Készült: 2019.10.13.23:44:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

83. ülésnap (2019.07.12.),  57-58. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 5:20


Felszólalások:   55-56   57-58   59-60      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Napirend utáni felszólalásra jelentkezett Ander Balázs képviselő úr, Jobbik-képviselőcsoport: „Pusztuló vidék, haldokló falvak” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A halál évtizedekkel ezelőtt bekopogott Somogy megye déli részére, azóta pedig dúsan arat a Kaszás. Amikor saját választókerületemen keresztül a dél- és belső-somogyi példák bemutatásával itt a vidék pusztulásáról beszélek, akkor szeretném jelezni, hogy egyben a hanyatló Cserehátról vagy éppen a tulajdonképpen már menthetetlenül elsüllyedt Ormánságról is szólni kívánok. Rendszereken átívelő problémáról van szó. Nem kívánom itt egyik kormány nyakába sem varrni az abszolút felelősséget amiatt, amit ott, ezeken az aprófalvas vidékeken tapasztalunk. Néhány statisztikai adatot azért hadd közöljek; kutakodtam az elmúlt napokban, döbbenetes számokra leltem. Ha a népesedési csúcsot nézzük, akkor Somogy megye az 1960-as majdnem 370 ezres szintjéről mostanra 300 ezer főre apadt, ez csaknem 20 százalékos csökkenés, és ha délebbre megyünk, a délebbi részeket vizsgáljuk, akkor azt látni, hogy a Barcsi járás 26 települése elveszítette lakosságának több mint 40 százalékát.

(12.20)

A Nagyatádi járás esetében az ottani 18 település kapcsán 27 százalékos csökkenésről beszélhetünk. Ha megvizsgáljuk a Csurgói járás esetét, akkor ott azt látjuk, hogy a 18 település 47 százalékos csökkenést produkált. 28 ezer főről 15 ezerre apadt az ott élő lakosság száma. Összességében ha megnézzük ezt a tájegységet, ezt a három darab járást, illetve azokat a járástöredékeket, amelyek ezt a választókerületet alkotják, akkor azt kell mondani, hogy az egykor csaknem 120 ezres lakosság mostanra éppen 70 ezer főre apadt. Ennyit a vidékmegtartásról, ennyit a népességmegtartásról, ennyit az aprófalvas területek fejlesztéséről!

Mondom, rendszereken átívelő problémáról van szó, hiszen ennek a gyökere valahova odanyúlik a háború előtti időszakra, ahol valóban döbbenetesen igazságtalanok voltak a földbirtokviszonyok. Jelzem, ezt mostanra sikerült lemásolni, és még inkább igazságtalan földbirtokviszonyokat megteremteni. Hiszen a nagybirtok uralma teljesen egyértelműen jól látszik, és amit az ottani nagybirtokok uralma okoz, az még jobban kiütközik ezeknek az aprófalvaknak a sorsán, hiszen a mélyszegénység idekoncentrálódik. Ezek közül a falvak közül nagyon sok bizony etnikai, szociokulturális zárvánnyá válik. A cigányság, az ott magas arányszámban élő cigányság egyre jobban marginalizálódik, és azok a nem cigány rétegek, amelyek lesüllyedtek, azok bizony egy idő után sok esetben elcigányosodnak.

Ha nem érkezik hathatós kormányzati segítség, és most, amikor önök elfogadták  itt a kormánypárti képviselőtársakra utalok  a jövő évi költségvetést, és többek között elutasították egyébként azt a jobbikos javaslatot is, hogy a „Magyar falu” programra szánt pénzeket igenis emeljük meg, mert ha nem figyelnek jobban ezekre a térségekre, nem biztosítanak nagyobb támogatást ezeknek a hanyatló településeknek, akkor menthetetlenné válik a helyzet, és a kidőlt falú, bedőlt kerítésű porták egyre inkább csak szaporodni fognak.

Hogy mekkora összegről van szó? Ismét le kívánom fordítani, ismét plasztikusabbá kívánom tenni, hogy mit is jelent ez a 90 milliárd forint. A 3 millió falusi ember esetén ez azt jelenti, hogy 30 ezer forintot szánnak arra, hogy megmentsék a magyar nemzet gerincét alkotó vidéket. Oberstromanführer úr, „Pénztáros” Lőrinc 10 másodperc alatt keres meg ennyi pénzt, illetve ennyivel tudja növelni a vagyonát, amennyivel önök fejenként meg kívánják támogatni a magyar megmaradást a vidéki régiókban.

Tisztelt kormánypárti Nagyságos Urak! Tekintetes Asszonyok! Vidéki országgyűlési képviselőként szégyellem magam, hogy nem fogadták el azt a módosító indítványt, amelyben mentőkötelet tudtunk volna dobni az olyan hanyatló térségek számára is, mint a még mindig óriási munkanélküliség által sújtott belső- és dél-somogyi térség.

Azt kívánom, hogy a jövőben nyissák ki jobban a füleiket, és hallják meg ezeknek a térségeknek a panaszát még akkor is, ha azt ellenzéki képviselők tolmácsolják önök felé. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Jobbik padsoraiban.)
Felszólalások:   55-56   57-58   59-60      Ülésnap adatai