Készült: 2019.10.17.14:02:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

83. ülésnap (2019.07.12.),  53-54. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 5:22


Felszólalások:   51-52   53-54   55-56      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Kérdezem, a kormányzat részéről kíváne valaki reagálni. (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból: Nincs is a teremben!) Jelentkezőt nem látok.Tisztelt Országgyűlés! Ungár Péter képviselő úr, az LMP képviselőcsoportja részéről, szintén napirend utáni felszólalásra jelentkezet: „A nyugat királynője 9.” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

UNGÁR PÉTER (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Nagyon fontos tájékoztatni arról az Országgyűlést, hogy miután lezárult a fideszes roncscasting Szombathelyen, és megnevezték a polgármesterjelöltjüket, a főjegyzőt, tovább folyik az élet. Balázsy Péter megyei főjegyző már a kezdetével megmutatta, hogy mennyire veszi komolyan a megmérettetést, hiszen nem hajlandó lemondani a megyei főjegyzői pozíciójáról, annak ellenére, hogy több felszólítást is kapott, hogy ezt tegye meg. Hogy ez miért probléma, azt szerintem azzal elég illusztrálni, hogy megyei főjegyzőként ő a választási bizottság elnöke is egyben, tehát elvileg neki kellene annak a választásnak a tisztaságáért felelni, amin ő mint fideszes jelölt elindul.

Ennek ellenére Balázsy Péter megtartotta magának ezt a pozíciót, úgy, hogy ez mutatja, hogy részben nem bízik a saját sikerében, és mutatja azt is, hogy mennyire nem hisz az intézmények függetlenségében. Balázsy Péter, akit pártonkívülinek és függetlennek nevez a fideszes propagandamédia, amúgy 2014-ben már a fideszes kompenzációs lista 17. helyén volt, ennyire független ő; illetve öccse, Péter (sic!) a szombathelyi Fidelitas  ez Szombathelyen egy nagyon fontos és jelentős társadalmi támogatottsággal rendelkező szervezet  elnöke.

Az a helyzet ugyanakkor, hogy Balázsy Péter már az első nyilatkozatában a Magyar Nemzetnek egy olyan nyilatkozatot tett, ami mutatja, hogy mennyire van összhangban az ő politikája a korábbiakkal, és mekkora a káosz a szombathelyi roncsjobboldalon. Azt mondta Balázsy Péter: „Szombathelyen az elmúlt években számtalan nagyberuházást hajtottak végre, melyek mértéke megközelíti a 100 milliárd forintot, ugyanakkor azt érzékelem, hogy a nagy fejlesztések mellett az embereket foglalkoztató apróbb dolgokra kevesebb figyelem jutott.”

(12.10)

Mondta ezt annak a politikai közösségnek a polgármesterjelöltje, amelyik a városvezetést és a többséget adta egészen a rabszolgatörvényben történő hendei tragikomédiáig. Az a helyzet, hogy arról a többségről beszél, amelynek ő a polgármesterjelöltje. Ha az embereket foglalkoztató dolgokra kevesebb figyelem és forrás jut, az Hende Csaba, Puskás Tivadar, Lendvai, illetve az összes fideszes képviselő felelőssége, azoknak az embereknek a felelőssége, amely csapatot ő vezetni kíván a következő testületben.

Ráadásul azt is el kell mondani, hogy amióta Nemény András vezetésével az Éljen Szombathely átvette a testületi többséget, az útfelújításokra és a járdákra már jelentős források jutnak. Ennek minden szombathelyi ember látja a pozitív hatásait, és ennek ellenére van az, hogy nem beismerve, hogy az ellenzéknek milyen jó ötletei voltak, és az Éljen Szombathely mennyire alkalmas a város vezetésére, Balázsy Péter összevissza beszél.

De tovább folytatnám: az is sok mindent elmond, hogy míg az Éljen Szombathely jelöltjei már megkezdték a kampányt, és beszélnek már a szombathelyi emberekkel arról, mit szeretnének a következő önkormányzatban, addig a Fidesz a mai napig nem tudta megnevezni egyéni képviselőjelöltjeit. Nem csoda ez, hiszen több olyan ember van, akit leváltottak belül, több olyan ember van, aki Amerikában botrányba keveredett, amikor egy hivatalos látogatáson volt, illetve voltak olyan emberek, akik bár polgármesterjelöltnek el akartak indulni, a Fidesz még lehet, hogy egyéni képviselőjelöltnek sem tartja őket alkalmasnak.

Az a helyzet, hogy azok helyett a milliárdos beruházások helyett inkább arról kéne Balázsy Péternek beszélnie, hogy mi a viszonya ahhoz a politikai jobboldalhoz, amelyik például a szombathelyi orvosi ügyelet elvételével fenyegette a várost akkor, amikor valami nem úgy történt, ahogy ők akarták; mi a viszonya ahhoz a szombathelyi jobboldalhoz, amelyik a város nevét bitorolva, a polgári oldalt megszégyenítő módon kommunikál az állampolgárokkal. Ezt amúgy Balázsy Péter párttársa, Koczka Tibor, jelenleg regnáló alpolgármester is kimondta.

Az a helyzet, hogy Balázsy Péter nem beszél a kényes ügyekről, nem beszél a Haladás-stadionról, illetve Homlok Zsolt térnyeréséről, nem beszél arról, hogy mi történik a Romkertben; Balázsy Péter csak díszeleg, egy politikai paravánként működik, amibe Hende Csabának a tragikomédiáját rejtik el. Balázsy Péter Hende Csabának a kesztyűbábja, nem más, egy szép mosolyú kesztyűbáb, aki arra szolgál, hogy elhitesse a szombathelyi emberekkel, hogy a Fidesz nem is olyan, mint amilyen valójában.

Én ugyanakkor bízom abban, hogy októberben a szombathelyi emberek ezen át fognak látni, Nemény Andrást és az Éljen Szombathelyt választják, és végre Szombathely, méltón régi nagy híréhez, rendben lesz, és végre Nemény András lesz újra az a polgármester, aki visszaadja a városnak a régi becsületét. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)
Felszólalások:   51-52   53-54   55-56      Ülésnap adatai