hogy minél inkább meg tudjuk védeni a gyermekeinket. Ehhez a javaslataink, úgy gondolom, hogy jobbító javaslatok, tehát kérem önöket, hogy fogadják be és szavazzák meg a Jobbik módosító javaslatait.

Én azt kívánom nemcsak önöknek, hanem mindannyiunknak, hogy ez után a sok-sok pedofil- és szexuális bűncselekmény után, ami az elmúlt években a Fideszhez volt köthető, a jövőben egy se legyen. Tehát én ezt kívánom önöknek is, ezt kívánom saját magunknak is. És ne azért ne legyen, mert önök eltussolják, hanem valóban azért ne legyen, mert nem lesznek ilyen bűncselekmények. És minden egyes politikai párt, minden egyes politikai közösség abban az esetben, ha valakit ilyen vád ér, és elítéli a bíróság, vagy már elkezdenek nyomozni vele szemben alapos gyanúval, akkor abban a pillanatban elengedi ezeknek az embereknek a kezét, és elhatárolódik tőlük.

Én ezt kívánom mindannyiunknak; és azt, hogy egy olyan törvényt tudjunk megalkotni, ami minél nagyobb mértékben segít akár a bűnüldöző szerveknek, akár utána a bíróságoknak abban, hogy megvédjük a gyermekeinket, az unokáinkat. És hangsúlyozom, átfogóbban kellene foglalkoznunk azzal, hogy megvédjünk minden olyan embert, aki szexuális bűncselekmény áldozata lehet ebben az országban. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
206 62 2021.06.01. 2:02  29-80

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Engem teljes mértékben felháborított Kocsis Máté frakcióvezető úr felszólalása, amit az én felszólalásomra válaszként adott. Hiszen én elmondtam itt, hogy van egy olyan XVII. kerületi volt fideszes alpolgármester, aki a rábízott gyermek sérelmére, a 11 éves nevelt lányának a sérelmére szexuális bűncselekményt, pedofil-bűncselekményt követett el  ezt a lányt megalázta mind fizikálisan, mind egyébként lelkileg is, egy törést okozott ennek a lánynak , és felsoroltam, hogy önök, hiszen ez az ember az önök politikai közösségéhez tartozik, hiszen fideszes alpolgármesterként volt jelen, ennek az embernek egy évvel azután, hogy kiderültek róla ezek a bűncselekmények, önök milyen juttatásokat adtak és hogy védték.

Erre feláll itt Kocsis Máté és elkezd viccelődni a lecsófőző fesztivállal a XVII. kerületben. Ennyire veszik önök komolyan ezeket a kérdéseket, ennyire veszik komolyan ezt a pedofilügyet is. (Balla György kezével legyintve: Ülj le, egyes!) Hiszen még egyszer mondom… Ön is, Balla képviselő úr, legyinthet erre! Elmondtam, hogy egy évvel azután, hogy kiderült, hogy ez a szexuális ragadozó mit követett el, egy évvel azután önök még mindig 5,5 millió forint végkielégítést biztosítottak ennek az embernek, két alapítvány kuratóriumában a mai napig alkalmazzák ezt az embert, ezt is elmondtam itt önnek, és azt is elmondtam, hogy több mint egy évvel az eset kiderülése után még mindig a Fidesz tagja volt. Lehet, hogy most már nem a Fidesz tagja, de egy évvel az eset kiderülése után a Fidesz tagja volt. És önök nekiállnak viccelődni lecsófőző fesztiválokkal!

Inkább szégyellnék el magukat, és kérnének elnézést azért, hogy egy ilyen ember az önök politikai közösségéhez tartozott! Kérnének bocsánatot azért, mert tönkretette egy fiatal gyermek életét! Ezt kellene csinálniuk, és nem azt, hogy nekiállnak itt viccelődni lecsófőző fesztiválokkal. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.  Dr. Völner Pál: Te beszéltél lecsófőzésről!)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
207 84 2021.06.07. 0:06  83-84

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): (Hangosítás nélkül:) Megvárjuk Orbán Viktort a kérdéssel. (Taps a Jobbik soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
209 86 2021.06.14. 0:03  85-86

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Megvárjuk a címzettet a kérdéssel.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
211 176 2021.09.20. 2:08  175-182

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm a szót. Miniszterelnök úr, ön az egyik Facebook-kommentjében tudatta velünk, hogy szereti az angol humort, de ugye, a puritánságánál már csak a szerénysége nagyobb, és ezért azt nem közölte velünk, hogy ön meg is próbálja művelni ezt a műfajt.

