Banner keskeny

Kulturális Örökség Napjai - Landing Page brief /1

A Kulturális Örökség Napjai keretein belül idén ősszel is megnyitja kapuit minden érdeklődő előtt városképünk és országimázsunk ma is meghatározó eleme, az 1885 és 1902 között épült Országház. Az Országgyűlés Hivatalának dolgozói szeretettel várnak minden látogatót a 2023. szeptember 16–17-én megrendezésre kerülő programokra. A Kulturális Örökség Napjain vezetett országházi sétáink magyar nyelvűek. Angol nyelvű séta az Országgyűlési Könyvtár programjai között érhető el.

We would like to draw your attention to the guided tours in the Building of the Hungarian Parliament, organized as part of the European Heritage Days which are conducted in Hungarian with trained guides.

Considering that these tours include special locations and explanations different from the regular visitor route, it is essential to have a good understanding of the Hungarian language. Without this knowledge, your attempt to visit may not be successful.

Regisztráció lezárult

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy a Kulturális Örökség Napjainak országházi programjaira a regisztráció lezárult.

Könyvtárséták ENG rövid leírás

Flag of the United Kingdom - Wikipedia English guided tours

The Library of the Parliament has an English guided tour at 11:30 a.m. and 14:30 p.m. each day, on 16th and 17th September. The duration of the tour is about 60 minutes.

All visitors are kindly welcomed to all our programme!

 

Kibővített Országház-séta rövid leírás

Kibővített Országház-séta

A Kulturális Örökség Napjainak 2023-as rendezvényén a látogatók különleges épületvezetés keretében megnézhetik az Országház kevésbé ismert termeit is. A sétákra előzetes regisztráció szükséges. A program kb. 75 perces.

Kupolatúra rövid leírás

Kupolatúra

A kupolatúra résztvevői belülről megtekinthetik az Országház kupoláját, és lépcsőn felmehetnek a lanternába is, ahol jó idő esetén gyönyörködhetnek a kilátásban. A másfél órás sétát az Országgyűlés Hivatala Építészeti Osztályának dolgozói vezetik. A kupolatúrán naponta négy alkalommal 8-8 előre regisztrált látogató vehet részt. A séta kb. 90 perces.

Gyerekvezetés rövid leírás

Az eltűnt rézvitéz nyomában

Gyerekvezetés

Jól ismered az Országházat? Most egy mesejáték keretében bizonyíthatod tudásodat! A kalandos úton két társat is kapsz magad mellé: Kornélt, a kis rézvitézt és Ször-nyűt, az Országház egyik barátságos vízköpőjét. Segítségükkel megannyi játékos feladaton keresztül fedezheted fel az épület rejtett kincseit, és az izgalmas út végén rálelhetsz az időközben eltűnt rézvitézre is. A programot 4–10 éves korosztálynak ajánljuk. A program 90 perces.

Alagsori séta rövid leírás

Alagsori séta

Az alagsorba látogatók megtekinthetik a szellőzőfolyosókat, a fűtő- és hűtőberendezéseket, a jégaknákat, a keverőtereket is. A sétát az Országház szakértő munkatársai vezetik, mindkét nap két-két alkalommal. A séta előzetes regisztrációval látogatható. A program kb. 75 perces.

Tér-séta rövid leírás

Tér-séta

A Kossuth tér az utóbbi évszázadban számtalanszor átalakult, és számos jelentős eseménynek adott helyet. A sétán kiderül, hogy egy-egy időszakban mit is jelentett az Országház és annak tere a korabeli hatalmak és politikai szereplők számára, de fény derül arra is, hogy mire használták a Lipótvárosiak és a környezetében élők. A túrán emellett a Kossuth tér mára emblematikussá vált eseményeit és a tér egyes műemlékeinek történetét is megismerhetjük. A séta 60 perces.

Könyvtárséták rövid leírás

Könyvtárséták

Az érdeklődők szervezett séták keretében könyvtárosok vezetésével tekinthetik meg a világ legszebb könyvtárai között számontartott Országgyűlési Könyvtárat, ahol múltidéző kiállítás és a különgyűjtemények bemutatása mellett a résztvevők megcsodálhatják a két emelet magas olvasótermet. A regisztrált vendégek látogatást tehetnek a Ghyczy Ignác Kiállítótérben is. A könyvtári séták 45, illetve 60 percesek.

Az Országház utóbbi száz éve rövid leírás

Az Országház utóbbi száz éve (1923–2023)

Az Országház épületét átadása óta minden történelmi korszak alakította, gazdagította. A második világháborúig legnagyobbrészt megőrizte eredeti épségét, a második világháború pusztításai azonban a törvényhozás épületét sem kímélték. A háborút követő évtizedekben igyekeztek kijavítani a sérüléseket, pótolni a hiányokat, de a korszak politikája és ízlése erősen rányomta a bélyegét az épület egyes részeire. 1990 után, de különösen a 2010-es évektől nagyobb arányú helyreállítási munkák kezdődtek, melynek sok értékes eredményét csodálhatja meg a látogató. Sétánk keretében végigjárjuk azokat a belső tereket, amelyek legjobban megmutatják az utóbbi évszázad változásait, és amelyek többségét nem gyakran láthatja az érdeklődő közönség. A séta 90 perces.

Tárlatvezetés törvényhozás ezer éve rövid leírás

Tárlatvezetés a megújult A magyar törvényhozás ezer éve című tárlatban

A közelmúltban több ponton is átalakult a múzeum fő kiállítótere, a látogatótér kezdőpontja és középkori része több interaktív és élménycentrikus tartalommal gazdagodott. Tárlatvezetésünk során bemutatjuk a magyar törvényhozás ezer évét átölelő nyolc kiállítórészünket, külön figyelmet szentelve újdonságainknak. A tárlatvezetés 60 perces.

Kulturális Örökség Napjai - Landing Page brief /2

Információ

Rendezvényeink ingyenesek, de a sétákon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A csoportok létszáma korlátozott, ezzel kívánjuk az igényes, egyénre szabott idegenvezetést biztosítani.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy hivatalos esemény vagy járványügyi védekezés miatt az Országház látogatását korlátozhatjuk, igény esetén egyes sétákat törölhetünk.

Mozgássérült látogatóink számára az épületben való közlekedéshez liftet tudunk biztosítani − ilyen igényüket, kérjük, előre jelezzék a +36 (1) 441-4049-es telefonszámon.

E-mail cím: kozonsegszolgalat@parlament.hu