Engedje meg, hogy az egyik legviccesebb mondatát idézzem ide, a Ház falai között hangzott el: „sosem voltam vagyonos ember, nem is vagyok, nem is leszek”. Hát, a vagyonnyilatkozata szerint nem, ellenben mindenki tudja, hogy ön vonzódik a luxushoz, vonzódik a luxusélethez, luxusmagángéppel jár nyaralni, luxusmagángéppel jár mérkőzésekre, és ugye, azt is tudjuk, hogy amikor megkérdezik, hogy ezt miből engedheti meg magának, akkor csak annyit mond, hogy 30 éve így mentem, jövő héten is így fogok menni, vagyis ingyen, úgyhogy majd más fizeti nekem ezeket az utakat.

Azt is tudjuk, hogy az ön barátját, Mészáros Lőrincet az ország leggazdagabb emberévé tette, akinek 455 milliárd forint vagyona van, azaz 455 ezerszer egymillió forint, olyan 1,6 milliárd dollár. Azt is tudja mindenki, hogy ez nem Mészáros Lőrinc vagyona, hiszen ön rendelkezik e fölött a vagyon fölött, és arra költi, amire ön szeretné, és amire ön mondja.

De itt van egy újabb súlyos kérdés miniszterelnökként: Hatvanpuszta. Mondja meg nekem, miniszterelnök úr, miből telik Orbán Viktornak és az Orbán családnak egy kacsalábon forgó kastély építésére, ami 6700 négyzetméteren, különböző luxussal, mélygarázzsal, lifttel, hogy idézzem pontosan, kazettás mennyezetű aulás könyvtárral rendelkezik, és gondolom, még minden mással egyébként, kiszolgáló személyzetnek külön házzal, amit régen cselédháznak hívtak egyébként. Miniszterelnök úr: miből telik önnek ekkora luxusra, miből telik önnek egy olyan ingatlanra, aminek szinte nincs párja Magyarországon? Miből folyik ez a luxusépítkezés? Várom a válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
211 180 2021.09.20. 1:04  175-182

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Értem. Miniszterelnök úr, akkor ezek szerint Hatvanpuszta nem az Orbán család birtoka lesz és nem az Orbán család kastélya lesz, ugye? Az Orbán családé lesz. Gondolom, ön sem fog oda beköltözni. Értem a sejtetését, hogy az édesapjára próbálja terelni ennek az alaphangon egyébként egyes becslések szerint 10 milliárd forintba kerülő luxusingatlannak az építését, ami az építőanyagárak emelkedésével akár több is lehet. Tudja, csak a probléma az, hogy ha megnézzük az ön édesapjának a vállalkozásait, akkor 11 év alatt nem keresett ennyit, az összes cégéből nem tudott volna ennyit kivenni.

Akkor honnan tud ön és a családja több mint 10 milliárd forintért luxusingatlant építeni Hatvanpusztán? Ez egy súlyos kérdés, miniszterelnök úr, hiszen milyen pénzeket tudnak önök mozgatni. Azt is mondta ebben a bejegyzésében, hogy ön nem a gyűrűk ura. Valóban, ön nem a gyűrűk ura, ön az emberektől ellopott százmilliárdoknak az ura Magyarországon, és ezért szégyellhetné magát. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
213 119 2021.09.27. 0:03  118-119

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm, elnök úr, megvárjuk a miniszterelnök urat.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
215 102 2021.10.04. 0:05  101-102

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Megvárjuk, amíg miniszterelnök úr bejön a parlamentbe dolgozni. Köszönöm. (Soltész Miklós: És hol van Jakab?)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
216 115 2021.10.18. 0:07  114-115

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Elnök Úr! Jakab Péter itt van, Orbán Viktor nincs, megvárjuk, amíg Orbán Viktor is készen áll a csörtére. Köszönöm.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
220 115 2021.11.08. 0:06  114-115

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr, megvárjuk miniszterelnök urat, míg befárad a parlamentbe.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
220 117 2021.11.08. 2:08  116-123

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Államtitkár úr, annyit tud az egész ország, hogy önök vásároltak egy izraeli kémszoftvert, a Pegasust, és azzal száz fölötti embert figyeltek meg Magyarországon, főként ellenzékieket, újságírókat, médiatulajdonosokat, gazdasági szereplőket, ellenzéki és kormánypárti politikusokat is érdekes módon, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egyik tisztjét és a TEK korábbi főigazgató-helyettesét.

Ezt tudhattuk eddig, és azt, hogy önök ezt törvénytelenül tették ebben az országban, semmi mást nem tudhattunk, hiszen az ön belügyminisztere, Pintér Sándor azt mondta, hogy ő nem nyilatkozhat erről, hiszen akkor államtitoksértést követne el. De legyen mondva, Pintér Sándor elment a Nemzetbiztonsági bizottság ülésére, ott valószínűleg válaszokat adott bizonyos kérdésekre, csak gyorsan harminc évre titkosították ezeket a válaszokat, és 2050-ig senki nem ismerheti meg, hogy mi történt ezzel a Pegasus-szoftver-felhasználással.

Ennyit tudott eddig az ország, amíg nem jött az ütős nyilatkozatairól híres Kósa Lajos. Gondolom, emlékeznek még a huszi-tuszi-féle nyilatkozatára, vagy a kupakokkal kapcsolatos megnyilvánulásaira, vagy bár elfelejthetnénk 2010-ben azt a nyilatkozatát, amivel egy nap alatt majdnem csődbe döntötte az országot és bedöntötte a forintot, és óriási gazdasági károkat okozott ennek az országnak. És Kósa Lajos elmondta, hogy igen, a Belügyminisztérium vásárolta meg ezt a kémszoftvert.

Ha a belügyminiszter úr azt mondja, hogy államtitoksértést követ el, aki erről bármit nyilatkozik, akkor Kósa Lajos minden valószínűség szerint minősített adattal való visszaélést követett el, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható a Btk. 256. § (1) bekezdése szerint.

Egyszerű a válasz, államtitkár úr: hajlandóake eljárni (Az elnök csenget.) Kósa Lajossal szemben, és lesze ennek következménye? (Taps az ellenzéki sorokból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
220 121 2021.11.08. 1:08  116-123

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Államtitkár úr nagyon aranyos volt, ahogy itt felolvasta ezt az egészet. Tudja, Kósa Lajos nagyon kellemetlen helyzetbe hozta az ön belügyminiszterét. Rajta kívül már csak egy ember hozta sokkal kellemetlenebb helyzetbe: ön ezzel a válasszal. Nem ez volt a kérdés, meg kellene érteni.

Egy kérdés volt: Kósa Lajos államtitoksértést követette el? Kósa Lajos elvileg olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amiket nem szabadna. Eljárnake Kósa Lajossal szemben, vagy pedig nem? Erre ön itt fogta, fölolvasta azokat a dolgokat, amiket önnek leírtak. (Kontrát Károly: Én írtam.)

Mondom a tényeket. Tény, hogy önök vásároltak egy izraeli kémszoftvert; tény, hogy jogtalanul használták fel; tény, hogy ellenzékieket figyeltek meg; tény, hogy ezt letagadták; tény, hogy ezt titkosították; és most már tény, hogy Kósa Lajos államtitoksértést követett el. Hajlandóake eljárni Kósa Lajossal szemben, aki olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amiket nem hozhatott volna?

Még egyszer mondom önnek, a Btk. 256. § (1) bekezdés szerint önnek is egyébként kötelessége lenne eljárni. (Az elnök csenget.) De a feljelentések megszülettek (Az elnök csenget.), remélem, hogy attól még el fognak járni Kósa Lajossal szemben, hogy a Fidesz padsoraiban ül. (Taps az ellenzéki sorokból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
224 114 2021.11.15. 0:03  113-114

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Elnök úr, megvárjuk, amíg Orbán Viktor bejön a munkahelyére. Köszönöm szépen. (Felzúdulás a kormánypárti padsorokban.  Dr. Rétvári Bence: Hol van Jakab Péter? Hol van?)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
225 102 2021.11.29. 0:03  101-102

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Megvárjuk, amíg miniszterelnök úr bejön a munkahelyére. Köszönöm. (Taps a Jobbik padsoraiból.  Dr. Rétvári Bence: Jakab Péter ma hol volt?)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
230 97 2021.12.13. 0:02  96-97

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Elnök úr, megvárjuk miniszterelnök urat.